• Посилання скопійовано

Що нового

Оновлено Положення про моніторинг земель

! Власникам земельних ділянок

Кабмін виклав у новій редакції Положення про моніторинг земель, затверджене постановою КМУ від 20.08.93 р. №661.

Зміни є суто редакторськими, єдина суттєва відмінність нової редакції від попередньої — до моніторингу земель більше не належить проведення оцінки стану використання земельних ділянок.

Також постановою внесено зміни до Порядку ведення Державного земельного кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17.10.2012 р. №1051.

Постанова Кабінету Міністрів України від 21.08.2019 р. №760 чинна з 28.08.2019 р.


Визначено критерії оцінки ступеня ризику для автоперевізників

! Автоперевізникам

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним транспортом, міжнародних перевезень пасажирів та вантажів автомобільним транспортом та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з безпеки на транспорті. Серед них, зокрема:

— кількість порушень вимог ПДР щодо швидкісного режиму, технічного стану ТЗ та стану здоров'я водія, які були виявлені протягом двох календарних років, що передують плановому періоду;

— кількість ДТП протягом останніх трьох років, що передують плановому періоду, які були пов'язані з діяльністю СГ;

— кількість порушень вимог правил перевезення небезпечних вантажів та небезпечних відходів великоваговими і великогабаритними ТЗ, які були виявлені протягом двох календарних років, що передують плановому періоду;

— кількість порушень режиму праці та відпочинку водіїв, які були виявлені протягом двох календарних років, що передують плановому періоду;

— кількість порушень ліцензійних умов протягом останніх трьох років, що передують плановому періоду;

— кількість порушень вимог законодавства щодо прав осіб з інвалідністю протягом двох років, що передують плановому періоду.

Віднесення СГ до відповідного ступеня ризику здійснюється з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, за такою шкалою:

від 41 до 100 балів — до високого ступеня ризику;

від 21 до 40 балів — середнього;

від 0 до 20 балів — незначного.

Планові заходи держнагляду (контролю) за госпдіяльністю у сфері перевезень здійснюються з такою періодичністю:

— з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на 2 роки;

— середнім — на 3 роки;

— незначним — на 5 років.

Постанова Кабінету Міністрів України від 14.08.2019 р. №731 чинна з 22.08.2019 р.


З 28 серпня ДФС офіційно перетворилася на ДПС

! Платникам податків

Кабмін погодився з пропозицією Мінфіну, що функції і повноваження ДФСУ, що припиняється, здійснюватиме Державна податкова служба України.

Одним з наслідків цього є те, що з цієї дати в обміні електронними документами з контролюючими органами застосовуватимуться нові кваліфіковані сертифікати, викладені в доступ на ще старому сайті sfs.gov.ua.

Розпорядження КМУ від 21.08.2019 р. №682-р чинне з 28.08.2019 р.


Як забезпечити договірний захист від пожеж

! СГ

Кабмін затвердив Порядок організації та забезпечення охорони від пожеж підприємств, установ, організацій та інших об'єктів на підставі договорів.

Дія Порядку поширюється на:

1) СГ, що включені до переліку СГ, де утворюються державні пожежно-рятувальні підрозділи (частини) Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту;

2) інших СГ, зокрема тих, що включені до переліку об'єктів державної власності, що мають стратегічне значення для економіки і безпеки держави, затвердженого постановою КМУ від 04.03.2015 р. №83, за їх зверненням.

Порядок визначає механізм організації та забезпечення охорони від пожеж підприємств, установ, організацій та інших об'єктів СГ незалежно від форми власності на підставі договору з метою запобігання виникненню пожеж, їх своєчасного виявлення, локалізації, ліквідації та мінімізації збитків від них.

Для укладення договору про охорону від пожеж територіальний орган ДСНС та СГ попередньо погоджують:

— умови договору про охорону від пожеж;

— штат (штатний розпис) пожежно-рятувального підрозділу;

— перелік об'єктів СГ, що охоронятимуться від пожеж, їх специфіку.

Постанова Кабінету Міністрів України від 14.08.2019 р. №716 чинна з 17.08.2019 р.


Розміри авторської винагороди (роялті) стали тимчасовими тарифами

! Користувачам об'єктів авторського права і суміжних прав

Кабмін вніс зміни до постанов КМУ від 18.01.2003 р. №71 «Про затвердження розміру, порядку та умов виплати винагороди (роялті) за комерційне використання опублікованих з комерційною метою фонограм, відеограм, їх примірників та зафіксованих у них виконань», №72 «Про затвердження мінімальних ставок винагороди (роялті) за використання об'єктів авторського права і суміжних прав», від 27.06.2003 р. №992 «Про розмір відрахувань, що сплачуються виробниками та імпортерами обладнання і матеріальних носіїв, із застосуванням яких у домашніх умовах можна здійснити відтворення творів і виконань, зафіксованих у фонограмах і (або) відеограмах».

Відповідно до змін, організації колективного управління застосовують визначені у цих постановах ставки винагороди (роялті) як тимчасові тарифи на строк до 6 місяців у разі недосягнення згоди на переговорах про встановлення тарифів.

Мінекономрозвитку повинне до 01.09.2019 р. забезпечити проведення дослідження з метою затвердження ставок винагороди (роялті) та подати на розгляд КМУ проект акта щодо ставок тимчасових тарифів.

Крім цього, змінами до Постанови №71 визначено, що кабельна ретрансляція зафіксованого у фонограмі або відеограмі та їх примірниках виконання також є комерційним використанням зазначених об'єктів суміжних прав.

Постанова Кабінету Міністрів України від 14.08.2019 р. №696 чинна з 16.08.2019 р.


Замість Держекоінспекції — Державна природоохоронна служба

! Кому

Кабмін ліквідував Державну екологічну інспекцію та територіальні та міжрегіональні територіальні органи Державної екологічної інспекції.

Натомість утворено Державну природоохоронну службу як центральний орган виконавчої влади, діяльність якого спрямовується та координується КМУ через міністра екології та природних ресурсів і який реалізує державну політику з проведення державного моніторингу навколишнього природного середовища та державного нагляду (контролю) у сфері охорони навколишнього природного середовища, раціонального використання, відтворення і охорони природних ресурсів.

Державна екологічна інспекція, її територіальні органи та міжрегіональні територіальні органи, які ліквідуються, продовжують виконувати свої повноваження до завершення заходів з утворення Державної природоохоронної служби та її міжрегіональних територіальних органів.

Гранична чисельність працівників новоствореного органу залишається такою самою, як була у ліквідованого.

Постанова Кабінету Міністрів України від 14.08.2019 р. №750 чинна з 24.08.2019 р.


Зміни в порядку ведення касових операцій

! Банкам і їхнім клієнтам

З метою вдосконалення організації касової роботи в Україні НБУ вніс зміни до Iнструкції про ведення касових операцій банками України, затвердженої постановою НБУ від 25.09.2018 р. №103.

Зокрема, вводиться поняття уповноваженого банку (новий п. 36-1 Iнструкції). Це банк, щодо якого Правління НБУ прийняло рішення про надання йому повноважень на зберігання запасів готівки НБУ. Такий банк матиме право зберігати (новий п. 14-1 Iнструкції):

— розмінну монету в передсховищі банку (філії, відділення) в опломбованих мішечках у шафах / сейфах / стелажах, що замикаються;

— цінності, які обліковуються за рахунками позабалансового обліку, у передсховищі банку (філії, відділення) у шафах / сейфах / стелажах, що замикаються.

Згідно з новим абзацом п. 56, НБУ здійснює контроль за якістю придатних до обігу банкнот гривні банку (філії, відділення), відсортованої автоматизованим способом на власному обладнанні для автоматизованого оброблення банкнот. Під час оцінки якості придатних до обігу банкнот банку (філії, відділення) допускається відхилення в межах 10% у разі віднесення банкнот до іншої категорії якості. НБУ за результатами перевірки якості сортування придатних до обігу банкнот складає акт, у якому відображає дані щодо якості сортування з докладним описом невідповідностей.

Окремі пункти змін набирають чинності 25.10.2019 р. та 01.11.2019 р.

Постанова НБУ від 15.08.2019 р. №107 набирає чинності 01.09.2019 р.


Оновлено Положення про безготівкові розрахунки у гривнях в особливий період

! Банкам і їхнім клієнтам

НБУ виклав у новій редакції Положення про порядок здійснення безготівкових розрахунків у національній грошовій одиниці України в особливий період, затверджене постановою НБУ від 23.12.2003 р. №577. Нова назва документа: Положення про порядок здійснення безготівкових розрахунків в Україні в національній валюті в особливий період.

У новій редакції Положення визначено три етапи функціонування особливого періоду (залежно від рівня ризику для банківської системи, масштабу загрози, інших факторів):

1) банки в умовах першого етапу особливого періоду здійснюють розрахунки через систему електронних платежів НБУ в порядку, установленому нормативно-правовим актом НБУ, який регулює безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті;

2) НБУ в умовах другого етапу особливого періоду має право прийняти рішення про обмеження, зупинення здійснення безготівкових розрахунків у банках, які зареєстровані (або мають відокремлені підрозділи) у місцевостях, у яких введено воєнний стан;

3) НБУ в умовах третього етапу особливого періоду в разі введення воєнного стану на всій території України приймає рішення щодо здійснення безготівкових розрахунків тільки через визначені уповноважені банки.

НБУ визначає перелік уповноважених банків і щороку (або за потреби) уточнює цей перелік.

Постанова Національного банку України від 06.08.2019 р. №103 чинна з 10.08.2019 р.


Штрафні бали водіїв внесуть до Реєстру

! Водіям

Міністерство внутрішніх справ затвердило Положення про Реєстр адміністративних правопорушень у сфері безпеки дорожнього руху.

Реєстр забезпечує збирання, зберігання, облік, пошук, узагальнення та надання відомостей про:

— осіб, до яких застосовано адміністративні стягнення за правопорушення у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху;

— протоколи про адміністративні правопорушення та постанови у справах про адміністративні правопорушення;

— стан проходження інформації та постанов; протоколи, надіслані до суду; постанови, надіслані до органів державної виконавчої служби;

— прийняті у справі про адміністративне правопорушення рішення;

— виконання постанов про накладення адміністративного стягнення;

— надходження коштів від сплати адміністративних штрафів у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху; тимчасово вилучені посвідчення водія;

— видані тимчасові дозволи на право керування ТЗ; тимчасове затримання ТЗ;

— направлення водіїв транспортних засобів для огляду щодо алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, і проведення такого огляду;

— штрафні бали;

— облік бланкової продукції.

МВС забезпечує цілодобовий, вільний та безоплатний доступ до відкритих даних Реєстру. Доступ до публічної інформації у формі відкритих даних Реєстру реалізується через сервіси на офіційних веб-сайтах відповідних суб'єктів ЄIС МВС без електронної ідентифікації особи. Доступ запитувачів до інформації про вчинені ними адміністративні правопорушення, що обробляється в Реєстрі, реалізується через сервіси на офіційних веб-сайтах відповідних суб'єктів ЄIС МВС з використанням засобів електронної ідентифікації особи, що відповідають вимогам законодавства.

Наказ МВС від 10.05.2019 р. №359 чинний з 16.08.2019 р.


Внесено зміни до правил здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами

! Учасникам ринку ЦП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміни до Правил (умов) здійснення діяльності з торгівлі цінними паперами: брокерської діяльності, дилерської діяльності, андеррайтингу, управління цінними паперами, затверджених рішенням ДКЦПФР від 12.12.2006 р. №1449.

Змінами у розділі II Правил, зокрема, надано визначення понять «програмний модуль», «прямий електронний доступ до біржових торгів» та «торговець».

Крім цього, відповідно до змін у п. 1 розділу III торговець, який має ліцензію на здійснення депозитарної діяльності депозитарної установи, отримав право у випадках, передбачених Правилами, укладати договори, вносити зміни до них або розривати договори з клієнтами із застосуванням програмного модуля.

Рішення НКЦПФР від 14.05.2019 р. №249 чинне з 20.08.2019 р.


Розширено перелік нерегулярних даних, які подаються до НКЦПФР

! Учасникам ринку ЦП

НКЦПФР внесла зміни до Положення про порядок складання адміністративних даних щодо здійснення діяльності організаторами торгівлі, оприлюднення інформації та подання відповідних документів до Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, затвердженого рішенням НКЦПФР від 25.09.2019 р. №1284.

До переліку нерегулярних даних, які подаються організаторами торгівлі (п. 4 гл. 1 розд. III), додано довідку про подані безадресні заявки на продаж цінних паперів, щодо яких не здійснювалася публічна пропозиція (крім цінних паперів емітентів, які вважаються такими, що здійснили публічну пропозицію відповідно до закону), торговцями цінними паперами, що діяли в інтересах клієнтів, яким надано прямий електронний доступ до біржових торгів та які не розкрили інформацію про себе в обсязі, визначеному Нацкомісією.

Форма такої довідки, яка складається у разі подання безадресної заявки, є новим додатком 15 до Положення.

Крім того, викладено в новій редакції додаток 1 «Довідка про цінні папери та інші фінансові інструменти, які знаходяться в біржовому списку організатора торгівлі», решта додатків теж зазнали змін.

Рішення НКЦПФР від 09.07.2019 р. №361 набирає чинності з 23.11.2019 р.


Удосконалено Правила ведення нотаріального діловодства

! Нотаріусам

З метою вдосконалення порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами Мін'юст затвердив зміни до Правил ведення нотаріального діловодства, затверджених наказом Мін'юсту від 22.12.2010 р. №3253/5.

Зокрема, визначено, що на копіях (фотокопіях) документів, що залишаються у справах нотаріусів, проставляються відмітка «згідно з оригіналом», дата та підпис нотаріуса.

Також передбачено, що текст нотаріального документа виготовляється за допомогою загальноприйнятих технічних засобів. Під час підготовки документа рекомендовано використовувати шрифти розміром 12 — 14 друкарських пунктів і гарнітуру Times New Roman.

Текст нотаріальних документів викладається з дотриманням таких полів: 30 мм — ліве; 10 мм — праве; 20 мм — верхнє; 10 мм — нижнє (не нижче верхньої межі QR-коду).

До Правил додано нові форми №9-1, №15-1, №15-2, №20-1, №81-1, №81-2, вилучено форму №23, форми №27, №27-1, №28, №31, №36, №49, №56 викладено в новій редакції, внесено зміни до форм №45, №46, №49-1, №64.

Наказ Мін'юсту від 15.08.2019 р. №2567/5 чинний з 27.08.2019 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру