• Посилання скопійовано

Суть справи

Заповнюємо декларацію ЄП групи 4
До 20 лютого 2020 року сільгосптоваровиробники, які бажають в поточному році перебувати на ЄП групи 4, мають подати податкову звітність.

Транспортний податок: відповіді на запитання
Надамо відповіді на найпоширеніші запитання, що стосуються цього податку.

Складання ПН у нетипових ситуаціях
Здавалось би, про складання такого документа, як податкова накладна, видано безліч консультацій. Проте щоразу, коли платник ПДВ має з нею справу особисто, знову і знову з'являються запитання.

Фінзвітність-2019 за МСФЗ: хто, коли і як?
З 01.01.2019 р. деякі підприємства мають складати проміжну, річну та консолідовану фінзвітність за 2019 рік згідно з МСФЗ. При цьому як порівняльна інформація використовуються показники фінзвітності за 2018 рік, трансформованої відповідно до вимог МСФЗ.

ВС — про штрафи за ПН на неплатників
Ми продовжуємо стежити за судовою практикою застосування штрафів за несвоєчасну реєстрацію ПН в ЄРПН та підстав звільнення від них. Наразі маємо постанову ВС, де суд розглядав, чи застосовуються штрафи за несвоєчасну реєстрацію ПН, складених на неплатників ПДВ.

Резерв під знецінення запасів
В IПК ДПСУ від 12.12.2019 р. №1867/6/99-00-07-02-02-15/IПК (див. «ДК» №05/2020) податківці дійшли висновку, що якщо підприємство відповідно до обраної облікової політики застосовує резерв під знецінення запасів, то воно повинно застосовувати податкові різниці, визначені у ПКУ.

Видаткові накладні для споживачів
Чи можна уникнути роздрукування видаткових накладних на відвантаження товару фізособам (кінцевим споживачам)? Чи врятує продавця зазначення на сайті в публічній оферті, що підтвердження отримання товару — це ТТН перевізника («Нова Пошта»), а видаткові накладні з печаткою підприємства видаються за письмовим запитом?

Особливості оплати за суміщення посад
ВС наголосив, що за суміщення професій (посад) працівникові обов'язково доплачується, крім випадку, коли відповідної посади не передбачено у штатному розписі.

Пролонгація договору — вплив на дисконтування
Чи робить пролонгація договору заборгованість за ним довгостроковою? Чи є прострочена заборгованість довгостроковою? Пошукаємо відповіді на ці запитання у постанові ВС від 04.12.2019 р. у справі №826/16321/18.

Помилка банку — проблема банку
Якщо банкомат помилково видав більше коштів, ніж хотів зняти клієнт, то це проблема банку. При цьому банк не має права виправляти свої помилки за рахунок клієнта. Так вирішив ВС.

Адміноскарження не завжди корисне
Верховний Суд, на жаль, визнав: якщо платник податків оскаржував в адміністративному порядку рішення ДПС, яке не стосується нарахування грошових зобов'язань (наприклад, рішення про блокування ПН/РК), для звернення до суду він має всього три місяці після отримання рішення за таким оскарженням.

Членські внески та спонсорська допомога
ТОВ (платник податку на прибуток на загальних підставах) сплачує неприбутковій організації (Асоціації) членські внески та надає спонсорську підтримку для проведення форумів. Які документи слід оформити та який є бухоблік? Чи коригується фінрезультат згідно з пп. 140.5.4 або 140.5.9 ПКУ?

Антирейдерство: зміни щодо нерухомості
16.01.2020 р. набрав чинності Закон №340, яким для протидії рейдерству ускладнено (пере)оформлення прав власності та права користування нерухомим майном, а також продаж часток учасників ТОВ/ПП. Деякі зміни діятимуть лише з 16.07.2020 р.

До змісту номеру