• Посилання скопійовано

Виплата відпусткових за день до відпустки

Чи можна виплатити відпусткові в інші строки, ніж визначені законом? Коментуємо відповідь Мінсоцполітики на це запитання, надану в листі від 14.06.2019 р. №920/0/206-19 (див. «ДК» №28/2019).

Строки виплати відпусткових за законом

Заробітна плата працівникам за час відпустки виплачується не пізніше ніж за три дні до її початку: так зазначається у ст. 115 КЗпП та у частині першій ст. 21 Закону про відпустки.

У разі несвоєчасної виплати власником або уповноваженим ним органом заробітної плати працівнику за час щорічної відпустки відпустка на вимогу працівника повинна бути перенесена на інший період. Цей момент особливо актуальний, якщо працівника слід скерувати у відпустку за графіком.

Нагадаємо, що за статтею 10 Закону про відпустки конкретний період надання щорічних відпусток у межах, установлених графіком, узгоджується між працівником і власником або уповноваженим ним органом, який зобов'язаний письмово повідомити працівника про дату початку відпустки не пізніше ніж за два тижні до встановленого графіком терміну.

Зміна термінів надання відпусток, відображених у графіку, може бути проведена за погодженням сторін трудового договору і за умови виникнення обставин, що змушують перенести щорічну відпустку. Якщо працівник просить перенести відпустку, наприклад за сімейними обставинами, на інший період чи надати її в стислі терміни і роботодавець не заперечує щодо зміни у графіку періоду використання ним відпустки, таким чином не вбачається порушення законодавства про відпустки. Про це писало Мінсоцполітики в листі від 11.07.2018 р. №1213/0/101-18/284 (див. «ДК» №34/2018).

Але за які три дні слід виплачувати відпусткові: календарні чи робочі? Це питання обросло потужними міфами, побудованими на страху бути оштрафованими Держпраці.

Триденний строк слід рахувати у календарних днях! При цьому день виплати відпусткових не враховується!

Про це зазначали фахівці Мінсоцполітики у листі від 26.06.2009 р. №155/13/116-09.

Наприклад, якщо перший день відпустки — 22.07.2019 р. (понеділок), відпусткові слід виплатити не пізніше 18.07.2019 р. (четвер). При цьому ніхто не забороняє виплатити відпусткові і раніше, наприклад у понеділок (15.07.2019 р.).

Але: якщо останній день строку виплати відпусткових припадає на вихідний день, відпусткові слід виплатити не пізніше останнього робочого дня тижня до початку відпустки.

Наприклад, якщо перший день відпустки — 18.07.2019 р. (четвер), останній день строку виплати відпусткових — 14.07.2019 р. (неділя). Позаяк неділя — вихідний день (ч. 2 ст. 67 КЗпП), відпусткові виплачуються 12.07.2019 р. (п'ятниця) за п'ятиденного робочого тижня або 13.07.2019 р. (субота) при шестиденного робочого тижня.

Виплата відпусткових у строки, необхідні працівнику: позиція Мінсоцполітики

Та бувають різні ситуації у практиці кадрової служби та бухгалтерії, як-от, наприклад, термінова необхідність працівнику за сімейними обставинами піти у відпустку буквально наступного дня після подання заяви і складання наказу.

То як тут бути з відпустковими? Як їх виплатити вчасно, щоб не порушити закон?

Фахівці Мінсоцполітики у коментованому листі наголосили, що у виняткових випадках у разі настання обставин, які зумовили використання працівником щорічної відпустки чи її частини у стислі терміни, коли неможливо оплатити відпустку у строки, зазначені у ст. 115 КЗпП та у частині першій ст. 21 Закону про відпустки, в заяві працівник може висловити бажання отримати зарплату за таку відпустку в терміни, визначені між працівником та роботодавцем. I це не буде порушенням закону.

Такої самої позиції на сьогодні дотримуються і фахівці Держпраці.

Думка редакції

Звісно, ми з такою позицією погоджуємось, адже вона лояльна до роботодавця і не порушує прав працівника.

Разом з тим зазначимо, що Мінсоцполітики в цьому листі слід було би також послатися на норми статті 7 Конвенції №132 про оплачувані відпустки.

Законність Конвенції №132

Звертаємо увагу на законність цієї Конвенції (у деяких бухгалтерів виникають сумніви щодо цього).

Чинні міжнародні договори України підлягають сумлінному дотриманню Україною відповідно до норм міжнародного права (ст. 15 Закону України від 29.06.2004 р. №1906-IV «Про міжнародні договори України»).

Чинні міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства (ч. 1 ст. 9 Конституції України).

Якщо міжнародним договором або міжнародною угодою, в яких бере участь Україна, встановлено інші правила, ніж ті, що їх містить законодавство України про працю, то застосовують правила міжнародного договору або міжнародної угоди (ст. 8-1 КЗпП).

Кожна особа, яка користується відпусткою, передбаченою в цій Конвенції, отримує за повний період цієї відпустки принаймні свою нормальну чи середню заробітну плату, нараховану відповідно до методу, що визначається компетентним органом влади або іншим відповідним органом у кожній країні.

Суми, що належать до виплати згідно з параграфом 1 цієї статті, виплачуються зацікавленій особі до відпустки, якщо інше не передбачено в угоді, що стосується цієї особи та роботодавця.

На нашу думку, роль такої угоди може відіграти заява працівника, погоджена роботодавцем (див. зразок).

Зразок

Директору ТОВ «Компроміс»
Петренку Петру Петровичу
менеджера зі збуту
Пилипенко Галини Олексіївни

 

Заява

Прошу надати мені щорічну основну відпустку з 05.07.2019 р. терміном на 15 календарних днів. Прошу оплатити відпустку в найближчий строк виплати зарплати.

 

«03» липня 2019 р. Пилипенко

Отже, за наявності окремої угоди (заяви) між працівником і роботодавцем виплатити відпусткові за час щорічної відпустки можна в інші строки, ніж визначено національним законодавством.

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру