• Посилання скопійовано

Що нового

Ефективність використання земель оборони буде підвищено

! Організаціям забезпечення повітряного руху

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення зміни до статті 4 Закону України «Про використання земель оборони».

Землі оборони, призначені для розміщення і постійної діяльності військових частин, установ, військово-навчальних закладів, підприємств та організацій Збройних сил України, можуть використовуватися для розміщення засобів зв'язку, навігації та спостереження (радіотехнічного забезпечення), що належать підрозділам об'єднаної цивільно-військової системи організації повітряного руху України, з погодженням умов розміщення та експлуатації зазначених об'єктів з Міністерством оборони України.

Закон від 14.11.2019 р. №296-IX чинний з 05.12.2019 р.


Електронні торги спецдозволами продовжено до 1 жовтня 2020 року

! Надрокористувачам

Кабмін вніс зміни до своєї Постанови від 17.10.2018 р. №848 «Про реалізацію експериментального проекту із запровадження проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами шляхом електронних торгів».

Зокрема, передбачено продовження до 1 жовтня 2020 року реалізації Державною службою геології та надр експериментального проекту із запровадження проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами шляхом електронних торгів, який мав завершитися 1 грудня 2019 року.

Тимчасовий порядок реалізації експериментального проекту із запровадження проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами шляхом електронних торгів, затверджений вищезазначеною постановою, викладено у новій редакції.

Постанова Кабінету Міністрів України від 23.10.2019 р. №960 чинна з 30.11.2019 р.


Експериментально вводяться електронні «права»

! Водіям

Кабмін погодився з пропозицією Мінцифри і МВС стосовно реалізації протягом 2019 — 2020 років експериментального проекту щодо застосування електронного посвідчення водія та електронного свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, які можуть пред'являтися поліцейським замість посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, виготовлених на бланках, для підтвердження водієм права керування та права користування транспортним засобом. Для цього КМУ затвердив Порядок застосування електронного посвідчення водія та електронного свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу.

Цей Порядок визначає процедуру замовлення, формування, пред'явлення та перевірки електронного посвідчення водія та електронного свідоцтва про реєстрацію транспортного засобу, яка є безоплатною та проводиться виключно за бажанням особи з урахуванням вимог законодавства у сфері захисту персональних даних.

Особа, яка в установленому законодавством порядку отримала посвідчення водія та/або свідоцтво про реєстрацію ТЗ, має право замовити е-посвідчення та е-свідоцтво.

Для замовлення е-посвідчення та/або е-свідоцтва така особа повинна завантажити на смартфон мобільний додаток Єдиного державного веб-порталу електронних послуг «Дія» та пройти електронну ідентифікацію.

Е-посвідчення та е-свідоцтво формуються засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, зокрема з використанням мобільного додатка «Дія», на підставі відомостей про видані особі посвідчення водія та свідоцтво про реєстрацію транспортного засобу, що містяться в єдиній інформаційній системі МВС.

Е-посвідчення та е-свідоцтво формуються автоматично за наявності в єдиній інформаційній системі МВС усіх відомостей, зазначених у посвідченні водія та свідоцтві про реєстрацію ТЗ, у тому числі відцифрованого образу обличчя особи для формування е-посвідчення.

Кожному е-посвідченню та е-свідоцтву присвоюється унікальний електронний ідентифікатор (QR-код) для доступу до відомостей єдиної інформаційної системи МВС, на підставі яких формувалися е-посвідчення та е-свідоцтво.

Повідомлення про формування е-посвідчення та е-свідоцтва разом з унікальними електронними ідентифікаторами (QR-кодами) або про неможливість їх формування у зв'язку з відсутністю необхідних відомостей надсилається особі автоматично через мобільний додаток Єдиного державного веб-порталу електронних послуг «Дія».

Е-посвідчення та е-свідоцтво пред'являються власником ТЗ на смартфоні без додаткового пред'явлення посвідчення водія та свідоцтва про реєстрацію ТЗ, виготовлених на бланках, а також документа, що посвідчує особу.

Поліцейський проводить перевірку достовірності пред'явлених особою е-посвідчення та е-свідоцтва за допомогою технічних засобів, зокрема з використанням унікального електронного ідентифікатора (QR-коду) та відомостей з єдиної інформаційної системи МВС.

Постанова Кабінету Міністрів України від 23.10.2019 р. №956 чинна з 29.11.2019 р.


Посилено контроль за приєднанням до електромереж

! Енергетикам і комунальникам

Кабмін вніс зміну до Положення про Державну інспекцію енергетичного нагляду України, затвердженого постановою КМУ від 14.02.2018 р. №77.

Пункт 4 Положення доповнено підпунктом 8-1, згідно з яким Держенергонагляд відповідно до покладених на нього завдань проводить моніторинг та здійснює контроль за розглядом спірних питань щодо приєднання електричних установок замовників до електричних мереж за принципом «єдиного вікна».

Держенергонагляд має забезпечити:

1) протягом 9-ти місяців з дня прийняття цієї постанови створення та функціонування електронного кабінету замовника для розгляду спірних питань між замовниками, операторами систем розподілу електричної енергії та оператором системи передачі електричної енергії, пов'язаних з приєднанням електричних установок до електричних мереж, і запровадження електронного сервісу подання скарг замовниками в електронній формі;

2) за результатами розгляду скарг замовників:

— встановлення фактів порушень під час приєднання електричних установок замовників до електричних мереж та вжиття заходів реагування відповідно до законодавства, здійснення контролю за їх усуненням;

— аналіз інформації та щоквартальне формування і оприлюднення на офіційному веб-сайті звіту про виявлені факти порушень під час приєднання електричних установок замовників до електричних мереж із зазначенням найменування оператора системи розподілу електричної енергії і оператора системи передачі електричної енергії, кількісних показників та типу порушення;

— ініціювання розгляду НКРЕКП питань про застосування штрафних санкцій до суб'єктів господарювання, які провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг і діяльність яких регулюється НКРЕКП, щодо яких виявлені факти порушень.

Постанова Кабінету Міністрів України від 23.10.2019 р. №932 чинна з 21.11.2019 р.


Внесено зміну до вимог до уповноваженого банку ринку електроенергії

! Банкам

Кабмін вніс зміну до вимог до уповноваженого банку ринку електричної енергії, затверджених постановою КМУ від 05.09.2018 р. №709.

Уточнено, що уповноваженим банком ринку електричної енергії, який має право здійснювати обслуговування поточних рахунків зі спеціальним режимом використання учасників ринку електричної енергії, є банк, у статутному капіталі якого не менш як 75% акцій (часток) належать державі (раніше було — державний банк), що провадить свою діяльність згідно із законодавством про банки і банківську діяльність, зокрема нормативно-правовими актами Нацбанку.

Нагадаємо, що за ст. 7 Закону про банки державним банком є банк, 100% СК якого належить державі. Такими банками наразі є Ощадбанк, Укрексімбанк та Приватбанк. Раніше повідомлялося про плани продати деяку частку в Ощадбанку (від 20% до 45%) зовнішнім інвесторам. Понад 75% акцій належить державі в Укргазбанку (94,940948%) і в ПАТ «Розрахунковий центр» (93,186258%).

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.11.2019 р. №967 чинна з 04.12.2019 р.


20 грудня буде введено обігові 5-гривневі монети

! Усім

20.12.2019 р. Нацбанк вводить в обіг обігові монети номіналом 5 гривень. Обігові монети номіналом 5 гривень є законним платіжним засобом на території України, перебувають в обігу разом з банкнотами номіналом 5 гривень попередніх років випуску і обов'язкові до:

— приймання за їх номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України за всіма видами платежів;

— зарахування на рахунки, вклади, акредитиви;

— здійснення переказів.

Банки України мають забезпечувати приймання від клієнтів обігових монет номіналом 5 гривень та банкнот попередніх років випуску без обмежень та видачу обігових монет номіналом 5 гривень та банкнот номіналом 5 гривень зразка 2004 року в порядку, установленому нормативно-правовими актами НБУ.

Рішення Нацбанку від 21.11.2019 р. №865-рш чинне з 21.11.2019 р.


20 грудня вводяться в обіг банкноти номіналом 50 гривень зразка 2019 року

! Усім

Нацбанк з 20.12.2019 р. вводить в обіг банкноти номіналом 50 гривень зразка 2019 року. Банкноти номіналом 50 гривень зразка 2019 року є законним платіжним засобом на території України, перебувають в обігу разом з банкнотами номіналом 50 гривень попередніх років випуску й обов'язкові до:

— приймання за їх номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України за всіма видами платежів;

— зарахування на рахунки, вклади, акредитиви;

— здійснення переказів.

Банки України мають забезпечувати приймання від клієнтів банкнот номіналом 50 гривень зразка 2019 року та попередніх років випуску без обмежень та видачу банкнот номіналом 50 гривень зразків 2019 та 2004 років у порядку, встановленому нормативно-правовими актами НБУ.

Рішення Нацбанку від 21.11.2019 р. №866-рш чинне з 21.11.2019 р.


Запроваджуються безвиїзні перевірки платіжних систем

! Платіжним системам

Нацбанк затвердив зміни до Положення про порядок проведення перевірок щодо дотримання об'єктами нагляду (оверсайта) вимог законодавства України з питань діяльності платіжних систем в Україні, затвердженого постановою НБУ від 09.12.2013 р. №503.

Змінами регламентовано проведення Нацбанком безвиїзних перевірок об'єктів нагляду та порядок проведення перевірок місць приймання переказів.

Крім цього, внесено зміни до Положення про нагляд (оверсайт) платіжних систем та систем розрахунків в Україні, затвердженого постановою НБУ від 28.11.2014 р. №755.

Постанова Національного банку України від 22.11.2019 р. №139 чинна з 30.11.2019 р.


Нацбанк затвердив Регламент роботи засвідчувального центру

! Банкам, надавачам електронних довірчих послуг

Нацбанк затвердив Регламент роботи засвідчувального центру.

Дія Регламенту поширюється на засвідчувальний центр, кваліфікованих надавачів, унесених до Довірчого списку за поданням засвідчувального центру, та надавачів електронних довірчих послуг, які мають намір набути статус кваліфікованих надавачів.

Регламент визначає:

— організаційно-методологічні, технічні і технологічні умови діяльності засвідчувального центру під час надання ним кваліфікованих електронних довірчих послуг;

— порядок взаємодії кваліфікованих надавачів із засвідчувальним центром у процесі надання ним кваліфікованих електронних довірчих послуг;

— умови внесення до Довірчого списку відомостей про надавачів електронних довірчих послуг, які мають намір набути статусу кваліфікованих надавачів;

— умови внесення змін до Довірчого списку.

Постанова Національного банку України від 21.11.2019 р. №138 чинна з 30.11.2019 р.


Буде змінено вимоги до міжбанківського електронного розрахункового документа

! Банкам

У зв'язку із запровадженням в Україні міжнародного номера банківського рахунку IBAN Нацбанк вніс зміни до Iнструкції про міжбанківський переказ коштів в Україні в національній валюті, затвердженої постановою НБУ від 16.08.2006 р. №320.

Зокрема, з міжбанківського електронного розрахункового документа буде вилучено реквізит «Код банку».

У додатку 3 «Картка зі зразками підписів» слова «Головний бухгалтер (або його заступник)» замінюються словами «Головний бухгалтер (або інша уповноважена особа)».

Постанова Національного банку України від 19.11.2019 р. №136 набирає чинності 13.01.2020 р.


ДРС затвердила План комплексних перевірок на 2020 рік

! СГ

Державна регуляторна служба України затвердила План здійснення комплексних заходів державного нагляду (контролю) на 2020 рік.

До Плану перевірок включено 32216 СГ.

СГ має право відмовитися від проведення комплексного планового заходу державного нагляду (контролю) шляхом письмового звернення до ДРС. У такому разі перевірка СГ проводиться згідно з річними планами органів державного нагляду (контролю).

Наказ ДРС України від 15.11.2019 р. №196 чинний з 15.11.2019 р.


Визначено механізм звітування надавачів електронних довірчих послуг

! Надавачам електронних довірчих послуг

Мін'юст затвердив Порядок подання до центрального засвідчувального органу інформації про діяльність надавачів електронних довірчих послуг та засвідчувального центру.

Цей Порядок визначає механізм подання до центрального засвідчувального органу інформації про діяльність надавачів електронних довірчих послуг та засвідчувального центру, за результатами аналізу якої забезпечується проведення оцінки стану розвитку сфери електронних довірчих послуг.

Порядок є обов'язковим для кваліфікованих надавачів електронних довірчих послуг та засвідчувального центру.

Дія Порядку не поширюється на:

— надавачів електронних довірчих послуг, що не надають кваліфікованих електронних довірчих послуг та відомості про яких не внесено до Довірчого списку;

— надавачів електронних довірчих послуг, що надають кваліфіковані електронні довірчі послуги у банківській системі та під час здійснення переказу коштів.

Кваліфіковані надавачі електронних довірчих послуг та засвідчувальний центр зобов'язані щороку до 15 січня подавати до центрального засвідчувального органу в електронній формі інформацію щодо наданих електронних довірчих послуг за попередній рік за формою, встановленою в додатку до цього Порядку.

У разі отримання офіційного запиту центрального засвідчувального органу кваліфіковані надавачі електронних довірчих послуг та засвідчувальний центр зобов'язані протягом 5 робочих днів подати до центрального засвідчувального органу в електронній формі інформацію щодо наданих електронних довірчих послуг за період, визначений у запиті.

Наказ Мін'юсту від 04.11.2019 р. №3398/5 чинний з 22.11.2019 р.


Встановлено Граничні тарифи на поштові послуги до кінця 2019 року

! Усім

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, внесла зміни до рішення НКРЗI від 03.09.2019 р. №403, доповнивши його Граничними тарифами на універсальні послуги поштового зв'язку на період до 31 грудня 2019 року.

Оператори мають право знижувати Граничні тарифи, але не нижче собівартості відповідної послуги.

У Граничних тарифах ураховано вартість бланків, які використовуються при наданні універсальних послуг поштового зв'язку.

Рішення НКРЗI від 29.10.2019 р. №505 чинне з 03.12.2019 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру