• Посилання скопійовано

ФОП у І та ІІ кварталах не працює: що з ЄСВ та ЄП?

Чи звільняється ФОП ІІ групи від сплати ЄСВ та єдиного податку, якщо у І та ІІ кварталах він не провадить підприємницької діяльності?

Єдиний соцвнесок

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону про ЄСВ, фізичних осіб — підприємців визначено платниками єдиного внеску. Згідно з ч. 12 ст. 9 Закону про ЄСВ, ЄСВ підлягає сплаті незалежно від фінансового становища платника.

Якщо фізособи-підприємці не отримують доходу (прибутку) у звітному році або окремому місяці звітного року від своєї діяльності, вони зобов'язані визначити базу нарахування ЄСВ. І сума ЄСВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

Отже, законодавством не передбачено звільнення фізособи-підприємця, яка тимчасово не здійснювала підприємницької діяльності та не одержувала прибутку за цей час, від сплати ЄСВ за себе, тож такий підприємець зобов'язаний сплачувати цей внесок на загальних підставах.

Наразі Законом №533, яким внесено зміни до Закону про ЄСВ, тимчасово звільняються від нарахування та сплати ЄСВ усі ФОПи, особи, які здійснюють незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства за періоди з 1 до 31 березня та з 1 квітня до 30 квітня 2020 року за себе.

Але такі особи можуть самостійно прийняти рішення про сплату ЄСВ за періоди з 1 до 31 березня та з 1 квітня до 30 квітня 2020 року у розмірах та порядку, визначених законодавством. Тоді інформацію про сплачені суми слід зазначати у Звіті з ЄСВ.

Також тимчасово штрафні санкції, визначені ч. 11 ст. 25 Закону про ЄСВ, не застосовуються за такі порушення, вчинені у періоди з 1 до 31 березня та з 1 до 30 квітня 2020 року. Протягом періодів з 1 до 31 березня та з 1 до 30 квітня 2020 року платникам єдиного внеску не нараховується пеня, а пеня, нарахована за ці періоди, підлягає списанню.

Єдиний податок

Крім того, ФОП на ЄП ІІ групи повинен сплачувати єдиний податок за фіксованою ставкою, незалежно від того, отримали вони дохід, чи ні і в якій сумі (п. 293.2 ПКУ).

Платники єдиного податку ІІ групи сплачують ЄП шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Такі платники ЄП можуть сплатити єдиний податок авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш ніж до кінця поточного звітного року.

Нагадаємо, що ФОПи на ЄП II групи без працівників і нині мають можливість зекономити на податку. Адже вони звільняються від сплати ЄП протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки. Також звільнення від сплати ЄП поширюється й на період тимчасової непрацездатності, якщо вона триває 30 та більше днів. Таку заяву оформлюють та подають податківцям.

Якщо платник єдиного податку хворів 30 і більше календарних днів та при цьому хвороба розпочалася до 20 числа місяця і закінчилася у наступному місяці, то такий платник звільняється від сплати єдиного податку лише за календарний місяць, в якому він почав хворіти, а за наступний календарний місяць, в якому відповідно до листка непрацездатності хвороба закінчилася, сплачує ЄП відповідно до норм ПКУ.

Якщо сплатити ЄП авансом наперед, то суму податку за період, коли ФОП перебував на лікарняному, зарахують у рахунок майбутніх платежів з ЄП. Для цього треба подати відповідну заяву до ДПС (п. 295.6 ПКУ). Якщо податківці виявлять, що під час лікарняного ФОП здійснював діяльність, є документально підтверджені факти виконання робіт/надання послуг, на рахунок надходила оплата, заповнювали книгу обліку, ФОП втратить право на звільнення від сплати ЄП.

А ось щодо ЄСВ такої економії не вийде: Закон про ЄСВ не передбачає для підприємця звільнення від сплати ЄСВ на період відпустки. Тож його доведеться платити.

Підсумовуючи викладене, зазначимо, що ФОП ІІ групи повинен сплачувати ЄСВ та ЄП незалежно від ведення господарської діяльності. Єдине послаблення: у зв'язку з прийняттям Закону №533 ФОП має змогу не сплачувати ЄСВ за себе у період з 1 березня до 30 квітня 2020 року, тобто за два місяці. Але суму ЄП сплачує на загальних підставах.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про ЄСВ — Закон України від 08.07.2010 р. №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».
  • Закон №533 — Закон України від 17.03.2020 р. №533-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Світлана ЩЕРБИНА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру