• Посилання скопійовано

Що нового

Карантин подовжено, натомість дозволених видів діяльності побільшало

! Усім

Карантин, що був запроваджений на всій території України на період з 12.03.2020 р. до 03.04.2020 р. Постановою КМУ від 11.03.2020 р. №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» (див. «Документи для роботи» в «ДК» №12/2020), подовжено до 24.04.2020 р.

Крім того, розширено перелік дозволених під час карантину видів діяльності: до них додалися, зокрема, оптова торгівля продуктами харчування, торгівля ветеринарними препаратами, кормами, пестицидами та агрохімікатами, насінням і садивним матеріалом, провадження медичної практики, ветеринарної практики, діяльність автозаправних комплексів, діяльність з технічного обслуговування та ремонту ТЗ, техобслуговування РРО, діяльність з ремонту комп'ютерів, побутових виробів і предметів особистого вжитку, об'єктів поштового зв'язку.

Усі дозволені види діяльності можуть провадитися за умови забезпечення відповідного персоналу засобами індивідуального захисту, а також дотримання відповідних санітарних та протиепідемічних заходів.

Також пом'якшено умови пасажирських перевезень: дозволено перевезення легковими автомобілями, службовим транспортом за погодженими з Нацполіцією маршрутами і за умови перевезення людей у засобах індивідуального захисту, а в міському транспорті дозволену кількість пасажирів підвищено з 10 осіб до половини сидячих місць згідно з техпаспортом ТЗ — і так само за умови перевезення людей у ЗІЗ.

Постанова КМУ від 25.03.2020 р. №239 чинна з 25.03.2020 р.


Кабмін зобов'язав ЦНАПи під час карантину надавати певні адмінпослуги

! Усім

Кабмін ще раз вніс зміни до вищезгаданої Постанови КМУ від 11.03.2020 р. №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».

Новим абзацом п. 3 Постанови №211 передбачено, що міністерства, інші центральні органи виконавчої влади, обласні, Київська міська державна адміністрація разом з органами місцевого самоврядування мають забезпечити надання через центри надання адміністративних послуг у період дії карантину адміністративних послуг згідно з переліком. Перелік таких послуг із 19 пунктів є новим додатком до Постанови №211. Інші адміністративні послуги надаються з урахуванням епідеміологічної обстановки на відповідній території.

Установлено, що у разі коли окремі адміністративні послуги, зазначені у цьому переліку, не надавалися через ЦНАП на момент встановлення карантину, орган, що утворив такий центр, та відповідний суб'єкт надання адмінпослуг можуть на основі узгодженого рішення забезпечити надання цих послуг через згаданий центр, якщо інше не передбачено законодавством.

Постанова КМУ від 20.03.2020 р. №242 чинна з 31.03.2020 р.


НБУ рекомендує реструктуризувати кредити потерпілим від пандемії

! Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк розіслав банкам листа, яким заохочує банки вчасно реагувати на економічні проблеми, зумовлені пандемією коронавірусної хвороби (COVID-19). Для цього їм рекомендовано своєчасно за наявності обґрунтованої необхідності здійснювати реструктуризації заборгованостей.

Також НБУ надав низку рекомендацій щодо реструктуризації кредитів.

Докладніше див. у рубриці «Документи для роботи» цього номера «ДК».

Лист НБУ від 27.03.2020 р. №32-0009/15930


Врегульовано питання закупівлі протикоронавірусних товарів, робіт, послуг

! Учасникам держзакупівель

Кабмін затвердив:

— Порядок проведення закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України;

— перелік товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19) на території України.

Установлено, що:

— за результатами проведених до 19.04.2020 р. закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), згідно із затвердженим цією постановою переліком замовник в електронній системі закупівель оприлюднює звіт про укладені договори, договір про закупівлю та всі додатки до нього, звіт про виконання договору відповідно до ст. 10 Закону «Про публічні закупівлі»;

— за результатами проведених з 19.04.2020 р. закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19), згідно із затвердженим цією постановою переліком замовник в електронній системі закупівель оприлюднює звіт про договір про закупівлю, укладений без використання електронної системи закупівель, договір про закупівлю та всі додатки до нього, звіт про виконання договору про закупівлю відповідно до ст. 10 Закону.

Постанова КМУ від 20.03.2020 р. №225 чинна з 21.03.2020 р.


Кримчан визнали резидентами України

! Усім

Нацбанк вніс зміни до Постанови від 03.11.2014 р. №699 «Про застосування окремих норм валютного законодавства під час режиму тимчасової окупації на території вільної економічної зони «Крим». Метою змін є полегшення доступу до фінпослуг для громадян України, які зареєстровані (мають постійне місце проживання) на тимчасово окупованій території АРК та у м. Севастополі.

Зокрема, скасовуються спеціальні норми щодо застосування валютного законодавства до громадян України, які мають кримську реєстрацію, і відновлюється статус їх резидентності.

Банки після набрання чинності цією постановою мають забезпечити обслуговування поточних, вкладних (депозитних) рахунків фізосіб/ФОПів, які мають постійне місце проживання на території АРК і м. Севастополя, як відповідних рахунків резидентів та внести (за потреби) зміни до договорів про нові особливості функціонування цих рахунків та/або зміни до відповідного параметра їх аналітичного обліку.

Постанова НБУ від 17.03.2020 р. №31 набирає чинності 27.04.2020 р.


Підкріплення готівковою інвалютою отримають лише системно важливі банки

! Банкам і їхнім клієнтам

З метою підтримки фінансової системи України Нацбанк вніс зміну до своєї Постанови від 19.03.2020 р. №35 «Про здійснення Національним банком України операцій з підкріплення кас банків готівковою іноземною валютою» (див. рубрику «Що нового» в «ДК» №13/2020).

Новою редакцією пункту 2 постанови уточнено, що учасником операцій з підкріплення кас банків готівковою іноземною валютою (долар США, євро) за безготівкову іноземну валюту (долар США, євро) може стати банк, що визначений Нацбанком як системно важливий на момент проведення операції з підкріплення.

До змін цей пункт передбачав, що учасником операцій з підкріплення може стати банк, який входить до переліку 10 банків, визначених Нацбанком, із найбільшим обсягом коштів, залучених у фізосіб, включаючи ощадні сертифікати, в іноземній валюті, станом на перший робочий день поточного кварталу.

Постанова НБУ від 24.03.2020 р. №38 чинна з 25.03.2020 р.


Врегульовано взаємодію інкасаторів з іншими юрособами

! Юрособам

Нацбанк затвердив Положення про порядок взаємодії юридичних осіб, що здійснюють операції з оброблення та зберігання готівки, з іншими юридичними особами.

Положення встановлює вимоги щодо здійснення юрособою, яка отримала ліцензію Нацбанку на надання банкам послуг з інкасації та погодження Нацбанку на здійснення операцій з оброблення та зберігання готівки (далі — інкасаторська компанія), операцій з оброблення та зберігання готівки, а також взаємодії інкасаторської компанії з юрособами та їх відокремленими підрозділами незалежно від організаційно-правової форми та форми власності, фізособами, які здійснюють підприємницьку діяльність (далі — суб'єкти господарювання), банками України, банками, щодо яких Правління НБУ прийняло рішення про надання їм повноважень на зберігання запасів готівки НБУ (далі — уповноважені банки), і Нацбанком.

Вимоги Положення поширюються на:

— інкасаторські компанії;

— суб'єктів господарювання та банки України, які уклали з інкасаторською компанією договори на надання їм послуг з інкасації та здійснення операцій з оброблення та зберігання готівки;

— уповноважені банки, НБУ у частині приймання від інкасаторської компанії та видачі їй готівки, обміну на придатну до обігу готівку.

Постанова НБУ від 17.03.2020 р. №28 чинна з 21.03.2020 р.


На період карантину призупинено перевірки суден флоту рибної промисловості

! Рибопромисловцям

Державне агентство рибного господарства України наказом «Щодо вжиття заходів запобігання поширенню захворюваності на коронавірусну хворобу (COVID-19) у сфері безпеки мореплавства суден флоту рибної промисловості» встановило, що на час встановлення карантину або обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19), з 23.03.2020 р. призупиняється проведення та зупиняється перебіг строків звернень за проведенням:

— первинних, чергових та позачергових технічних оглядів суден флоту рибної промисловості, що не підлягають нагляду класифікаційного товариства;

— оглядів місць базування суден флоту рибної промисловості, що не підлягають нагляду класифікаційного товариства;

— перевірок компаній та суден флоту рибної промисловості на відповідність вимогам Міжнародного кодексу з управління безпечною експлуатацією суден і попередженням забруднення 1993 року;

— оцінки компетентності персоналу суден флоту рибної промисловості відповідно до вимог Міжнародної конвенції про стандарти підготовки, сертифікації персоналу риболовних суден та несення вахти 1995 року;

— перевірки знань стернових-мотористів суден флоту рибної промисловості, що не підлягають нагляду класифікаційного товариства;

— інших послуг у сфері безпеки мореплавства суден флоту рибної промисловості, у тому числі адміністративних.

Перебіг строків звернень, які було зупинено, продовжується з дня припинення карантину з урахуванням часу, що минув, до його зупинення.

Наказ Держрибагентства від 23.03.2020 р. №90 чинний з 23.03.2020 р.


Зміни у Порядку реєстрації безробітних

! Громадянам

Кабмін вніс зміни до Порядку реєстрації, перереєстрації безробітних та ведення обліку осіб, які шукають роботу, затвердженого постановою КМУ від 19.09.2018 р. №792.

Пункт 1 Порядку доповнено нормою, згідно з якою особливості реєстрації, перереєстрації безробітних, надання статусу безробітного та призначення виплати допомоги по безробіттю у період встановлення карантину визначаються Державним центром зайнятості.

У пункті 20 Порядку доповнено, що у період встановлення карантину реєстрація безробітного здійснюється з першого дня після подання особою, яка шукає роботу, заяви про надання статусу безробітного за формою, визначеною Державним центром зайнятості. Призначення виплати допомоги по безробіттю у такому разі здійснюється з першого дня реєстрації безробітного.

Після завершення карантину безробітний зобов'язаний протягом 10 робочих днів подати центру зайнятості перелік документів, визначених п. 17 — 19 Порядку. Такий період може бути продовжено з урахуванням поважної причини, передбаченої п. 28 Порядку. У такому разі документи подаються до центру зайнятості наступного дня, що настає після закінчення дії обставин, що склалися у зв'язку з поважною причиною.

Водночас у п. 28 Порядку уточнено, що зареєстрований безробітний відповідно до свого індивідуального плану працевлаштування зобов'язаний відвідувати центр зайнятості, в якому він зареєстрований, не рідше ніж один раз на 30 календарних днів, крім випадків, що сталися внаслідок надзвичайної ситуації або встановленого карантину, з пред'явленням паспорта громадянина України чи іншого документа, що посвідчує особу або підтверджує її спеціальний статус, та трудової книжки.

Постанова КМУ від 29.03.2020 р. №244 чинна з 31.03.2020 р.


Ставка внеску на регулювання на II квартал 2020 року — 0,049%

! СГ сфери енергетики та комунпослуг

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, визначила ставку внеску на регулювання на II квартал 2020 року у розмірі 0,049 відсотка.

Постанова НКРЕКП від 20.03.2020 р. №717 чинна з 20.03.2020 р.


Зміни у сфері держреєстрації бізнесу

! СГ

Мін'юст вніс зміни до деяких своїх нормативно-правових актів з питань державної реєстрації юросіб, ФОПів та громадських формувань без статусу юрособи.

Так, новою редакцією пп. 1 п. 1 Наказу Мін'юсту від 25.11.2016 р. №3359/5 «Про врегулювання відносин, пов'язаних з державною реєстрацією юридичних осіб та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, в межах декількох адміністративно-територіальних одиниць» визначено, що державна реєстрація ФОПів, місцем проживання яких є територія АРК, м. Севастополь, а також населені пункти, в яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень, та населені пункти, що розташовані на лінії зіткнення в Донецькій та Луганській областях, здійснюється незалежно від місця проживання в межах України.

Крім цього, внесено зміни до Порядку функціонування порталу електронних сервісів юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, затвердженого наказом Мін'юсту від 23.03.2016 р. №784/5.

Згідно з новими абзацами пп. 2 п. 4 розд. I Порядку портал електронних сервісів також забезпечує:

  • перегляд стану розгляду поданих документів та інформування заявника в обраний ним спосіб про проходження етапів розгляду відповідних документів — за умови реєстрації користувача на порталі;
  • взаємодію із заявником у форматі «запитання — відповідь» (з можливістю вибору інтерфейсу українською або англійською мовою);
  • формування цифрового коду модельного статуту, на підставі якого діє юрособа (якщо модельний статут є багатоваріантним), за алгоритмом, визначеним у додатку до Порядку.

Зміни внесено і до Порядку надання відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань, затвердженого наказом Мін'юсту від 10.06.2016 р. №1657/5.

Зокрема, новою редакцією абз. 2 п. 3 розд. II уточнено, що у разі коли заявником є іноземець або особа без громадянства, то документом, що посвідчує особу, є національний, дипломатичний чи службовий паспорт іноземця чи інший документ, що посвідчує особу іноземця або особу без громадянства.

Наказ Мін'юсту від 20.03.2020 р. №1162/5
набирає чинності через 10 днів з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 01.04.2020 р. офіційно не опублікований

Підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру