• Посилання скопійовано

Мотиваційні виплати у «єдинника»

ФОП-«єдинник» II групи отримує винагороду від ТОВ — платника ПДВ за обсяги закупівель товару у нього. Таку винагороду ТОВ сплачує для заохочення і збільшення своїх продаж. Як відобразити такий дохід у Книзі доходів і чи потрібно з такої суми сплатити податки, крім єдиного податку та ЄСВ?

Те, що така винагорода є доходом ФОПа, сумнівів немає. Адже відповідно до пп. 1 п. 292.1 ПКУ доходом для ФОПа-«єдинника» є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ПКУ.

А відповідно до п. 292.6 ПКУ датою отримання доходу платника єдиного податку є дата надходження коштів платнику єдиного податку у грошовій (готівковій або безготівковій) формі.

Підтверджують це й податківці. Так, у ЗIР, підкатегорія 107.04, вони говорять1, що кошти, отримані фізособою-підприємцем — платником єдиного податку у вигляді бонусів, за придбання товарів чи надання послуг, — а це і є мотиваційні та стимулюючі виплати, — включаються до складу доходу такого платника.

Що стосується Книги, то відповідно до пп. 2 п. 6 Порядку №5792 у графах 2 — 6 щоденно відображається дохід від провадження господарської діяльності, що оподатковується за ставками, встановленими відповідно до п. 293.2 та пп. 2 п. 293.3 ПКУ. А ось відповідно до пп. 8 п. 6 у графах 7 і 8 відображаються вид та сума доходу, що оподатковується за ставкою 15% відповідно до пп. 1 — 5 п. 293.4 ПКУ.

1 Відповідь на запитання: «Чи включаються до складу доходу ФОП — платника ЄП суми кошти у вигляді бонусів, які отримані за придбання товарів чи надання послуг?».

2 Порядок ведення книги обліку доходів для платників єдиного податку першої, другої та третьої груп, які не є платниками податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 19.06.2015 р. №579.

Залишилося визначити, як саме класифікувати дохід у вигляді такої винагороди.

Винагорода за виконання плану щодо закупівлі товару у ТОВ — не що інше, як мотиваційні та стимулюючі виплати, або так звані бонуси. Податківці, роз'яснюючи необхідність оподаткування ПДВ таких операцій, розцінюють такі кошти як оплату за надані маркетингові послуги. Хоча суди дотримуються іншої позиції, якщо за умовами договору покупець не брав на себе жодних зобов'язань з просування/стимулювання продажів тих чи інших товарів продавця. Детальніше все це ми розглядали в статті «Зарахування бонусу від нерезидента» в «ДК» №23-24/2019.

У зв'язку з тим що податківці полюбляють розглядати такі виплати як оплату за маркетингові послуги, вважаємо, що є ризик визнання податківцями отримання доходу ФОПа від діяльності, не зазначеної у Реєстрі платників ЄП, а отже, застосування 15% ЄП (пп. 2 п. 293.4 ПКУ) та залишення спрощеної системи оподаткування (пп. 7 пп. 298.2.3 ПКУ). А якщо так, то місце таким доходам у графах 7 — 8 Книги.

Мало того, навіть якщо такий КВЕД 73.20 внести, то однаково «єдинник» II групи «вилітає» зі спрощеної системи, якщо такі бонуси сплачує йому ТОВ-«загальносистемник». Адже згідно з пп. 2 п. 291.4 ПКУ ФОП II групи може надавати будь-які послуги виключно платникам ЄП (як ФОПам, так і ТОВ) та населенню (додатково див. лист ГУ ДФС у м. Києві від 25.11.2016 р. №7705/С/26-15-13-02-15, «ДК» №50/2016).

Для уникнення цих ризиків варто розглянути варіант переходу ФОПа до III групи платників ЄП. Утім, якщо обстоювати позицію, що такі кошти є не оплатою за маркетингові послуги, а просто безоплатно отриманими коштами, то такий дохід варто відобразити у графах 2 — 6 Книги. Вважаємо, найбільш підхожою графою у такому разі буде графа 5. Відповідно, такий дохід слід оподатковувати у звичайному порядку, тобто, крім звичайної сплати ЄП та ЄСВ, більше нічого сплачувати не треба.

Катерина КАЛАШЯН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру