• Посилання скопійовано

ФОП купив авто — ДФС хоче ПЗ з ПДВ

В IПК від 27.06.2019 р. №2991/6/99-99-13-02-03-15/IПК (див. «ДК» №29/2019) органи ДФС визнають ПК з ПДВ при придбанні підприємцем ТЗ. Але водночас вважають, що ФОП має визнати ПЗ з ПДВ на безоплатне постачання при реєстрації ТЗ на фізособу. Ми категорично не згодні.

У коментованій нами IПК фіскальні органи вже котре висловлюють позицію, згідно з якою:

— у разі придбання ТЗ у ФОПа — платника ПДВ виникає право на ПК;

— з'являється обов'язок з нарахування ПЗ з ПДВ через факт реєстрації такого ТЗ в органах МВС на фізособу (не ФОПа).

При цьому і такий ФОП, і така фізособа — це одна й та сама людина.

Чому орган ДФС доходить таких висновків?

Фізична особа — підприємець при придбанні вантажного автомобіля має право включити до складу податкового кредиту суму ПДВ з вартості його придбання при наявності належним чином складеної та зареєстрованої в ЄРПН на нього як на платника ПДВ (з індивідуальним податковим номером) податкової накладної.

Тут органи ДФС припинили сперечатись, і не лише через позицію численних судових рішень, які прямо вказують на право підприємця на ПК за операціями придбання ТЗ1. А й через вимоги ПКУ, які прямо вказують на право платника ПДВ на ПК за всіма сумами «вхідного» ПДВ, що підтверджується податковою накладною, зареєстрованою в ЄРПН (п. 198.1, 198.3 ПКУ).

Дозволивши ПК з ПДВ за придбаним вантажним автомобілем, фіскали в місяці реєстрації такого ТЗ забирають ці ж самі суми до бюджету у вигляді ПЗ з ПДВ. На їхню думку, ФОП має скласти податкову накладну на дату набуття права приватної власності на такий автомобіль фізичною особою (громадянином) і зареєструвати її в ЄРПН у терміни, встановлені ПКУ для такої реєстрації.

Як не дивно, податківці вважають, що мало місце безоплатне постачання такого автомобіля від ФОПа до нього як до фізособи. Iнакше чому саме фізособа, а не підприємець, реєструє авто?

Адже, виходячи з позиції ДФС, на момент реєстрації придбаного ТЗ в органах МВС та отримання документів і номерних знаків на таке ТЗ така фізособа, але вже як ФОП, має нарахувати собі ПЗ з ПДВ та скласти ПН, яку зареєструвати в ЄРПН.

Звісно, погодитись із позицією фіскалів, зазначеною у коментованій IПК, не можна. Але що робити? Поширюється вона лише на ту особу, яка цю IПК замовила. I оскаржити її може лише ця особа (ми — ні). Зробити це доведеться, звернувшись до суду (п. 53.2 ПКУ). А ми можемо лише допомогти з аргументами.

Чому авто, придбане ФОПом, реєструється на ФО?

Якщо звернутись до п. 1.4 глави 1 Iнструкції про порядок здійснення підрозділами Державтоінспекції МВС державної реєстрації, перереєстрації та обліку транспортних засобів, оформлення і видачі реєстраційних документів, номерних знаків на них, затвердженої наказом МВС від 11.08.2010 р. №379, ТЗ, що належать фізичним особам — підприємцям, реєструються як ТЗ фізичних осіб. Жодних додаткових документів, а саме між фізособою-підприємцем та цією фізособою про передачу ТЗ для його реєстрації, не складається та органам МВС не надається.

Для проведення реєстрації ТЗ посадовими особами Центру2 приймаються до розгляду письмові заяви власників ТЗ — фізичних або юридичних осіб, зразки яких наведено в додатках 1, 2 до цієї Iнструкції.

1 Зокрема, постанова ВС від 08.08.2018 р. у справі №813/4630/13-а, постанова ВС від 24.05.2018 р. у справі №803/1021/17 тощо.

2 Центр — центри надання послуг, пов'язаних з використанням автотранспортних засобів, державної реєстрації, п. 1.1 Iнструкції №379.

Реєстрація ТЗ здійснюється на підставі заяви власника, документа, що посвідчує його особу, правомірність придбання ТЗ, відповідність конструкції ТЗ встановленим вимогам безпеки дорожнього руху. Місце проживання фізичної особи визначається згідно з відміткою про реєстрацію місця її проживання в паспорті або документі, що його замінює.

За даними реєстраційного центру МВС, при реєстрації авто, яке придбане фізособою-підприємцем, та взяття такого авто на облік підприємець, який підписав договір купівлі-продажу, подає для такої реєстрації ТЗ лише цей договір. I той факт, що у ньому стороною договору є саме підприємець, жодним чином не заважає оформити та видати документи на авто із зазначенням власника — фізичної особи (не ФОПа).

Тож навіть порядок оформлення ТЗ, який придбавається підприємцем, але реєструється на нього як на фізособу, вказує на відсутність будь-якої безоплатної передачі (постачання) ТЗ фізособі.

Придбав ФОП, зареєструвала фізособа — чи було постачання?

Об'єктом оподаткування ПДВ (за п. 185.1 ПКУ), зокрема, є операція з постачання товарів на митній території України. А визначення того, що таке постачання, наведене в пп. 14.1.191 ПКУ — це будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару.

Тобто головна умова для визначення того, чи треба сплачувати ПДВ, — це передача цивільних прав. А це можливо лише між різними особами. Тоді як в цивільно-правових відносинах ФО та ФОП — це одна й та сама особа.

Роз'яснює Мін'юст

...громадянин, який бажає реалізувати своє конституційне право на підприємницьку діяльність, після проходження відповідних реєстраційних та інших передбачених законодавством процедур за жодних умов не втрачає і не змінює свого статусу фізичної особи, якого він набув з моменту народження, а лише набуває до нього нової ознаки — «підприємець».

Статус фізичної особи — підприємця — це юридичний статус, який засвідчує право особи на заняття підприємницькою діяльністю, а саме: самостійною, ініціативною, систематичною, на власний ризик господарською діяльністю, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

... суб'єктом права власності визнається саме фізична особа, яка може бути власником будь-якого майна, крім майна, що не може перебувати у власності фізичної особи. При цьому правовий статус фізичної особи — підприємця не впливає на правовий режим майна, що перебуває у його власності.

Роз'яснення Мін'юсту від 14.01.2011 р.
«Статус фізичної особи — підприємця: проблеми застосування законодавства»

Реєстрація ТЗ відбувається саме на ФО, а не на ФОПа, лише в силу нормативного регулювання, і це не означає, що мало місце постачання, бо власник такого ТЗ не змінюється.

До наведеного додамо, що при здійсненні госпдіяльності фізособа як власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Фізособа як власник має право вчиняти щодо свого майна будь-які дії, які не суперечать закону (приписи ч. 1, 2 ст. 319 ЦКУ).

Власник має право використовувати своє майно для здійснення підприємницької діяльності, крім випадків, встановлених законом. Законом може бути встановлено умови використання власником свого майна для здійснення підприємницької діяльності (ст. 320 ЦКУ).

На сьогодні жодних вимог чи особливостей передачі майна від фізособи до неї ж як до ФОПа або навпаки не передбачено. Тож жодних законодавчих підстав визнавати використання майна фізособи у її госпдіяльності як підприємця операцією з постачання товару немає.

Не кажучи вже про те, що такий ФОП відповідає за зобов'язаннями, пов'язаними з підприємницькою діяльністю, усім своїм майном, крім майна, на яке згідно із законом не може бути звернено стягнення (ч. 1 ст. 52 ЦКУ).

Якщо не вдасться оскаржити IПК, тоді слід або діяти за нею, або (якщо не визнавати ПЗ з ПДВ при реєстрації ТЗ) спробувати з тими ж аргументами оскаржувати податкові повідомлення-рішення за наступними перевірками.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру