• Посилання скопійовано

РРО у ФОПа-ресторатора

Ця стаття буде цікава підприємцю — платнику ЄП другої групи, що займається громадським харчуванням. Проаналізуємо деякі питання застосування РРО.

Граничний обсяг доходу для ЄП

Платник ЄП другої групи, це фізособа, яка здійснює господарську діяльність у сфері ресторанного господарства, за умови, що протягом календарного року він відповідає сукупності таких критеріїв:

— не використовує працю найманих осіб або кількість осіб, які перебувають з ними у трудових відносинах, одночасно не перевищує 10 осіб;

— обсяг доходу не перевищує 5 млн грн (було 1,5 млн грн, але 02.04.2020 р. обсяг доходу за рік збільшено, і нові річні обсяги визначаються за період з 01.01.2020 р. по 31.12.2020 р. включно, див. у «ДК» №24/2020).

Зверніть увагу на обсяг доходу у I кварталі 2020 року! ДПС в підкатегорії 107.02.01 ЗIР пояснює: якщо платник ЄП в I кварталі 2020 року перевищив граничний обсяг доходу, що надає йому право перебувати у відповідній групі (300 тис. грн — перша група, 1,5 млн грн — друга група, 5 млн грн — третя група), він повинен згідно з п. 293.8 ПКУ до суми перевищення застосувати ставку ЄП 15%, перейти на сплату інших податків або обрати іншу групу платника ЄП.

Граничний обсяг доходу для РРО

Незважаючи на зміни щодо обсягу доходів, гранична межа доходу, яка звільняє підприємця від застосування РРО, не змінена.

Тож платник ЄП другої групи може не застосовувати РРО, якщо обсяг доходу протягом календарного року не перевищує 1 млн грн. Ми говоримо про підприємця — ресторатора, тому застереження, яке передбачено у п. 296.10 ПКУ, до уваги не беремо1.

Закон про РРО визначає аналогічне звільнення. Згідно пп. 6 ст. 9 Закону про РРО, реєстратори розрахункових операцій та розрахункові книжки не застосовуються підприємцями, які відносяться відповідно до ПКУ до груп платників ЄП, що не застосовують РРО.

Але вже з 1 серпня 2020 року редакція п. 296.10 ПКУ буде змінена: «Реєстратори розрахункових операцій та/або програмні реєстратори розрахункових операцій не застосовуються платниками єдиного податку першої групи». А для всіх решта підприємців передбачено звільнення п. 61 підрозділом 10 розділом ХХ ПКУ2, знову ж таки з дотриманням обсягу доходу в 1 млн грн.

1 Підприємці, які здійснюють реалізацію технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту та продаж лікарських засобів та виробів медичного призначення, від РРО не звільнені.

2 Знову ж таки звільнення немає для продавців технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, та лікарських засобів та виробів медичного призначення, але це не тема цієї статті.

Важливо! Обсяг доходу з метою застосування критерію понад 1 млн грн визначається з урахуванням усіх доходів, які відповідно до ст. 292 ПКУ включаються до складу доходу підприємця: дохід, отриманий протягом звітного періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ. Тож звертати увагу слід на всі надходження, як кошти, що надходять на поточний рахунок, так і всі розрахунки платіжними картками та готівкові надходження. А тому стежмо за графою 6 Книги обліку доходів.

Якщо здійснюються розрахунки виключно у безготівковій формі (шляхом переказу коштів із поточного рахунку на поточний рахунок через установу банку, а також шляхом безпосереднього внесення готівки через касу банку для подальшого перерахування на поточний рахунок), РРО не застосовується. Але враховуючи специфіку діяльності підприємця-ресторатора, навряд чи відвідувачі закладу будуть здійснювати такий вид розрахунків. Знову ж таки слід врахувати, що розрахунок клієнта платіжною карткою в світлі Закону про РРО теж є розрахунковою операцією.

В IПК від 25.05.2020 р. №2185/6/99-00-05-04-01-06/IПК (див. «ДК» №24/2020) податкові органи слушно повідомляють, якщо підприємець перевищив обсягу доходу у календарному році більше ніж 1 млн грн він зобов'язаний з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, або перейти виключно на безготівкову форму розрахунків, або розпочати застосування РРО (якщо в подальшому розрахунки будуть здійснюватися готівковими коштами, платіжними картками, платіжними чеками, жетонами тощо).

Висновки:

1) ресторатор — платник ЄП другої групи має право здійснювати розрахункові операції у 2020 році без використання РРО у разі, якщо обсяг доходу у 2020 році не перевищуватиме 1 млн грн;

2) у разі перевищення у 2020 році обсягу доходу 1 млн грн. він зобов'язаний з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, розпочати використання РРО або перейти виключно на безготівкову форму розрахунків;

3) обов'язку використання РРО одразу після перевищення граничної суми доходу в 1 млн грн не виникає;

4) у разі перевищення підприємцем у 2020 році обсягу доходу 1 млн грн. здійснення розрахункових операцій без використання РРО протягом періоду від моменту такого перевищення до першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, не є порушенням, тому підстави для застосування штрафних (фінансових) санкцій відсутні;

5) здійснення розрахункових операцій у кварталі перевищення без застосування РРО не вважатиметься порушенням вимог законодавства.

Це слід врахувати!

Сума доходу ресторатора на 15.06.2020 р. становить 1 600 000 грн. Підприємець зобов'язаний з 01.07.2020 р. (з початку наступного кварталу!) розпочати використання РРО, але здійснення розрахункових операцій після періоду перевищення з 15.06.2020 р. по 30.06.2020 р. без застосування РРО не вважатиметься порушенням вимог законодавства.

Час «Х» для застосування РРО

Щоправда, готуватись до використання РРО все ж таки доведеться. Адже з 1 січня 2021 року (раніше планувалось з 01.10.2020 р., проте Закон №533 відтермінував цю дату) РРО буде обов'язковим для підприємця-ресторатора. Змінами передбачено, що діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена п. 11 ст. 9 Закону про РРО, здійснюється лише із застосуванням РРО.

РРО та розрахункові книжки не застосовуються:

при продажу води, молока, квасу, олії та живої риби з автоцистерн, цистерн, бочок та бідонів; страв та безалкогольних напоїв у їдальнях і буфетах загальноосвітніх навчальних закладів і професійно-технічних навчальних закладів під час навчального процесу

Пункт 11 ст. 9 Закону про РРО

А от усі інші підприємці — платники ЄП, вид діяльності яких не згадується у п. 61 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ, у першому кварталі 2021 року за умови отримання доходу до 1 млн грн можуть не застосовувати РРО. Хоча ця норма буде діяти лише до 1 квітня 2021 р.

РРО в смартфоні

Нагадаємо, що з 1 серпня 2020 р. суб'єкти господарювання при здійсненні готівкових розрахунків зі споживачами зможуть застосовувати програмні РРО, в якості яких можливо буде застосовувати будь-який пристрій (смартфон, планшет, комп'ютер тощо). У програмному РРО фіскальні функції реалізовані через фіскальний сервер ДПС (додатково див. «ДК» №9/2020).

Мінфін спільно з ДПС завершують підготовку до запуску безкоштовного фіскального застосунку для програмного РРО, який уже найближчим часом розпочне роботу в тестовому режимі.

Ознайомитись із функціоналом застосунку суб'єкти господарювання зможуть в Електронному кабінеті платника податків.

Порядок визначення діапазону, видачі, резервування, використання фіскальних номерів, що присвоюються електронним розрахунковим документам під час роботи програмного РРО в режимі офлайн, встановлюється фіскальним сервером контролюючого органу.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру