• Посилання скопійовано

Оприлюднення фінзвітності-2019 відкладається: новий Закон №540

Запровадження карантину коригує граничні строки оприлюднення річної звітності — як фінансової, так і іншої, встановленої спеціальним законодавством.

Нагадаємо, що 1 квітня Президент В. Зеленський підписав Закон №540 (до того — законопроєкт №3275). 2 квітня Закон №540 був опублікований у «Голосі України» і того самого дня набрав чинності.

Гранична дата оприлюднення фінансової звітності переноситься

Про те, хто має оприлюднити фінансову звітність за 2019 рік (разом з аудиторським висновком), ми писали в «ДК» №5/2020.

Тому зараз нагадаємо базові строки такого оприлюднення (див. таблицю 1).

Таблиця 1

Строки та умови оприлюднення річної фінзвітності для різних категорій підприємств

Категорія підприємств Граничний строк оприлюднення Що оприлюднити Де оприлюднити
Підприємства, що становлять суспільний інтерес* (крім великих підприємств, які не є емітентами цінних паперів) Не пізніше ніж 30 квітня року, наступного за звітним періодом Фінзвітність у повному обсязі + аудиторський висновок На власній вебсторінці та в інший спосіб у випадках, визначених законодавством
Публічні акціонерні товариства
Суб'єкти природних монополій на загальнодержавному ринку
Суб'єкти господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях**
Великі підприємства, які не є емітентами цінних паперів Не пізніше ніж 1 червня року, наступного за звітним періодом На своїй вебсторінці
Середні підприємства
Інші фінансові установи, що належать до малих і мікропідприємств
* Підприємства, що становлять суспільний інтерес, — підприємства — емітенти цінних паперів, цінні папери яких допущені до торгів на фондових біржах або щодо цінних паперів яких здійснено публічну пропозицію, банки, страховики, недержавні пенсійні фонди, інші фінансові установи (крім інших фінансових установ та недержавних пенсійних фондів, що належать до мікропідприємств та малих підприємств) та підприємства, які відповідно до Закону про бухоблік належать до великих підприємств (ст. 1 Закону про бухоблік).
** До суб'єктів господарювання, які здійснюють діяльність у видобувних галузях, належать суб'єкти господарювання, які здійснюють види діяльності, зазначені в розділах 05 — 08 секції В «Добувна промисловість і розроблення кар'єрів» КВЕД-2010 (лист Мінфіну і Держстату від 14.03.2018 р. №35230-06-5/6959, №04.3-07/22-18).

Законом №540 вносяться зміни до розділу V «Прикінцеві положення» Закону про бухоблік. Згідно з ними особи, відповідальні за своєчасне та у повному обсязі подання й оприлюднення фінансової звітності, визначені ст. 11 Закону про бухоблік, звільняються від відповідальності за порушення строків оприлюднення фінансової звітності за 2019 рік або консолідованої фінансової звітності за 2019 рік разом з аудиторським звітом.

Але штрафів можна уникнути, лише якщо така звітність буде оприлюднена:

  • або у період дії карантину, встановленого з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби COVID-19;
  • або протягом 90 календарних днів з дня, наступного за днем завершення такого карантину, але не пізніше 31.12.2020 р.

Тобто що ми маємо?

Зазначені вище у таблиці юрособи (крім емітентів цінних паперів) можуть оприлюднити фінансову звітність до 30 квітня, як це і планувалося. Але в них з'явилася можливість зробити це (без штрафів!) і пізніше.

Наприклад, якщо карантин закінчиться 24 квітня, то оприлюднити фінзвітність можна буде до 23 липня (включно) — правило 90 днів. Якщо ж карантин триватиме, наприклад, до жовтня, то оприлюднити фінзвітність треба буде до 31 грудня (включно) — тут правило 90 днів не працює.

Для підприємств, які є емітентами цінних паперів, оприлюднити фінансову звітність можна протягом строку, встановленого пунктом 7 розділу VII «Прикінцеві положення» Закону про ЦП, але не пізніше 31.12.2020 р.

Зверніть увагу! Згаданий пункт 7 є новим, і він теж вноситься Законом №540. Цей пункт говорить таке.

Тимчасово, у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), положення статті 40 цього Закону щодо строків розкриття річної інформації про емітента за 2019 рік не застосовуються у 2020 році.

Таку річну інформацію емітенти цінних паперів можуть розкрити до 30 квітня 2020 року, а після зазначеної дати — протягом 5 робочих днів після:

Отже, для емітентів цінних паперів оприлюднення фінзвітності залежить не від закінчення карантину, а від того, коли будуть проведені загальні збори. Зазначені строки проведення зборів теж переносяться (а пункти законів, на яких ми наголошуємо, теж нові, про що далі). Та в будь-якому разі зробити це треба до 31.12.2020 р. (включно).

Строки розкриття річного звіту щодо діяльності інституту спільного інвестування за 2019 рік

Щодо цього зміни вносяться до розділу IX «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ІСІ.

Згідно з ними тимчасово, у зв'язку з проведенням заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), положення статті 75 цього Закону стосовно строків розкриття річного звіту щодо діяльності інституту спільного інвестування за 2019 рік не застосовуються у 2020 році.

Такий річний звіт може бути розкрито компанією з управління активами до 1 квітня 2020 року, а після зазначеної дати — протягом 5 робочих днів після:

  • проведення загальних зборів корпоративного фонду в порядку, встановленому пунктом 16 розділу IX;
  • прийняття уповноваженим органом компанії з управління активами пайового фонду рішення про затвердження річного звіту фонду в порядку, визначеному законодавством та регламентом такого фонду.

Строки загальних зборів теж перенесено

Закон №540 вносить тимчасові зміни, пов'язані з карантином, щодо проведення загальних зборів засновників/учасників/акціонерів до:

  • розділу XVII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про АТ;
  • розділу IX «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ІСІ;
  • глави VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону про ТОВ/ТДВ;
  • розділу IX «Прикінцеві положення» Закону про кредитні спілки.

Таблиця 2

Перенесення строків загальних зборів засновників/учасників/акціонерів

Категорія підприємств Граничний строк проведення Що проводиться? На коли переноситься?
Акціонерні товариства Не пізніше 30 квітня наступного за звітним року Річні загальні збори акціонерів за результатами 2019 фінансового року Провести збори можна і під час карантину. Але обов'язково це слід зробити у строк не пізніше трьох місяців після дати завершення карантину (зокрема, дистанційно*)
Інститути спільного інвестування Не пізніше 30 квітня року, наступного за звітним Річні загальні збори корпоративного фонду за результатами 2019 фінансового року
Товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю Протягом шести місяців наступного за звітним року Річні загальні збори учасників за результатами 2019 фінансового року
Кредитні спілки У строки, передбачені статутом кредитної спілки, але не рідше ніж один раз на рік Загальні збори членів кредитних спілок за результатами 2019 фінансового року
* Зверніть увагу! Порядок дистанційного проведення загальних зборів для кожної зазначеної категорії юросіб має бути розроблено та затверджено відповідним контролюючим органом:
— Національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, — для кредитних спілок;
— Національною комісією з цінних паперів та фондового ринку — для ТОВ та ТДВ, які є емітентами цінних паперів, інститутів спільного інвестування та акціонерних товариств.

Нормативна база

  • Закон №540 — Закон України від 30.03.2020 р. №540-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв'язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».
  • Закон про АТ — Закон України від 17.09.2008 р. №514-VI «Про акціонерні товариства».
  • Закон про бухоблік — Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
  • Закон про ІСІ — Закон України від 05.07.2012 р. №5080-VI «Про інститути спільного інвестування».
  • Закон про кредитні спілки — Закон України від 20.12.2001 р. №2908-III «Про кредитні спілки».
  • Закон про ТОВ та ТДВ — Закон України від 06.02.2018 р. №2275-VIII «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».
  • Закон про ЦП — Закон України від 23.02.2006 р. №3480-IV «Про цінні папери та фондовий ринок».
  • КВЕД 2010 — Національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності» (ДК 009:2010), затверджений наказом Держспоживстандарту України від 11.10.2010 р. №457.

Ганна БИКОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру