• Посилання скопійовано

Коли і як ФОПу подати заяву на відпустку

Розуміючи, що під час карантину більшість підприємців не працює, законодавець звільнив їх від сплати ЄСВ. Крім того, є можливість не платити єдиний податок. Розгляньмо докладно, за яких умов.

Умови для несплати ЄП

Багатьом ФОПам варто скористатися місячним звільненням від сплати єдиного податку.

Протягом одного календарного місяця на рік підприємці — платники ЄП можуть скористатися правом на відпустку і зняти з себе зобов'язання щодо сплати єдиного податку. Таке звільнення діє за одночасного виконання двох умов згідно з п. 295.5 ПКУ:

  1. для платників ЄП першої і другої груп1;
  2. для тих, хто не використовує працю найманих осіб.

1 Платник ЄП третьої групи також не сплатить податок, але, на жаль, лише якщо не отримує доходу, адже він сплачує ЄП пропорційно до доходу.

Тривалість відпустки — один календарний місяць. Як повідомляють самі ж податківці: «Якщо тривалість відпустки є меншою одного календарного місяця, то підстави для звільнення від сплати єдиного податку протягом одного календарного місяця відсутні»2.

2 ЗІР, підкатегорія 107.05, запитання: «Чи звільняється від сплати авансового внеску на період відпустки ФОП — платник ЄП першої або другої групи, який не використовує працю найманих осіб, якщо тривалість відпуски є меншою календарного місяця?».

Це означає, що скористатися перехідною відпусткою не вдасться. Тож відпустка повинна тривати з 1 до 30 квітня 2020 р.

Це важливо!

Підприємець у цей період не може провадити господарської діяльності. Це означає — жодних зарахувань коштів у період відпустки на поточний підприємницький рахунок та жодного іншого доходу не може бути! У Книзі обліку доходів за підсумками місяця не має бути інформації щодо доходу.

Подання заяви

Для того щоб скористатися таким правом, відповідно до пп. 298.3.2 ПКУ необхідно подати заяву. Заява з інформацією про період щорічної відпустки подається у довільній формі. Наприклад, так:

«Прошу не нараховувати мені авансовий внесок з єдиного податку за квітень 2020 р. на підставі п. 295.5 ПКУ.

З 1 до 30 квітня 2020 р. я призупиняю господарську діяльність у зв'язку з відпусткою. Повідомляю, що я є фізичною особою — підприємцем, платником єдиного податку групи 2 та не використовую працю найманих працівників за трудовим договором»3.

3 Зразок заяви також можна знайти тут.

Окремого терміну подання заяви нормами ПКУ не передбачено. Але потрібно врахувати порядок сплати єдиного податку.

Згідно з п. 295.1 ПКУ сплачують єдиний податок платники ЄП першої — другої груп авансовими внесками щомісяця не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця. Тому податкові органи рекомендують з метою уникнення порушення терміну щодо сплати авансових платежів подавати заяву до початку відпустки. Хоча на наш погляд важливо це зробити до 20 числа поточного місяця.

Якщо ФОП сплатив авансовий внесок за весь податковий період (квартал, рік), авансові суми єдиного податку, сплачені за період відпустки, підлягають зарахуванню в рахунок майбутніх платежів з цього податку. Тому якщо за квітень вже сплачено ЄП, то згідно з п. 295.6 ПКУ ця сума зараховується в рахунок майбутніх платежів, але про це слід повідомити у заяві.

Працюємо дистанційно

Нагадаємо, що в період карантину центри обслуговування платників змінюють умови надання адмінпослуг. ЦОП надають адмінпослуги виключно онлайн.

Заяву можна подати за допомогою Електронного кабінету. За допомогою меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету платники податків мають можливість надіслати лист (запит, звернення тощо) до відповідного органу ДПС у форматі рdf (обмеження 2 МБ).

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua/registers, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Як правильно користуватися електронними сервісами

Переглянувши відеоурок, користувачі зможуть дізнатися, як легко та правильно спрямувати своє звернення до контролюючого органу.

Також відео доступне на ютуб-каналі ДПС.

Нагадаємо, що у приватній частині Електронного кабінету надано також можливість:

  • доступу до особистої інформації, зокрема реєстраційних та облікових даних (меню «Облікові дані»), даних інтегрованих карток (меню «Стан розрахунків з бюджетом»), переліку отриманих документів та поданої звітності платника податків (меню «Вхідні/вихідні документи»);
  • перегляду стану розрахунків з бюджетом (меню «Стан розрахунків з бюджетом»).

Зміна ставок ЄП та штрафи

Відповідно до п. 10.2-1 ПКУ місцеві ради встановлюють єдиний податок. Проте згідно з п. 52-6 підрозділу 10 ПКУ органам місцевого самоврядування у 2020 році надано право прийняти рішення про внесення змін до прийнятих рішень про встановлення місцевих податків щодо зменшення ставок єдиного податку.

Крім того, п. 122.1 ПКУ встановлює відповідальність у вигляді санкцій за несплату (неперерахування) платником ЄП першої та другої груп авансових внесків єдиного податку. У випадку порушення строку сплати авансового внеску (до 20 числа поточного місяця) накладається штраф у розмірі 50% ставки єдиного податку.

Але згідно з п. 52-1 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ за порушення податкового законодавства, вчинені протягом періоду з 1 березня до 31 травня 2020 року, штрафні санкції не застосовуються.

Проте слід пам'ятати, що відповідно до пп. 8 пп. 298.2.3 ПКУ у разі наявності податкового боргу на кожне перше число місяця протягом двох послідовних кварталів — в останній день другого з двох послідовних кварталів — платник ЄП зобов'язаний перейти на загальну систему оподаткування.

Сплата ЄСВ

Загалом Закон про ЄСВ не звільняє підприємців від сплати ЄСВ на час відпустки. Відповідно, якщо місяць відпустки припадає на граничний термін сплати ЄСВ (платники ЄП сплачують ЄСВ за календарний квартал, до 20 числа місяця, наступного за кварталом, — ч. 8 ст. 9 Закону про ЄСВ), слід заздалегідь подбати про сплату ЄСВ. Тобто до 20 квітня 2020 р. потрібно сплатити ЄСВ за I квартал.

Але п. 2 розділу І Закону №533 звільняє підприємців за періоди з 1 до 31 березня та з 1 до 30 квітня 2020 року від нарахування та сплати ЄСВ за себе. Розділ VIII Закону про ЄСВ доповнено пунктами 9-10 — 9-12.

Тому якщо підприємець скористається правом на відпустку у квітні 2020 року, то ЄСВ за цей місяць йому не доведеться платити. Хоча від сплати ЄСВ тимчасово звільнено всіх підприємців, і це не залежить від відпустки ФОПа. Тож за березень і квітень 2020 р. мінімальний страховий внесок підприємці не сплачують.

Зверніть увагу! За несплату ЄСВ у цей період штрафів немає, березень та квітень 2020 року зараховуються до страхового стажу підприємця.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».
  • Закон №533 — Закон України від 17.03.2020 р. №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру