• Посилання скопійовано

Що нового

Дискримінацію деяких платників ЄСВ усунено

! ФОПам

У газеті «Голос України» 02.06.2020 р. було офіційно опубліковано Закон «Про внесення змін до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» щодо усунення дискримінації за колом платників», пункт 5 розділу I якого набрав чинності з наступного дня після цієї дати.

Докладніше читайте у «ДК» №24/2020.

Закон України від 13.05.2020 р. №592-IX набирає чинності 01.01.2021 р.


«Карантинний» мораторій на податкові перевірки та штрафи продовжено

! Платникам податків

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 28.05.2020 р. з наступного дня набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо додаткової підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)».

За Законом ФОПи у разі втрати частини доходу через карантинні обмеження можуть отримати допомогу по частковому безробіттю, яка на період карантину з 2 квітня 2020 року не оподатковуватиметься ПДФО та військовим збором.

Самозайнятих осіб звільнено від сплати ЄСВ за себе за травень, водночас цей період зараховуватиметься до їхнього страхового стажу.

Органам місцевого самоврядування надано право ухвалити рішення щодо зменшення ставок плати за землю, податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, щодо об'єктів нежитлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних або юридичних осіб.

Дія мораторію на проведення податковими органами документальних і фактичних перевірок, звільнення громадян від відповідальності за прострочення виконання зобов'язань за договорами про споживчий кредит, ненарахування платникам податків та платникам ЄСВ пені, незастосування штрафів за порушення податкового законодавства, несвоєчасну або неповну сплату ЄСВ, несвоєчасне подання звітності про сплату ЄСВ подовжена до останнього дня місяця, у якому завершується дія встановленого на всій території України карантину.

Окреме послаблення стосується банків — мінімальний розмір СК на момент держреєстрації юрособи, яка має намір здійснювати банківську діяльність, як і мінімальний розмір СК банку зменшено з 500 млн грн до 200 млн грн.

Закон України від 13.05.2020 р. №591-IX набрав чинності 29.05.2020 р.


Уряд далі бореться з нестачею міністерств

! Усім

Кабінет Міністрів постановою «Деякі питання оптимізації системи центральних органів виконавчої влади» перейменував Міністерство енергетики та захисту довкілля України на Міністерство енергетики України і створив Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України, розділивши між ними завдання та повноваження попереднього об'єднаного Мінекоенерго.

Сукупна гранична чисельність працівників апарату обох міністерств наразі залишається такою самою, як колишнього Мінекоенерго.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.05.2020 р. №425 чинна з 30.05.2020 р.


Панама стала офшором

! Суб'єктам ЗЕД

Кабмін вніс зміну до розпорядження КМУ від 23.02.2011 р. №143, додатком до якого визначено держави, віднесені до переліку офшорних зон, включивши Панаму до переліку держав, віднесених до таких зон.

Розділ «Центральна Америка» цього додатка доповнено позицією «Панама».

Водночас у першому пункті розпорядження оновлено посилання на актуальний Закон про запобігання та протидію відмиванню нелегальних доходів.

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 27.05.2020 р. №582-р чинне з 27.05.2020 р.


Оновлено Порядок надання допомоги по частковому безробіттю

! Усім

Кабмін виклав у новій редакції Порядок надання та повернення коштів, спрямованих на фінансування допомоги по частковому безробіттю на період карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, затверджений постановою КМУ від 22.04.2020 р. №306.

Дію Порядку поширено на фізосіб-підприємців як застрахованих осіб (попередня редакція Порядку стосувалася їх лише як роботодавців).

Постанова Кабінету Міністрів України від 03.06.2020 р. №453 чинна з 06.06.2020 р.


Визначено протиепідемічні заходи у деяких спортивних закладах

! Спортсменам

Головний державний санітарний лікар України затвердив Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів у деяких закладах фізичної культури та спорту на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Рекомендації стосуються обслуговування в спортивних (тренажерних) залах, фітнес-клубах, спортивних майданчиках для командних (парних) занять (окрім занять національних збірних) та дитячих спортивно-юнацьких школах.

Так, перед початком зміни проводиться температурний скринінг усім працівникам закладів. Працівники, в яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2° C або ознаки респіраторних захворювань, не допускаються до виконання обов'язків.

Усім відвідувачам проводиться температурний скринінг при вході до закладу. Особам, в яких при проведенні температурного скринінгу виявлено температуру тіла понад 37,2° C або ознаки респіраторних захворювань, відвідування заборонено.

Дозволяється одночасне перебування клієнтів у закладі з розрахунку не більше 1 особи на 10 м2 площі зали для індивідуальних занять та 1 особи на 5 м2 площі зали для групових/командних занять (не більше 10 осіб у групі). Групові/командні заняття проводяться виключно за попереднім записом.

На вході до закладу організовується місце для обробки рук спиртовмісними антисептиками.

На період карантину забороняється:

  • використання багаторазових (тканинних) рушників (окрім персональних рушників відвідувачів);
  • розміщення в доступі клієнтів рекламних брошур, журналів та інших поліграфічних матеріалів;
  • функціонування спа-зон та надання послуг масажу;
  • функціонування фітнес-барів та кулерів з водою. Робота вендингових машин дозволяється;
  • функціонування дитячих кімнат;
  • одночасне використання багатофункціональних тренажерів кількома відвідувачами;
  • проведення групових занять для понад 10 осіб та інших групових занять, що передбачають безпосередній фізичний контакт;
  • проведення групових занять для дітей віком до 12 років;
  • видача багаторазових рушників клієнтам.

Постанова Головного держсанлікаря від 26.05.2020 р. №28 чинна з 01.06.2020 р.


Організація протиепідемічних заходів при торгівлі на ринках

! Усім

Головний державний санітарний лікар України затвердив Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів з торгівлі на ринках, на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

У нових рекомендаціях вже не говориться про наявність пластикових екранів між продавцями та покупцями, а температурний скринінг перед входом на ринок стосується тільки працівників ринку, СГ та їхніх працівників, які здійснюють торгівлю на ринках.

Натомість адміністрація ринку повинна забезпечити:

  • постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників у санвузлах;
  • централізований збір використаних засобів індивідуального захисту, паперових серветок в окремі контейнери/урни з кришками та одноразовими поліетиленовими пакетами з подальшою їх утилізацією;
  • розміщення додаткових контейнерів/урн для засобів індивідуального захисту, паперових серветок у місцях загального користування.

СГ та їхні працівники, які здійснюють торгівлю на ринках, зобов'язані:

  • регулярно мити руки з милом або обробляти їх спиртовмісними антисептиками не рідше одного разу за 3 години та після відвідування громадських місць, використання туалету, прибирання, обслуговування тощо;
  • утримуватися від контакту з особами, які мають симптоми респіраторних захворювань;
  • самоізолюватися у разі виникнення симптомів респіраторних захворювань.

Водночас визнано такою, що втратила чинність, постанову Головного держсанлікаря від 27 червня 2020 року №14 (насправді постанова з таким номером датована 27 квітня).

Постанова Головного держсанлікаря від 06.06.2020 р. №34 чинна з 08.06.2020 р.


Протиепідемічні заходи в закладах, що надають послуги з розміщення

! СГ, що надають послуги з розміщення, крім готелів

Головний державний санітарний лікар України затвердив Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів у закладах, що надають послуги з розміщення, на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19). Щоправда, в назві затверджених рекомендацій залишилося слово «проект».

Ці Тимчасові рекомендації розроблені для колективних засобів розміщення (окрім готелів та аналогічних засобів розміщення), в тому числі баз відпочинку, майданчиків для кемпінгу, хостелів, оздоровчих таборів, таборів праці та відпочинку (крім дитячих закладів оздоровлення та відпочинку), санаторіїв і пансіонатів.

Рекомендації загалом є аналогічними до інших подібних, з такими особливостями:

— у місцях потенційного скупчення відвідувачів повинно бути нанесене відповідне тимчасове маркування для забезпечення дотримання дистанції не менш ніж 1,5 м;

— для уникнення черг при реєстрації поселення рекомендовано передбачити можливість попередньої онлайн-реєстрації відвідувачів;

— на рецепції закладу встановлюється захисний екран між персоналом та відвідувачами. У разі неможливості встановлення захисного екрана персонал повинен бути одягнений в захисний щиток або окуляри;

— рекомендується, за можливості, організовувати харчування в номерах або ресторанах, обідніх залах тощо за системою замовлень;

— адміністрація закладу повинна забезпечити:

  • наявність щонайменше п'ятиденного запасу засобів індивідуального захисту та їх використання працівниками (респіратори або медичні маски, в тому числі саморобні, захисні рукавички);
  • постійну наявність рідкого мила, антисептиків та паперових рушників у санвузлах номерів та санвузлах загального користування. Використання багаторазових рушників заборонено (окрім персональних у номерах);
  • вологе прибирання місць найбільшого скупчення відвідувачів.

Постанова Головного держсанлікаря від 06.06.2020 р. №36 чинна з 10.06.2020 р.


Проведення культурно-мистецьких заходів під час карантину

! Організаторам культурно-мистецьких заходів

Головний державний санітарний лікар України затвердив Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів під час проведення культурно-мистецьких заходів на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19).

Ці Тимчасові рекомендації розроблені для закладів культури та креативних індустрій (окрім кінотеатрів), для урахування при проведенні культурно-мистецьких заходів.

Зокрема, при проведенні заходу має бути визначена відповідальна особа, яка проводить температурний скринінг безконтактним методом усім працівникам перед початком робочої зміни. Працівники, в яких виявлено температуру тіла понад 37,2° C або ознаки респіраторних захворювань, не допускаються до виконання обов'язків.

При вході та в місцях масового скупчення відвідувачів організовуються місця для обробки рук спиртовмісними антисептиками та наноситься тимчасове маркування для забезпечення дотримання дистанції не менше ніж 1,5 метра.

Заборонено організацію фан-зон.

Для уникнення черг рекомендується збільшити кількість пунктів вхідного контролю. Для заходів просто неба територія повинна бути огороджена.

Дозволяється одночасне перебування відвідувачів заходу з розрахунку не більше однієї особи на 5 м2.

При проведенні заходів у приміщеннях відвідувачі повинні перебувати в респіраторах або захисних масках, що покривають рот та ніс, протягом усього часу.

Проведення заходів дозволяється лише з розміщенням відвідувачів на сидячих місцях:

  • відстань між окремо встановленими місцями для сидіння або столиками повинна становити не менш ніж 1,5 метра;
  • дозволяється розміщення за одним столом не більш як 4 осіб (без урахування дітей віком до 14 років).

Постанова Головного держсанлікаря від 06.06.2020 р. №35 чинна з 10.06.2020 р.


Оновлено протиепідемічні рекомендації для закладів громадського харчування

! Усім

Головний державний санітарний лікар України виклав у новій редакції Тимчасові рекомендації щодо організації протиепідемічних заходів у закладах громадського харчування на період карантину у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), затверджені його постановою від 09.05.2020 р. №18.

У закладі громадського харчування:

  • біля місць потенційного скупчення людей повинно бути нанесено маркування для перебування в черзі з дотриманням дистанції між клієнтами не менше 1,5 м;
  • забезпечується дотримання відстані не менше 1,5 м між сусідніми столами та розміщення не більш як 4 клієнтів за одним столом (без урахуванням дітей віком до 14 років), якщо столи не відокремлені один від одного суцільною перегородкою;
  • меню розміщуються для безконтактного ознайомлення біля входу або місця прийняття замовлення у кількості, достатній, щоб уникнути скупчення людей, або на столах з матеріалу, що дозволяє проведення обробки дезінфекційним засобом. Дозволяється видача одноразових паперових меню з їх подальшою утилізацією;
  • видача замовлень в багаторазовому посуді здійснюється виключно за наявності умов для його миття при високих температурах у посудомийній машині з використанням мийних засобів;
  • дозволяється користуватись одноразовим посудом з картону або паперу. Прибори й кондименти до напоїв мають бути в індивідуальній упаковці;
  • забезпечується можливість безготівкового розрахунку.

У закладах, що здійснюють обслуговування на виніс та/або на відкритих (літніх) майданчиках:

  • приймання замовлень відбувається дистанційно, через спеціально облаштоване вікно (вхідні двері) закладу або безпосередньо через офіціантів;
  • забороняється очікування черги (в тому числі для користування санвузлами) в приміщенні закладу;
  • видача замовлень клієнтам або офіціантам та розрахунок здійснюється через спеціально облаштоване вікно або через вхідні двері закладу;
  • видача замовлень на виніс здійснюється виключно в закритій тарі/упаковці;
  • персонал, що здійснює обслуговування на відкритих (літніх) майданчиках, отримує замовлення та здійснює розрахунок без входу до приміщення.

У закладах, що здійснюють обслуговування в приміщенні, забороняється:

  • самостійний вхід відвідувачів до закладу без супроводу працівника закладу;
  • функціонування дитячих кімнат;
  • проведення свят, банкетів, публічних подій тощо, в яких беруть участь більше 10 осіб;
  • приготування їжі на відкритих кухнях (окрім тих, що відгороджені від відвідувачів перегородкою);
  • функціонування буфетів (окремих зон) самообслуговування.

У закладах швидкого харчування страви, напої, таці та столові прибори повинні видаватися персоналом на прохання відвідувача.

Постанова Головного держсанлікаря від 02.06.2020 р. №32 набрала чинності 05.06.2020 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру