• Посилання скопійовано

Суть справи

Праця вдома на час карантину
Від різноманітних контролерів нині лунають поради роботодавцям організувати працю їхніх робітників дистанційно. Але терміна «віддалена робота» або «дистанційна праця» в трудовому законодавстві немає. Натомість уже давно є поняття «праця вдома».

Роботодавці vs працівники: дії під час карантину
Які права мають працівники та роботодавці під час карантину? Як звільнити працівника або надати йому неоплачувану відпустку правильно? Як працівникові захистити свої інтереси? І що в результаті отримають обидві сторони конфлікту?

Організація перевезення працівників під час карантину
На час карантину перевезення фізосіб у громадському транспорті істотно обмежено. Але позаяк більшість підприємств працює, постає запитання: як дістатися до/з місця роботи працівникам? Про те, як роботодавцю у зв'язку з виробничою потребою забезпечити перевезення своїх працівників до/з місця роботи, читайте у статті.

Облік повернення авансів, товарів у платника ЄП
На жаль, ситуація, яка складається у світі через карантин, не завжди дозволяє СГ вчасно виконати договірні зобов'язання. Як наслідок, іноді проблема вирішується шляхом повернення передоплат або товару, за який особа не спроможна розрахуватися.

Нові правила ринкових перевірок з 26 березня
Ринковий нагляд зазнав змін. З 26.03.2020 р. документальні перевірки перетворяться на перевірки документів від виробника до розповсюджувачів нехарчової продукції за всім ланцюгом постачання.

Як вести облік пального з 1 квітня 2020 року?
Підприємство зареєстроване платником акцизного податку у березні 2020 року. Акцизний склад зареєстровано, а витратоміри та рівнеміри — ще ні. Як вести облік пального з 1 квітня?

Безоплатне постачання й отримання товарів, робіт, послуг
Допомога може надаватися, зокрема, у вигляді безоплатної передачі товарів або робіт (послуг). Розгляньмо оформлення та облік таких операцій в обох сторін операції.

Відрядники у штатному розписі: роз'яснює Мінсоцполітики
Чи всіх працівників слід відображати у штатному розписі? Чи зазначають у ньому відрядників та погодинників? Мінсоцполітики висловило власну думку щодо цього в листі від 13.09.2019 р. №1127/0/204-19 (див. у рубриці «Документі для роботи» цього номера «ДК»).

Допомога при виході на пенсію: податкові наслідки
Працівник досяг пенсійного віку і звільняється. Чи обов'язково йому виплачувати допомогу у зв'язку з таким звільненням? Чи виникають податкові різниці? Що з оподаткуванням ПДФО та ВЗ? Чи нараховувати ЄСВ?

До змісту номеру