• Посилання скопійовано

Сторона договору: ФОП чи фізособа?

Якщо ФОП укладає господарські договори і не зазначає про свій підприємницький статус — це не змінює умов договору для всіх сторін. Але якщо ФОП укладає цей договір у межах власної господарської діяльності, важливо, щоб із тексту договору та його положень це можна було зрозуміти.

Юридичні основи укладання договорів підприємцями

Ознаки статусу громадянина як підприємця окреслені ГКУ та ЦКУ:

1. Громадянин визнається суб'єктом господарювання у разі здійснення ним підприємницької діяльності за умови державної реєстрації його як підприємця без статусу юридичної особи.

2. Якщо фізособа розпочала підприємницьку діяльність без державної реєстрації, уклавши відповідні договори, вона не має права оскаржувати ці договори на тій підставі, що не є підприємцем.

3. Власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, установлених законом. А отже, законом можуть бути встановлені умови використання власником свого майна для здійснення підприємницької діяльності.

4. Громадянин-підприємець відповідає за своїми зобов'язаннями всім своїм майном, на яке відповідно до закону може бути звернено стягнення.

5. Громадянин-підприємець здійснює свою діяльність на засадах свободи підприємництва та відповідно до принципів, передбачених у ст. 44 ГКУ, де серед принципів здійснення підприємницької діяльності названо такі, як самостійне формування підприємцем програми діяльності, вибір постачальників і споживачів продукції, що виробляється, залучення матеріально-технічних, фінансових та інших видів ресурсів, використання яких не обмежено законом, установлення цін на продукцію та послуги відповідно до закону.

Крім цього, ФОП при укладенні договорів з контрагентами керується обраними ним видами підприємницької діяльності (за КВЕД-2010), які вносяться до ЄДР, та вимогами чинного законодавства щодо форми та змісту договорів при їх укладенні у відповідних сферах.

Зокрема, коли ми говоримо про нерухомість, то договори щодо неї можуть бути укладені як фізособою, так і підприємцем із державною реєстрацією нерухомості, відповідно за фізособою чи за підприємцем (це може стосуватися комерційної нерухомості та земельних ділянок для господарських потреб). А ось договори щодо рухомого майна (автомобілі, мотоцикли тощо) хоча й можуть укладатись як фізособою, так і підприємцем, проте реєстрація транспортних засобів здійснюється завжди на фізособу.

Винятком є правила укладення договорів оренди транспортних засобів: вони можуть укладатися фізособою з обов'язковим нотаріальним посвідченням або підприємцем — в такому разі правило нотаріального посвідчення не діє (ч. 2 ст. 799 ЦКУ).

ФОП — майже юрособа

Статтею 799 ЦК України передбачено, що договір найму транспортного засобу укладається у письмовій формі, а якщо цей договір укладено за участю фізичної особи, то він підлягає нотаріальному посвідченню.

Предметом спору у даній справі є законність укладення договору найму (оренди) транспортних засобів між фізичними особами — підприємцями лише в письмовій формі без нотаріального посвідчення.

Тому відповідно до зазначених норм законодавства даний договір оренди транспортних засобів, укладений між ФОП ОСОБА_11 та ФОП ОСОБА_10, є правомочним і не потребує додаткового нотаріального посвідчення, оскільки дані суб'єкти здійснюють свою діяльність з метою одержання прибутку та зареєстровані відповідно до закону як підприємці. Крім того, документи, які містяться у матеріалах справи, свідчать про те, що даний договір оренди транспортних засобів укладено між суб'єктами господарювання, а саме фізичними особами — підприємцями, та прийнято ними до виконання у повному обсязі. Отже, положення частини другої статті 799 ЦК України не можуть бути застосовані до даних спірних правовідносин, оскільки поняття фізичної особи — підприємця та юридичної особи у цих правовідносинах є однаковими.

Рішення Верховного Суду України від 18.12.2012 р. у справі №14/5025/1982/11

Умови договорів, що укладаються з ФОПом

Головне питання, яке ми розглядаємо в цій статті: чи має підприємець у договорі обов'язково зазначати про свій статус підприємця? Яким чином це зробити? Що буде, якщо ФОП уклав договір як фізособа?

У коментованому рішенні1 Верховний Суд дійшов чіткого висновку: лише та обставина, що фізособа-підприємець не відобразила наявність у неї такого статусу в тексті укладеного договору, не змінює характеру набутих нею прав та обов'язків як таких, що виникли з господарських правовідносин, якщо такі правовідносини мають ознаки здійснення їх у межах господарської діяльності.

1 Постанова Верховного Суду від 07.04.2020 р. у справі №743/534/16-ц.

Верховний Суд також наголосив, що фізособа, яка бажає реалізувати своє конституційне право на підприємницьку діяльність, після проходження відповідних реєстраційних та інших передбачених законодавством процедур за жодних умов не втрачає і не змінює свого статусу фізособи, якого вона набула з моменту народження, а лише набуває до нього нової ознаки — підприємця. При цьому правовий статус фізособи-підприємця сам собою не впливає на будь-які правомочності фізособи, зумовлені її цивільною право- і дієздатністю, та не обмежує їх.

Набуття статусу ФОП не означає, що всі подальші правовідносини за участю цієї особи мають ознаки господарських, адже фізособа продовжує діяти як учасник цивільних відносин, зокрема, укладаючи правочини для забезпечення власних потреб, придбаваючи нерухоме та рухоме майно.

Таким чином, при укладенні договорів постачання, купівлі-продажу, кредиту, позики тощо стороною такого договору можна зазначити одну людину як ФОПа, так і як звичайну фізособу (навіть коли йдеться про майно, що належить цій фізособі). З юридичного погляду це не має значення, адже не може впливати на чинність таких договорів.

Проте, крім юридичних спорів, є ще контролери-податківці. Час до часу вони висувають свої вимоги до оформлення таких договорів (і первинних документів, складених на їх виконання). У таких випадках слід виходити зі змісту договору та потреб, для яких його укладають.

Контрагента все ж таки варто перевіряти...

Загалом усі юрособи при встановленні госпвідносин із ФОПом переважно перевіряють:

1) чи зареєстрована така особа як підприємець в ЄДР. При цьому копію виписки чи витягу, на нашу думку, додавати до договору не потрібно. Адже всі дані з ЄДР є у відкритому доступі, не кажучи вже про обрану систему оподаткування, що кожен госпсуб'єкт може перевірити за базами даних податкового органу;

2) чи правильно зазначено реквізити ФОПа (у т. ч. поточний рахунок саме підприємця, а не фізособи)?

Нагадаємо, що помилка у цьому реквізиті може коштувати досить дорого — за ФОПа підприємство податків не сплачує, а ось якщо договір буде укладено зі звичайною фізособою, податківці (і вони матимуть рацію!) можуть визнати юрособу податковим агентом щодо доходів, які цій фізособі виплачуються. Тим паче що НБУ розмежував рахунки, відкриті у банках, для фізосіб та ФОПів. I для надходжень, і для витрат у межах підприємницької діяльності ФОП може користуватися виключно підприємницьким рахунком. А непідприємницькі рахунки — використовувати лише для особистих, непідприємницьких операцій;

Що каже НБУ

Забороняється використовувати поточні рахунки фізичних осіб, що відкриваються для власних потреб, для проведення операцій, пов'язаних зі здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності. За поточними рахунками в національній валюті фізичних осіб — резидентів здійснюються всі види розрахунково-касових операцій відповідно до умов договору та вимог законодавства України, які не пов'язані зі здійсненням підприємницької та незалежної професійної діяльності.

Абзац 3 пункту 14 розділу I Iнструкції про порядок відкриття,
використання і закриття рахунків у національній та іноземних валютах,
затвердженої постановою НБУ від 12.11.2003 р. №492

3) мету встановлення ділових відносин. Якщо договір укладається в межах підприємницької діяльності ФОПа, про це варто зазначити в тексті договору. Наприклад, зауважити, що предмет договору пов'язаний з метою ведення госпдіяльності, а не для особистих потреб фізособи.

Предмет договору, укладеного в межах провадження госпдіяльності, має містити не лише перелік товарів, робіт, послуг чи посилання на специфікацію/додатки до договору, а й вказівку на те, що зобов'язання за договором використовуватимуться в межах госпдіяльності!

4) податковий статус сторін. Як правило, положення договору містять вказівку на податковий статус сторін — загальна чи спрощена система оподаткування. I це вже вказує на укладення договору в межах госпдіяльності.

Проте, якщо таку інформацію в договорі не зазначити, в обох сторін можуть виникнути проблеми.

По-перше, тому що ФОП — це фізособа. I коли їй виплачує дохід суб'єкт господарювання (юрособа або інший ФОП), він стає податковим агентом. Тобто має утримати з такого доходу ПДФО та військовий збір, своєчасно сплатити їх до бюджету і відзвітувати про ці податки.

Натомість ФОП сплачує зі своїх підприємницьких доходів податки самостійно. I подекуди у меншому розмірі. Позаяк спрощена система оподаткування часто буває привабливішою, ніж загальна з її 18% ПДФО та 1,5% ВЗ.

Та й ФОПи-«загальники» платять ПДФО та ВЗ з чистого прибутку, а не з доходу, як звичайні фізособи. Тому що ФОПи-«загальники» мають право на податкові витрати. I це другий бік медалі.

Адже часто податківці намагаються не визнавати податкових витрат та податкового кредиту ФОПа, якщо договір, первинні документи та податкова накладна складені на звичайну фізособу.

Тому якщо операції за договором здійснюватимуться в межах підприємницької діяльності фізособи, то і для неї, і для її контрагента дуже важливо одразу зазначити свій підприємницький статус. I якщо за таким договором будуть безготівкові розрахунки, то вони проводитимуться за підприємницьким рахунком ФОПа;

5) ймовірність розгляду спорів. У тексті договору, як правило, зазначають порядок розгляду спорів. I в разі виникнення спору щодо виконання договірних зобов'язань у межах госпдіяльності має бути прописано, що вони розглядатимуться саме господарськими судами.

З ким укладаємо договір — з ФОПом чи з фізособою?

Уже в заголовній частині договір містить вказівку на те, хто є стороною договору. I якщо це ФОП, то там прописується, що стороною є саме суб'єкт підприємницької діяльності (ФОП).

Як правило, у договорах із ФОПом поряд з П. I. Б. фізособи наводять податковий номер та адресу реєстрації. В окремих випадках стороною договору зазначається ФОП із датою та номером запису за випискою з ЄДР.

Але якщо такой інформації немає, натомість є лише дані П. I. Б. фізособи, це не є фатальною помилкою та не може впливати на чинність договору. Про що ми зазначили вище.

Можливий навіть мікс. Наприклад, у разі коли основні зобов'язання за договором виконує ФОП, а на забезпечення виконання таких зобов'язань (заставу) передається майно, зареєстроване на нього як на фізособу. Тоді не буде помилкою зазначити, що стороною договору, яка забезпечує виконання зобов'язання ФОПом, є фізособа (якщо передається майно, право власності на яке зареєстровано ФОПом на себе як на звичайну фізособу).

У коментованому нами судовому рішенні так і сталося — ФОП уклав договір у межах господарської діяльності. Але водночас надав у заставу нерухоме майно, зареєстроване на нього як на фізособу, і нотаріус посвідчив такий договір застави саме з фізособою. При цьому суд визнав, що і основний договір, і договір застави є такими, що укладені в межах провадження госпдіяльності.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру