• Посилання скопійовано

Суть справи

Забезпечення працівників ЗІЗ на час карантину
Якщо ваші працівники виходять на роботу під час карантину, на вас як на роботодавця покладається обов'язок зробити умови їхньої праці безпечними. Зокрема, це передбачає надання працівникам засобів індивідуального захисту (масок, респіраторів, рукавичок, дезінфікуючих і мийних засобів тощо). Якими будуть облік та оподаткування такого надання?

Чи всіх каратимуть суди за порушення правил карантину?
Станом на 07.04.2020 р. за даними вебсайта ЄДРСР прийнято 236 судових рішень, якими розглянуто адмінсправи за ст. 44-3 КУпАП у частині порушення правил щодо карантину людей. Втім, штрафи платять далеко не всі.

Нарахування та оподаткування дивідендів у 2020 році
Ось і закінчився перший квартал 2020 року. Ті, хто мають за його наслідками чистий прибуток, можуть виплатити дивіденди. Втім, засновники можуть прийняти рішення про виплату дивідендів за попередні роки. Як їх нарахувати та оподаткувати, розповімо в цій статті.

Звільнення від орендної плати не буде — платитимуть усі!
Бізнес із завмиранням серця очікував прийняття закону про додаткові карантинні пільги для бізнесу. І ось Президент його підписав. А з цього моменту починається справжня детективна історія. Голосували за «звільнення», а опублікували «може бути звільнений». Що це означає на практиці?

Оприлюднення фінзвітності-2019 відкладається: новий Закон №540
Запровадження карантину коригує граничні строки оприлюднення річної звітності — як фінансової, так і іншої, встановленої спеціальним законодавством.

Категорії підприємств для складання фінзвітності
Мінфін у листі від 23.03.2020 р. №35210-06-5/8860 (див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК») розповів, як визначити категорію підприємства при складанні фінзвітності.

ТОВ понесло збитки: у якому розмірі відповідає керівник?
Керівник ТОВ, на думку ВС, має утримуватися від вочевидь необачних, марнотратних та завідомо корисливих рішень. Інакше він несе відповідальність у сумі завданих збитків, які має відшкодувати у повному обсязі (а не в розмірі зарплати).

Відпустки та простої у звіті з ЄСВ та у формі №1ДФ
Під час карантину роботодавцям доводиться переходити на інші режими роботи: хтось відпускає персонал у відпустки, хтось переводить на дистанційну роботу, а хтось оплачує працівникам простій. Розгляньмо, як все це відобразити у звіті з ЄСВ та у формі №1ДФ.

Контроль за цінами та позовна давність: зміни під час карантину
ВРУ прийняла Закон №540, яким збільшуються адмінштрафи за завищення цін на товари та послуги, подовжуються строки давності та встановлюються нові правила судочинства на час карантину. Розгляньмо ці новації докладно.

ФОП у І та ІІ кварталах не працює: що з ЄСВ та ЄП?
Чи звільняється ФОП ІІ групи від сплати ЄСВ та єдиного податку, якщо у І та ІІ кварталах він не провадить підприємницької діяльності?

Коли і як ФОПу подати заяву на відпустку
Розуміючи, що під час карантину більшість підприємців не працює, законодавець звільнив їх від сплати ЄСВ. Крім того, є можливість не платити єдиний податок. Розгляньмо докладно, за яких умов.

Повертаємо покупцю аванс (передоплату): наслідки з ПДВ
ДПС в ІПК від 26.03.2020 р. №1277/6/99-00-07-03-02-06/ІПК (див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК») надала роз'яснення щодо коригування покупцем податкового кредиту, а постачальником — податкового зобов'язання з ПДВ при поверненні попередньої оплати за товари/послуги.

До змісту номеру