• Посилання скопійовано

Виправлення помилок у звітності

Як виправлення помилок в обліку впливає на вже подану декларацію з податку на прибуток? Коли виправлену фінзвітність можна не подавати? Як при виправленні помилок в обліку щодо нарахованої зарплати відкоригувати звіт з ЄСВ та ф. №1ДФ?

Декларація з податку на прибуток

Якщо виправлені помилки вплинули на фінрезультат

Вони впливають на об'єкт оподаткування податком на прибуток у декларації. У такому разі платнику податку на прибуток слід буде уточнити декларацію. Право платника податків на виправлення помилок, допущених ним у минулих звітних (податкових) періодах, та порядок внесення змін до податкової звітності передбачено ст. 50 ПКУ.

Якщо помилку виправляють після закінчення граничного строку подання декларації, то для виправлення подають уточнюючий розрахунок до декларації. Але помилки минулих звітних періодів можна виправити й у поточній декларації з податку на прибуток за той звітний період, у якому виправлено помилку (див. «ДК» №19/2019).

Якщо помилки виправляють у звітній (звітній новій) декларації за податковий період, наступний за періодом, у якому виявлено помилки, то в додатку ВП до декларації платник податку відображає правильні показники за податковий період, який уточнюється, та, порівнюючи їх із відповідними рядками декларації, що уточнюється, визначає суму збільшення (зменшення) податку на прибуток, можливо суму пені та штрафу — 5%. Сума збільшення/зменшення податкового зобов'язання, пені та штрафу з додатка ВП переноситься до частини «Виправлення помилок» (рядки 26 — 34) декларації.

Показники додатка ВП до декларації відображають у двох таблицях:

— показники таблиці 1 аналогічні показникам основної декларації та відображають дані виправлених показників за звітний період, що уточнюється;

— показники таблиці 2 відображають результати виправлення помилок, дані з яких переносяться до рядків 26 — 29, 31 — 33 декларації.

Платники податку, у яких базовим періодом є календарний рік, розраховують суму збільшення (зменшення) податкового зобов'язання звітного періоду, що уточнюється (рядок 26 декларації, рядок 26 таблиці 2 додатка ВП), виходячи зі сум податку на прибуток, зазначеного такими платниками у рядку 19 декларації.

Якщо виправлення проводять в уточнюючій декларації, то додаток ВП не заповнюють, а правильні значення доходів, фінрезультату до оподаткування, об'єкта оподаткування податком на прибуток зазначають у такій декларації. На підставі порівняння податкового зобов'язання такої декларації та декларації, що уточнюється, визначають суму збільшення (зменшення) податкового зобов'язання, штрафу — 3% від суми заниження ПЗ та пені, які відображають у частині «Виправлення помилок» декларації (рядки 26 — 34).

При цьому у декларації за звітний податковий період, наступний за періодом, за який було здійснено виправлення, фіксують показники з урахуванням виправлень.

Якщо виправлені в обліку помилки не впливають на фінрезультат

Якщо показники уточнюючої фінансової звітності (див. ЗIР, підкатегорія 102.23.02) не вплинули на показники декларації, платник податку подає уточнюючу фінансову звітність за відповідний звітний період у такому самому порядку, як і фінзвітність, що уточнюється, без подання уточнюючої декларації. Хоча раніше податківці вимагали у цьому випадку подавати з уточнюючою фінзвітністю за відповідний період також уточнюючу декларацію.

Зарплатні помилки

Зарплатні помилки виправляються не тільки в обліку та впливають на фінзвітність, але їх виправлення ще й призводить до необхідності відкоригувати показники звіту з ЄСВ та ф. №1ДФ.

Звіт з ЄСВ. Якщо працівникові у поточному місяці нараховано зарплату за попередні періоди, ЄСВ нараховується у місяці його фактичного нарахування (поточному) без віднесення до відповідних місяців, за які проведено нарахування.

Донараховані (або сторновані) суми зарплати за минулі звітні періоди (місяці) в звіті з ЄСВ слід буде включити до загальної суми зарплати за поточний звітний період. У таблиці 6 звіту і донарахована, і поточна зарплата відображатимуться одним рядком, а у графі 11 «Місяць та рік, за який проведено нарахування» треба буде зазначити поточний звітний місяць.

Виправлення мають бути відображені в звіті з ЄСВ за той місяць (звітний період), у якому помилку було виявлено (а не «заднім числом»).

За коли можна виправити звіт з ЄСВ

Відповідно до ч. 16 ст. 25 Закону про ЄСВ строк давності щодо нарахування ЄСВ, застосування та стягнення сум недоїмки, штрафів та нарахованої пені не застосовується. Тобто страхувальник має право виправити помилки в звіті з ЄСВ за періоди, за якими минув строк позовної давності.

У таблиці 6 звіту з ЄСВ виправлення помилки буде відображатися за одним алгоритмом незалежно від того, донараховано цей дохід та ЄСВ, чи лише не відображено їх у звіті з ЄСВ.

У таблиці 1 звіту з ЄСВ виправлення помилок залежатиме від того, яка це була помилка.

Якщо ЄСВ не було нараховано через те, що дохід не було своєчасно нараховано, то такий дохід, нарахований у звітному місяці, не відображатиметься окремо у розділі 4, а включається до загальних даних щодо доходів у рядку 1.1 розділу 1.

Якщо треба зменшити нарахування ЄСВ, яке було помилково проведено в обліку через зайво нараховану зарплату, то зменшення доходу не відображатиметься окремо у розділі 5, а впливатиме на загальні дані щодо доходів у рядку 1.1 розділу 1.

Виправлення помилки у ф. №1ДФ

У податковому розрахунку за формою №1ДФ помилка виправляється двома способами:

— або у звіті за період, у якому виявлено помилку;

— або у уточнюючому розрахунку до звіту за період, у якому припустилися помилки.

Виходячи з роз'яснень Мінфіну України у листі від 21.12.2016 р. №31-11410-07-25/36420 (див. «ДК» №8/2017), роботодавцю, який виправляє помилки щодо нарахування зарплати за минулі звітні періоди (щодо форми №1ДФ — квартали), доведеться подавати саме уточнюючий розрахунок за той період, у якому він такої помилки припустився.

Не слід забувати, що уточнюючий податковий розрахунок подається у разі необхідності коригувань у формі №1ДФ після закінчення строку її подання (якщо помилку виявлено до цього і вона міститься у вже поданому звіті, складають нову звітну форму №1ДФ).

Для виправлення неправильно відображених показників у розділі I заповнюють графу 9 розрахунку, в якій передбачено два види ознак (п. 4.4 розд. IV Порядку №4):

1 — «рядок на виключення», проставляють за необхідності вилучення помилкового рядка, наявного в розрахунку, що потребує виправлень;

0 — «рядок на введення», проставляють за необхідності додавання рядка з правильними даними або пропущеного раніше рядка. У разі введення пропущеного рядка йому присвоюється порядковий номер, наступний за номером останнього рядка попереднього розрахунку. При заповненні вищезазначених рядків заповнюють усі графи, а не лише ті, в яких містяться помилкові дані.

Для виправлення неправильно відображених показників щодо ВЗ у розділі II підрозділу «Військовий збір», а саме для виключення помилкового рядка з раніше введеної інформації, в рядку «Військовий збір — виключення****» треба повторити всі графи помилкового рядка, а в рядку «Військовий збір» показати правильну інформацію.

Утім, виходячи з п. 50.1 ПКУ, уточнюючий розрахунок подають, якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності за ст. 102 ПКУ) платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації. Тобто якщо помилка виникла у звітному кварталі і виправлена до подання форми №1ДФ, у такому звіті треба зафіксувати вже виправлені відомості. Пам'ятайте, за пп. 169.4.1 ПКУ донарахована зарплата відносяться до податкових періодів її нарахування!

Ганна РУСАНОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру