• Посилання скопійовано

Облік витрат на оренду доменного імені

Підприємство уклало договір оренди доменного імені на рік з умовою складання акта виконаних робіт і оплати наприкінці року. Як обліковувати такі витрати?

Податківці неодноразово наполягали, що витрати платника податку, пов'язані з розробленням вебсайта і його розміщенням в Iнтернеті (реєстрація доменного імені та хостинг), принаймні в податковому обліку платників податку на прибуток, мають належати до 6-ї групи нематеріальних активів — інші нематеріальні активи.

Позиція податківців

З урахуванням положень Цивільного кодексу України та Закону України від 23 грудня 1993 року №3792-XII «Про авторське право і суміжні права», зі змінами та доповненнями, вебсайт належить до об'єктів права інтелектуальної власності (авторського права).

Розміщення вебсайта в Iнтернеті передбачає реєстрацію доменного імені та власне розміщення вебсайта (хостинг).

Доменне ім'я — це ім'я, що використовується для адресації комп'ютерів і ресурсів в Iнтернеті.

...нематеріальний актив — немонетарний актив, який не має фізичної субстанції, матеріальної форми та може бути ідентифікований.

Абоненти підключаються лише через операторів (суб'єктів господарювання, які надають послуги з доступу до глобальних мереж передачі даних).

Підпунктом 138.3.4 ст. 138 ПКУ визначено 6 груп нематеріальних активів, щодо яких нараховується амортизація. Зокрема, у податковому обліку до групи 6 включаються інші нематеріальні активи (право на ведення діяльності, використання економічних та інших привілеїв тощо).

З урахуванням викладеного витрати платника податку, пов'язані з розробкою вебсайта та його розміщенням в Iнтернеті (реєстрація доменного імені та хостинг), належать до 6-ї групи — інші нематеріальні активи. При цьому розрахунок амортизації здійснюється відповідно до норм п. 138.3 ст. 138 ПКУ.

ГУ ДФС в Одеській області, 25.06.2018 р.

Проте вважаємо, що у цих роз'ясненнях ідеться про первинну реєстрацію доменного імені (платіж, що здійснюється одноразово при створенні вебсайта).

Якщо ж йдеться саме про оренду доменного імені (регулярні платежі), то вважаємо, що така сума належить до витрат підприємства (92 «Адміністративні витрати» — якщо сайт має інформаційне спрямування, або 93 «Витрати на збут» — якщо йдеться про сайт для продажу продукції/послуг).

Порядок визнання витрат

Відповідно до п. 5 — 8 П(С)БО 16 «Витрати» витрати відображаються в бухгалтерському обліку одночасно зі зменшенням активів або збільшенням зобов'язань.

Витратами звітного періоду визнається або зменшення активів, або збільшення зобов'язань, що призводить до зменшення власного капіталу підприємства (за винятком зменшення капіталу внаслідок його вилучення або розподілу власниками), за умови що ці витрати можуть бути достовірно оцінені.

А в зазначеному випадку і складання акта, і оплата здійснюються підприємством лише наприкінці року, а отже, змін у структурі активів і зобов'язань під час підписання договору не виникає.

Витрати, які неможливо прямо пов'язати з доходом певного періоду, відображаються у складі витрат того звітного періоду, в якому вони були здійснені.

Своєю чергою, згідно з п. 1 ст. 9 Закону про бухоблік підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи.

Таким чином, на нашу думку, підприємство має право віднести на витрати всю суму оренди доменного імені лише після складання постачальником відповідного акта. На дату його складання підприємство визнає витрати записом Д-т 92/93 К-т 685, а оплату відображає записом Д-т 685 К-т 311.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру