• Посилання скопійовано

Суть справи

Оренда виробничого цеху з ремонтом
Якщо для провадження діяльності є потреба у виробничому приміщенні, якого ви не маєте, його можна орендувати. Проте як бути, якщо до початку використання виробничий цех потребує ремонту? З'ясуймо, які питання слід погодити відразу та яка доля поліпшення в обліку орендаря.

Пальне на підприємстві: від придбання до списання
Пальне та мастильні матеріали використовуються на кожному підприємстві, яке має автомобілі або іншу самохідну техніку. Пальне треба придбати, використати і списати. Про це й розповімо далі.

Нові фіскальні чеки з 1 серпня 2020 року
Нещодавно Мінфін вніс зміни до Положення №13. Зокрема, затверджено нові форми фіскальних чеків. Розгляньмо їх докладніше.

Хто перевіряє під час мораторію?
Незважаючи на періодичне продовження карантину (адаптивного карантину) та заборону на проведення перевірок, все ж таки на сьогодні доволі значна кількість контролерів зберегли право на їх здійснення. Окреслимо сфери контролю, які можна перевіряти, і ті, які досі під мораторієм.

Пільги з ПДВ на медичні вироби
Суб'єкт господарювання — платник ПДВ виробляє та/або імпортує медвироби, потрібні для боротьби з пандемією COVID-19. Розгляньмо особливості застосування пільги з ПДВ для цієї ситуації.

Закон №466 і реєстрація платником ПДВ
Реєстрація платником ПДВ може бути добровільною, зокрема під час держреєстрації особи, а також обов'язковою, у т. ч. при переході з ЄП на загальну систему. В будь-якому разі зважати треба на порядок та строки подання заяви. Розглянемо процедуру реєстрації платником ПДВ із врахуванням останніх змін.

Сторона договору: ФОП чи фізособа?
Якщо ФОП укладає господарські договори і не зазначає про свій підприємницький статус — це не змінює умов договору для всіх сторін. Але якщо ФОП укладає цей договір у межах власної господарської діяльності, важливо, щоб із тексту договору та його положень це можна було зрозуміти.

Самоізоляція під час відрядження за кордоном
Кордони потрохи відкриваються, а тому постає питання щодо можливості скерувати працівника у закордонне відрядження. Які особливості такого відрядження та як оплачувати самоізоляцію в країні відрядження (якщо така буде)? Особливо якщо в дні самоізоляції працівники не працюють.

Скасування РРО та залишки товару при ліквідації ФОПа
Припинити підприємницьку діяльність для ФОПа не є проблемою. Але колишні підприємці залишаються на обліку в ДПС, і якщо ФОП застосовував РРО, йому слід скасувати реєстрацію цього РРО та вирішити, що робити із залишками товару.

Зв'язок відрядження з госпдіяльністю
Підприємство регулярно скеровує у відрядження менеджерів з продажу з метою презентації обладнання (пошук потенційних клієнтів). Менеджерів багато, як і поїздок, результатів поїздки відразу немає, тобто неможливо відразу укласти договори. Як оформляти такі відрядження та які потрібні документи, щоби підтвердити зв'язок із госпдіяльністю та зі 100-відсотковою певністю мати витрати?

Будівля промисловості та податок на майно
Якщо промислове підприємство не використовує за призначенням будівлю промисловості, а здає її в оренду, лізинг, позичку, це підприємство є платником податку на майно.

До змісту номеру