• Посилання скопійовано

Суть справи

Річна інвентаризація каси
Iнвентаризація каси — це окрема ділянка інвентаризаційної роботи на підприємстві. При інвентаризації каси застосовуються загальні правила проведення інвентаризації з урахуванням особливостей, які притаманні саме касі.

Позика працівнику — чи є дисконт?
У зв'язку з нещодавніми новвоведеннями (див. «ДК» №44/2019) з'ясуймо, чи слід дисконтувати надані працівникам позики та чи треба вносити зміни до наказу про облікову політику. Та спершу нагадаємо основні правила надання таких позик.

Час відпочинку — це святе!
Верховний Суд вважає, що при застосуванні підсумованого обліку робочого часу може бути змінено тривалість щотижневого робочого часу, проте не тривалість мінімального часу відпочинку.

Скільки відпочивати між змінами?
Що таке міжзмінний відпочинок? Яка мінімальна тривалість міжзмінного відпочинку? Як застосовуються норми щодо міжзмінного відпочинку за підсумованого обліку робочого часу? Погляньмо, що кажуть стосовно цього фахівці Мінсоцполітики в листі від 02.10.2019 р. №1436/0/206-19 (див. «ДК» №49/2019).

Обчислення ЄСВ у ФОПа-загальника
Суди одностайні у своїх висновках щодо сплати ЄСВ ФОПами-загальносистемниками в сумі, не меншій за мінімальний розмір ЄСВ у збиткові місяці/роки, попри спробу органів ДПС змінити ситуацію на свою користь. Найсвіжіший приклад — постанова Другого апеляційного адміністративного суду від 20.11.2019 р. у справі №520/3186/19.

Вплив знижок і повернень на дохід
Надані знижки та вартість повернутих раніше проданих товарів, що вираховуються з доходу від реалізації продукції, зменшують розмір чистого доходу від їх реалізації, визначення якого наведено в абз. 3 п. 7 П(С)БО 15.

Дохід, пов'язаний з наданням послуг
Дохід, пов'язаний з наданням послуг, визнається виходячи зі ступеня завершеності операції з надання послуг на дату балансу, якщо результат цієї операції може бути достовірно оцінений. Методи оцінки доходу, отриманого від надання послуг, та його відображення в обліку розглянемо у цій статті.

Новорічні подарунки дітям працівників
Ось і грудень настав, не за горою новорічні свята. Розгляньмо, як обдарувати дітей працівників, зекономивши при цьому на податках.

Застосування колективної матвідповідальності
Працівники можуть нести колективну матеріальну відповідальність лише у разі, якщо вони своїми діями сприяли зникненню ТМЦ. Якщо такого не виявлено, а роботодавець не зміг забезпечити належні умови їх зберігання, то підстав для стягнення збитків немає.

Лікарняні від ФСС: як бути з округленням?
Під час здійснення безготівкових розрахунків округлення не здійснюються. А як бути у ситуації, якщо лікарняні за рахунок ФСС необхідно видати готівкою? Чи потрібно повертати кошти, якщо округлення відбулося в більший бік? Прокоментуємо, що каже стосовно цього ФСС у листі від 31.10.2019 р. №7326-3 (див. «ДК» №49/2019).

Доводимо реальність надання послуг
При наданні послуг дуже важливо правильно скласти договір і первинні документи. Адже інакше не лише податківці будуть оспорювати реальність наданих послуг — сам замовник може повернути сплачені кошти, визнавши договір нікчемним.

До змісту номеру