• Посилання скопійовано

Суть справи

Штраф за договором відступлення нерезиденту
Повернутися ще раз до цього питання нас змусила IПК від 04.07.2019 р. №3078/6/99-99-15-02-02-15/IПК (див. «ДК» №29/2019), в якій розглядається нарахування штрафу контрагенту-нерезиденту за порушення умов ЗЕД-договору, але зі сплатою цієї суми у гривнях резиденту — платнику податку на прибуток за договором відступлення вимоги.

Акцизні новації — перші підсумки
Платники акцизного податку вже почали відчувати на собі зміни у справлянні акцизного податку, що набрали чинності з 1 липня 2019 р. З цієї дати вже минув деякий час, і ми маємо можливість побачити, як все це почало працювати на практиці.

Договір зберігання — податкові наслідки
Причини, з яких ТМЦ можуть передаватися на зберігання, різні. ТМЦ можуть опинитись на зберіганні у продавця, коли покупець придбав велику партію товару, але забирає його зі складу постачальника частинами. ТМЦ можуть опинитись на зберіганні у покупця, коли помилково доставлено більшу кількість товару, ніж придбано. Та у більшості випадків ТМЦ передаються на зберігання на товарні склади до суб'єктів господарювання, які є професійними зберігачами. Пропонуємо розглянути облік речей, переданих на зберігання.

Виправлення помилок у звітності
Як виправлення помилок в обліку впливає на вже подану декларацію з податку на прибуток? Коли виправлену фінзвітність можна не подавати? Як при виправленні помилок в обліку щодо нарахованої зарплати відкоригувати звіт з ЄСВ та ф. №1ДФ?

Суди визначилися з ПН без штрафів!
Досі не вщухають спори між платниками ПДВ та органами ДФС щодо застосування штрафів за нереєстрацію або несвоєчасну реєстрацію ПН. Зокрема, йдеться про помилкові ПН, ПН «неплатникам ПДВ», ПН на частково оподатковувані операції тощо. В одній зі справ суд зважав і на надмірний розмір штрафу — понад 100 млн грн.

Ліміт каси не може перевищити розрахований
ГУ ДФС у Миколаївській області в IПК від 02.07.2019 р. №3032/IПК/14-29-14-06-15 (див. «ДК» №29/2019) наголошує, що підприємство не може встановлювати середньоденний ліміт каси в п'ятикратному розмірі — більшому, ніж він був розрахований. Проте може зберігати понадлімітну готівку в касі протягом 5 днів. Розгляньмо, у яких випадках підприємство має таку можливість та яку відповідальність передбачено за перевищення ліміту каси.

ФОП купив авто — ДФС хоче ПЗ з ПДВ
В IПК від 27.06.2019 р. №2991/6/99-99-13-02-03-15/IПК (див. «ДК» №29/2019) органи ДФС визнають ПК з ПДВ при придбанні підприємцем ТЗ. Але водночас вважають, що ФОП має визнати ПЗ з ПДВ на безоплатне постачання при реєстрації ТЗ на фізособу. Ми категорично не згодні.

Iнвестиційна нерухомість і міжнародні стандарти
Більшість платників податку на прибуток, які визначають різниці для визначення об'єкта оподаткування, складають фінзвітність за міжнародними стандартами. Згідно з ч. 3 ст. 6 Закону про бухоблік, порядок ведення бухобліку та складання фінзвітності в банках встановлюється НБУ відповідно до цього Закону та міжнародних стандартів фінзвітності.

Дата оприбуткування за запізнілими документами
Постачальник відвантажив товари в березні, але документи на постачання відправив в червні. Якою датою слід оприбуткувати такі товари? Яка відповідальність буде у разі оприбуткування товарів не березнем, а червнем чи квітнем (товари на момент виявлення помилки реалізовано не було)?

Суд не може зобов'язати зареєструвати ПН
Контрагент свідомо відмовляється зареєструвати податкову накладну в ЄРПН. Які шляхи спонукання до цього? ВС каже, що зобов'язати його це зробити через суд не можна.

Призупинення діяльності
Підприємство планує тимчасово зупинити госпдіяльність. Працівників немає. Засновник виконує функції директора без зарплати (прописано в статуті). Які кроки необхідно зробити? Які інстанції повідомити? Чи подавати порожні звіти?

До змісту номеру