• Посилання скопійовано

Суть справи

Уцінка імпортованого передоплаченого товару
Покупець сплатив аванс нерезиденту за товар. Курс НБУ на дату розмитнення вищий від курсу валюти на дату авансу. За яким курсом розраховується ПДВ та за яким курсом слід визначити первісну вартість товару? Надалі залишок імпортного товару був уцінений — чи треба при постачанні донараховувати ПДВ?

Акт звірки і позовна давність
Акт звірки розрахунків — це документ, який викликає безліч запитань і досі не має чіткого визначення в законодавстві. Він не вважається документом, що підтверджує здійснення госпоперації чи наявність зобов'язання за договором. Проте його існування все ж таки впливає на виконання зобов'язань. Доведемо це аналізом рішень ВС.

Резерви на виплату премій
Пропонуємо розглянути, як у бухгалтерському, а згодом і в податковому обліку слід відображати забезпечення для відшкодування виплат премій працівникам. З'ясуємо також, чи всім суб'єктам господарювання слід створювати такі забезпечення.

Як виправити помилку в обліку
Що таке облікова помилка? Як виправляти помилки в обліку залежно від періоду їх появи? Про це поговоримо далі.

Чи є дооцінка ОЗ оптимізацією податків?
Кожен керівник чи бухгалтер шукає шляхів оптимізації об'єкта оподаткування для нарахування податків. Сьогодні поговоримо про можливість дооцінки ОЗ перед його продажем та які наслідки у такому разі виникають у платників як податку на прибуток, так і єдиного податку.

Виплата відпусткових за день до відпустки
Чи можна виплатити відпусткові в інші строки, ніж визначені законом? Коментуємо відповідь Мінсоцполітики на це запитання, надану в листі від 14.06.2019 р. №920/0/206-19 (див. «ДК» №28/2019).

Безоплатно отримані ОЗ
Погодьтесь, отримувати подарунки завжди приємно. А якщо в подарунок отримано основні засоби — чи є право на їх амортизацію? Пропонуємо з'ясувати це щодо «великих» підприємств, які визнають різниці у податковому обліку.

Знову про договори ЦПХ з працівниками
Судова практика останнім часом встановила кілька критеріїв, які розмежовують трудові договори та договори ЦПХ. Проте нещодавно з'явився ще один — неможливість укладання договорів ЦПХ, якщо вони стосуються сфери діяльності підприємства. Ми спробували дослідити аргументи «за» і «проти» цієї позиції на основі рішення Хмельницького окружного адмінсуду від 16.04.2019 р. у справі №560/508/19.

Два ФОПИ — а кому РРО?
Два ФОПи — платники ЄП орендують одне приміщення (один ФОП з РРО, торгує електропобутовою технікою, інший — без РРО). У договорах оренди не зазначено конкретну територію, просто наведено квадратуру орендованої площі кожного. Як убезпечитися ФОПу без РРО під час перевірки?

Чи потрібна печатка в акті приймання робіт
З часу скасування печатки тривають суперечки щодо її застосування на первинних документах та надання таким документам юридичної та доказової сили. Пропонуємо вашій увазі аналіз сучасної судової практики.

Чи індексуються виплати від ФСС?
Останнім часом ФСС затримує виплату допомог страхувальникам та застрахованим особам. У зв'язку з цим виникає запитання щодо індексації цих виплат. Чи мають право застраховані особи на таку індексацію та хто повинен її проводити? Мінсоцполітики відповіло в листі від 12.06.2019 р. №313/0/247-19 (див. «ДК» №28/2019).

До змісту номеру