• Посилання скопійовано

Призупинення діяльності

Підприємство планує тимчасово зупинити госпдіяльність. Працівників немає. Засновник виконує функції директора без зарплати (прописано в статуті). Які кроки необхідно зробити? Які інстанції повідомити? Чи подавати порожні звіти?

За відсутності госпдіяльності юрособу можна ліквідувати або тимчасово зупинити. Саме рішення про тимчасове зупинення госпдіяльності не подається до жодних держорганів, у т. ч. і до ДФС. А ось щодо форм звітності та інших документів — розглянемо далі.

Бухоблік

Відповідно до п. 2 ст. 8 Закону про бухоблік, питання організації бухобліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів.

Щоб уникнути нарахування амортизації основних засобів, їх необхідно вивести з експлуатації. Але їх однаково доведеться десь зберігати та утримувати у належному стані. Тому керівництву підприємства слід визначитися з необхідністю їх використання у майбутньому. Можливо, ці основні засоби доцільно буде законсервувати, продати або списати, якщо вони повністю зношені.

Фінансова звітність

Щодо фінансової звітності, то норми Закону про бухоблік та Порядку №419 не передбачають неподання фінансової звітності у разі відсутності діяльності чи неотримання доходів.

Зокрема, баланс не може бути нульовим — там має бути хоча б статутний капітал та відповідні активи та зобов'язання.

Податкові декларації

Норми п. 49.2 ПКУ зобов'язують платника податків за кожний встановлений ПКУ звітний період, у якому виникають об'єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є. Зокрема, у разі відсутності показників, що підлягають декларуванню, так звані пустушки не подаються. Це насамперед стосується декларацій з ПДВ та з податку на прибуток.

Утім, зверніть увагу, що за наявності у платників ПДВ будь-яких показників за звітний період, які підлягають декларуванню (у т. ч. за наявності суми від'ємного значення попередніх періодів), треба подавати декларацію з ПДВ; за наявності у платника податку на прибуток показників, які мають нульове значення або підлягають декларуванню у складі фінансової звітності, що подається разом з декларацією, — подавати декларацію з податку на прибуток та форми фінансової звітності (лист ГУ ДФС у м. Києві від 05.08.2016 р. №17619/10/26-15-12-05-11, див. «ДК» №33/2016).

Питання щодо подання нульових декларацій з інших податків слід розглядати окремо для кожного податку, платником якого було підприємство.

При цьому платники акцизного податку, а також платники, які мають діючі (у т. ч. зупинені) ліцензії на право здійснення діяльності з підакцизною продукцією, зобов'язані за кожний звітний період подавати податкові декларації незалежно від того, чи провадили вони госпдіяльність у звітному періоді (п. 49.2-1 ПКУ).

Форма №1-ОПП

Органу ДФС слід подати заяву за формою №1-ОПП із позначкою «Зміни» з відомостями стосовно осіб, відповідальних за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юрособи, у 10-денний строк з дня виникнення змін у облікових даних платників податків (п. 9.3 Порядку №1588). Також, якщо звітність необхідно подавати в електронній формі, — укласти відповідний договір про електронний підпис. Якщо особи, відповідальні за ведення бухгалтерського та/або податкового обліку юридичної особи, не змінювалися, то й подавати цю форму не треба.

Зарплата — звітність

Відповідно до п. 11 розділу II Порядку №435, якщо юрособи не використовують працю фізосіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, звіт за найманих працівників до органів доходів і зборів не подається.

ДФС в IПК від 01.06.2017 р. №435/6/99-99-15-02-02-15/IПК розглядала можливість юрособи виконувати обов'язки (функції) та права платника податків, визначені нормами чинного податкового, іншого законодавства України, без призначення директора (іншого керівника) в ТОВ, за умови що господарська діяльність не ведеться. При цьому в ТОВ було призначено особу-підписувача (відомості про яку будуть внесені до ЄДР), яка згідно з рішенням загальних зборів учасників ТОВ є уповноваженою особою на складання, підписання та подання податкових декларацій, звітів з ЄСВ, бухгалтерських, фінансових звітів ТОВ за умови відсутності на підприємстві штатних працівників.

Якщо у звітному періоді зарплата й інші доходи не нараховувалися, форма №1ДФ з нульовими показниками не подається (пп. «б» п. 176.2 ПКУ; лист ДФСУ від 26.03.2018 р. №1215/6/99-99-13-02-01-15/IПК).

РРО

Пунктом 13 Порядку №833 передбачено, що в разі закриття торговельного об'єкта для проведення санітарних заходів, ремонту, технічного переобладнання та інших робіт суб'єкт господарювання повинен розмістити поряд з інформацією про режим роботи оголошення про дату та період закриття.

Підпунктом 3.1.2 Вимог №1057 визначено, що РРО з модемом повинен забезпечувати автоматичне — із заданою сервером обробки інформації періодичністю — передавання контрольно-звітної інформації до сервера обробки інформації за протоколом передавання інформації (для РРО з контрольною стрічкою в електронній формі та електронних контрольно-касових реєстраторів, у тому числі передавання інформації про кожен надрукований розрахунковий документ).

З огляду на це інформація про непроведення протягом дня розрахункових операцій в автоматичному режимі передається до сервера обробки інформації. Якщо суб'єкт господарювання не здійснює діяльності в конкретні дні (вихідні, святкові дні, ремонт на господарській одиниці тощо), що підтверджено відповідним наказом (наприклад, наказ про тимчасове припинення діяльності), то РРО не застосовуються та інформація дротовими або бездротовими каналами зв'язку не подається.

Повідомляти ДФС про зупинення діяльності та невикористання РРО у зв'язку з цим не потрібно, проте обов'язково має бути наказ про тимчасове припинення діяльності.

Форма №20-ОПП

Форму №20-ОПП потрібно подавати у разі зміни відомостей про об'єкт оподаткування, а саме при зміні типу, найменування, місцезнаходження, стану об'єкта оподаткування.

Відповідно до п. 6 додатка до Повідомлення за формою №20-ОПП, затвердженого Наказом №1588, у графі 9 «Стан об'єкта оподаткування» форми №20-ОПП зазначається:

3 — тимчасово не експлуатується.

Нормативна база

  • Закон про бухоблік — Закон України від 16.07.99 р. №996-XIV «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
  • Порядок №419 — Порядок подання фінансової звітності, затверджений постановою КМУ від 28.02.2000 р. №419.
  • Порядок №435 — Порядок формування та подання страхувальниками звіту щодо сум нарахованого єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затверджений наказом Мінфіну від 14.04.2015 р. №435.
  • Порядок №833 — Порядок провадження торговельної діяльності та правила торговельного обслуговування на ринку споживчих товарів, затверджені постановою КМУ від 15.06.2006 р. №833.
  • Порядок №1588 — Порядок обліку платників податків і зборів, затверджений наказом Мінфіну від 09.12.2011 р. №1588.
  • Вимоги №1057 — Вимоги щодо створення контрольної стрічки в електронній формі у реєстраторах розрахункових операцій та модемів для передачі даних, затверджені наказом Мінфіну від 08.10.2012 р. №1057.

Катерина КАЛАШЯН, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру