• Посилання скопійовано

Облік повернення авансів, товарів у платника ЄП

На жаль, ситуація, яка складається у світі через карантин, не завжди дозволяє СГ вчасно виконати договірні зобов'язання. Як наслідок, іноді проблема вирішується шляхом повернення передоплат або товару, за який особа не спроможна розрахуватися.

Загальні питання

Для визначення доходу «єдинники» першої — третьої груп майже завжди керуються загальним правилом: дата отримання коштів є датою доходу. Порядок визначення доходів та їх склад установлено ст. 292 ПКУ. Згідно з п. 292.6 ПКУ датою доходу є дата надходження коштів у грошовій (готівковій або безготівковій) формі.

Зверніть увагу!

До доходу фізособи — платника ЄП не включаються отримані пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізособі та використовується в її господарській діяльності (пп. 1 п. 292.1 ПКУ). Перелік пасивних доходів див. у пп. 14.1.268 ПКУ.

Норма п. 292.11 ПКУ наводить перелік операцій, за якими отримані кошти не відносять до доходу платника ЄП. Серед таких: «Суми коштів (аванс, передоплата), що повертаються покупцю товару (робіт, послуг) — платнику єдиного податку та/або повертаються платником єдиного податку покупцю товару (робіт, послуг), якщо таке повернення відбувається внаслідок повернення товару, розірвання договору або за листом-заявою про повернення коштів».

Тож можуть бути випадки, коли:

1) аванс повертається платникові ЄП, особа отримує кошти до каси або на поточний рахунок;

2) аванс повертає платник ЄП за ненадані послуги, за товар, який він не спроможний поставити, проте раніше ці кошти вже були зараховані до доходу платника ЄП;

3) товар повертається платникові ЄП. Покупець не спроможний оплатити товар, тож сторони домовилися про повернення та розірвання договірних зобов'язань.

У першому випадку кошти (аванс, передоплата) повертаються платникові ЄП — покупцю товару (робіт, послуг). Таке повернення відбувається через неможливість виконати договірні зобов'язання. Як наслідок, договір розривається або платник ЄП просить повернути йому кошти.

У другому випадку кошти повертає платник ЄП — продавець товару (робіт, послуг). Таке повернення відбувається також унаслідок неможливості виконати умови договору.

Третій випадок ніким не планувався, проте економічна ситуація внесла свої корективи, тож покупець за домовленістю з продавцем у зв'язку з неможливістю оплати повертає товар платникові ЄП.

Визначається дохід для потреб оподаткування єдиним податком. Згідно з п. 292.13 ПКУ це робиться на підставі даних обліку, який ведеться відповідно до ст. 296 Кодексу. Як будь-яка господарська операція (а наведені випадки є такими), вона оформляється документально в обліку. І лише на підставі підтвердних документів можна говорити про відсутність або можливість коригування доходу у платника ЄП.

Товар повертається платнику ЄП

Ми зараз не розглядаємо повернення товарів із недоліками — у цьому разі сторони керуються ст. 678 ЦКУ «Правові наслідки передання товару неналежної якості». У нашому ж випадку причиною повернення за домовленістю сторін є неспроможність покупця оплатити товар. Щоправда, є перелік товарів належної якості (приміром, продовольчі товари, лікарські препарати, засоби, предмети сангігієни та деякі непродовольчі товари), які не підлягають обміну (поверненню). Такий перелік затверджено як додаток №3 до Постанови КМУ від 19.03.94 р. №172 «Про реалізацію окремих положень Закону України «Про захист прав споживачів». Але заборона повернення поширюється на споживачів, якими згідно з п. 22 ст. 1 Закону «Про захист прав споживачів» є фізособи, які купують такі товари для власних потреб, не пов'язаних з підприємницькою діяльністю. Тому така заборона не стосується випадку повернення таких товарів юрособою або ж ФОПом, які купували їх з метою використання у підприємницькій діяльності.

Вимога-прохання повернути товар може засвідчуватися листом від продавця. Адже в обліку сторін важливо мати підтвердження операції повернення, бо інакше це виглядатиме як продажу.

Тому факт повернення та дата повернення оформлятимуться актом або накладною на повернення від покупця. Затвердженої форми документів немає, це може бути типова форма М-11 згідно з наказом Мінстату від 21.06.96 р. №193 або акт повернення, в якому важливо навести всі обов'язкові реквізити первинного документа.1

1 Перелік обов'язкових реквізитів наводиться у п. 2.4 Положення №88 та ч. 2 ст. 9 Закону про бухоблік.

Якщо платник ЄП — юрособа, повернення товару відобразиться у бухобліку. У цьому разі слід відкоригувати доходи та витрати, які вплинули на фінрезультат та ПЗ з ПДВ, якщо особа є платником цього податку:

— Д-т 704 К-т 361 — зменшення доходу;

— Д-т 704 К-т 641/ПДВ — коригування за ст. 192 ПКУ;

— Д-т 902 К-т 281 — сторно, для оприбуткування товару;

— Д-т 285 К-т 282 — сторно, в облікову вартість товару повертається раніше списана торгова націнка (для роздрібної мережі).

Якщо платник ЄП є фізособою, повернення товару не відобразиться в обліку, адже фізособа бухобліку не веде. Однак якщо така фізособа продає товари з застосуванням РРО, то обов'язок ведення обліку товарів для неї встановлено ст. 20 Закону про РРО. При цьому правил ведення такого обліку не затверджено, а звільнення від нього передбачено лише для тих ФОПів — платників ЄП, які не є платниками ПДВ.

Тому якщо ФОП на ЄП є платником ПДВ, то слід скласти РК, який реєструється покупцем, якщо він є платником податку, за правилами ст. 192 ПКУ.

Також такий підприємець зобов'язаний фіксувати повернення товарів у своєму обліку. Однак як це зробити, чинне законодавство не каже. Тому, як роз'яснюють податківці (див. ІПК ДФСУ від 11.03.2019 р. №962/6/99-99-13-01-04-15/ІПК), ФОП може вести облік таких товарів за правилами бухгалтерського обліку (П(С)БО 9 «Запаси»).

Аванс повертає платник ЄП

Платник ЄП перебував у статусі продавця. Платник ЄП повертає кошти через неможливість поставити оплачений товар, неможливість надати послуги (виконати роботи). Причиною є розірвання договору або лист-заява з проханням повернути кошти (відповідно до ст. 665 ЦКУ).

Для платника ЄП важливо мати підтвердні документи. Адже, враховуючи касовий метод обліку, на дату отримання передоплати згідно з п. 292.1 ПКУ він визнавав дохід і сплачував єдиний податок, якщо передоплату отримано у попередньому звітному періоді. У періоді повернення коштів виникає право на коригування доходу.

Складання покупцем листа-заяви про повернення коштів передбачено пп. 5 п. 292.11 ПКУ. Затвердженої форми заяви немає, і такий документ складають у довільній формі, на кшталт:

«(зазначити дату сплати авансу) та (номенклатура товару, назва послуги) за ціною _____ гривень, що підтверджую касовим (фіскальним) чеком (або додати реквізити платіжного доручення, якщо кошти сплачувались через банк)». Далі переказані кошти повертаються на підставі листа, отриманого платником ЄП.

Важливо зафіксувати, що кошти є поверненням передоплати. Підтвердженням цього буде банківська виписка, в якій уточнено призначення платежу, та лист-заява покупця або додаток до договору. У платіжному дорученні рекомендуємо зазначити: «Повернення попередньої оплати за товар (послугу, роботи) згідно з листом від ......2020 р.».

Податківці — про повернення коштів

Податкові органи дотримуються сталої позиції щодо порядку повернення коштів. На їхню думку, якщо оплата за товар (послуги) здійснювалася у безготівковій формі, то повернення коштів відбувається у безготівковій формі через установу банку. У разі готівкової форми розрахунків чи застосування банківської платіжної картки — із застосуванням РРО з оформленням відповідного розрахункового документа. Проте у разі використання банківської платіжної картки без видачі готівкових коштів — на поточний рахунок покупця, відкритий у банку. У цьому разі слід керуватися п. 7 розділу ІІІ Порядку №547. Скасування проведеної через РРО суми здійснюється шляхом реєстрації від'ємної суми. Якщо алгоритм роботи РРО не забезпечує окремого накопичення у фіскальній пам'яті від'ємних сум розрахунків, тоді дозволяється зареєструвати (скасувати) суму продажу за допомогою операції «службова видача». Забороняється реєструвати через РРО від'ємні суми з використанням операції «сторно».

Зверніть увагу! Якщо аванс (передоплата) повертається покупцю у звітному періоді його отримання, то такі кошти просто не включаються до складу доходу та не підлягають відображенню у податковій декларації. Наприклад, платник ЄП третьої групи отримав кошти у лютому і повернув у березні, такі операції відбулися в одному звітному періоді у I кв. 2020 року.

У разі якщо кошти повертаються в іншому податковому періоді, платник ЄП повинен включити суму коштів до складу доходу у звітному періоді, в якому ці кошти отримано, та здійснити перерахунок доходу у податковому періоді, в якому відбувається їх повернення. Наприклад, аванс отримано в лютому, а повернуто у квітні. Такі операції відбулися в різних звітних періодах, тож у I кв. 2020 р. слід визнати дохід, а в II кварталі, за умови правильного документального оформлення, є право на коригування доходу.

Таку позицію підтримують і податкові органи (додатково див. ІПК ДПСУ від 11.10.2019 р. №751/6/99-00-04-04-03-15/ІПК («ДК» №46/2019), а також ЗІР, підкатегорії 107.01.07 (фізособи) та 108.01.05 (юрособи)).

Якщо платник ЄП — юрособа. У разі якщо кошти повертаються в іншому податковому періоді, виникає право на перерахунок доходу у податковому періоді, в якому відбулося їх повернення.

Дохід платника визнається наростаючим підсумком з урахуванням скоригованої суми доходу, отриманої у попередньому кварталі. Наприклад, в ІПК ДФСУ від 06.06.2017 р. №470/6/99-99-12-02-03-15/ІПК (див. «ДК» №25/2017) повідомляється, що платник ЄП у декларації фіксує суму доходу з урахуванням повернених коштів і, відповідно, визначає суму податкового зобов'язання, що підлягає сплаті за звітний період.

Якщо платник ЄП — фізособа. У день отримання коштів (авансу, передоплати) у книзі обліку доходів/книзі обліку доходів та витрат заповнюють графу 2 «сума» («сума без податку на додану вартість» для платника ПДВ). Якщо сума коштів повертається, то в день їх повернення у книзі слід заповнити графу 3. І вже у графі 4 зазначити скориговану суму доходу за продані товари, виконані роботи, надані послуги на суму повернутих коштів, розраховану як різницю граф 2 і 3. Скоригований дохід у графі 4 буде складовою загального доходу платника ЄП, який відобразиться у декларації звітного періоду.

Аванс повертається платникові ЄП

Платник ЄП перебував у статусі покупця. Сплачені раніше кошти платником ЄП як передоплата, які тепер повертаються йому на поточний рахунок (надходять до каси) від продавця, не будуть складовою доходу платника ЄП лише при документальному підтвердженні. Адже пам'ятаємо: діє касовий метод обліку доходів. Тому, якщо немає первинних документів, а також факту розірвання договору чи листа-заяви з проханням про повернення коштів, отримані платником ЄП кошти вважатимуться доходом.

Отже, за аналогією до попереднього випадку, слід зафіксувати у банківській виписці відповідне призначення платежу. Тоді готівкові та/або безготівкові кошти не вважатимуться доходом платника єдиного податку згідно з п. 292.1 ПКУ.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Закон про бухоблік — Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
  • Закон про РРО — Закон України від 06.07.95 р. №265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг».
  • Положення №88 — Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 р. №88.
  • Порядок №547 — Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 р. №547.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру