• Посилання скопійовано

Суть справи

«Єдинники» і земподаток: хто платить з 1 липня?
Якщо платник єдиного податку надає землю в оренду або в позичку, з 1 липня 2020 р. йому доведеться платити земельний податок. Це сталося завдяки змінам, внесеним до п. 297.1 ПКУ Законом №466.

Податок на прибуток сільгосппідприємств
Сільгосппідприємства — платники податку на прибуток можуть обрати спеціальний річний податковий період: з 1 липня минулого звітного року до 30 червня поточного звітного року.

Граничний дохід «єдинника» у 2020 році
З 2 квітня діють нові розміри граничних сум доходів для I — III групи ЄП. Але окремих правил для розрахунку лімітів на 2020 рік ПКУ не встановлює. Розгляньмо, яка наразі позиція податківців щодо граничного обсягу доходів для «єдинників» у 2020 році.

Зміни в оподаткуванні ЄП: аналіз Закону №466
Попри прогнози, істотних змін щодо єдиного податку Законом №466 не передбачено. Проте зміни внесено до умов втрати статусу «єдинника» через податковий борг, визначено нові правила застосування пільг з плати за землю, запроваджено новий звітний період для звітування з ПДВ та новий строк для переходу на ставку 3% для III групи.

Компенсація валютних витрат
Iнструкція про відрядження у квітні зазнала змін. Водночас Правила №200 про використання готівкової іноземної валюти втратили чинність. Як та за яким курсом компенсувати працівникові витрати, які було сплачено власним коштом після завершення закордонного відрядження (підприємство є небюджетним)?

Акцизний податок: зміни за Законом №466
Змін до ПКУ щодо акцизного податку не так уже й багато. Найбільше вони стосуються гуртових постачальників електричної енергії, а також суб'єктів господарювання, які здійснюють реалізацію тютюнових виробів і рідини для електронних сигарет.

Рентна плата за воду зі свердловини
Садовий кооператив для власних потреб вибурив свердловину на землях загального користування (свердловину планується поставити на баланс). Забір води зі свердловини — до 300 м куб. за добу.
Чи потрібно у такому випадку кооперативу сплачувати рентну плату за спеціальне використання води та рентну плату за надра?

Закон №466 і рентна плата
Розгляньмо, які зміни з 23.05.2020 р. вніс до ПКУ Закон №466 щодо рентної плати при видобуванні корисних копалин.

Податковий кредит за електронними квитками
У більшості випадків транспортні квитки нині купують на відстані, тобто в електронній формі. Спробуймо з'ясувати, чи є при цьому право на ПК і яка доля ПК за придбаним електронним квитком міжнародного стандарту.

Відшкодування збитків органами ДПС: чи реально?
Незважаючи на те що зміни до ПКУ, які стосуються відповідальності податківців перед платниками податків за їхні протиправні дії, наберуть чинності з 2021 року, насправді вимоги щодо такої відповідальності вже давно містяться в ПКУ. I остання судова практика доводить, що відшкодування збитків, завданих неправомірними діями органу ДПС, є цілком реальним і тепер.

РРО у ФОПа-ресторатора
Ця стаття буде цікава підприємцю — платнику ЄП другої групи, що займається громадським харчуванням. Проаналізуємо деякі питання застосування РРО.

«Сплячі» ФОПи, або як не платити ЄСВ
У разі відсутності прибутку самозайняті особи (ФОПи, фізособи, які здійснюють незалежну профдіяльність, члени фермерського господарства), які перебувають на загальній системі оподаткування, зможуть не сплачувати за себе ЄСВ.

Податок на прибуток за Законом №466
Згідно зі змінами до ПКУ, з 2021 року ЮО з доходом менш ніж 40 млн грн зможуть складати декларацію раз на рік (а вже в 2020 році — не застосовувати податкових різниць). А ще з 23 травня 2020 р. податкова вартість ОЗ становить 20 тис. грн.

Виплата засновникам і неприбутковий статус
ДПСУ в IПК від 07.05.2020 р. №1841/6/99-00-07-02-02-06/IПК (див. «ДК» №24/2020) консультує, що комунальне підприємство не може залишатись у статусі неприбуткової організації у разі спрямування частини надходжень від орендної плати за оренду майна цього підприємства на спеціальний рахунок районної ради за рішенням такої ради. Однак податківці залишили поза увагою деякі спеціальні норми Податкового кодексу.

До змісту номеру