• Посилання скопійовано

Що нового

Додаткова підтримка сімейних фермерських господарств — доплата ЄСВ

! Сімейним ФГ

Кабмін затвердив Порядок надання сімейним фермерським господарствам додаткової фінансової підтримки через механізм доплати на користь застрахованих осіб — членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Цей Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених Мінагрополітики у державному бюджеті за програмою «Фінансова підтримка фермерських господарств», які спрямовуються на додаткову фінансову підтримку фермерських господарств зі статусом сімейних фермерських господарств (СФГ) через механізм доплати ЄСВ на користь застрахованих осіб — членів/голови СФГ.

Право на отримання доплати мають члени/голова СФГ без статусу юрособи, яке утворене відповідно до ст. 8-1 Закону «Про фермерське господарство» та зареєстроване платником ЄП 4-ї групи.

Члени/голова СФГ, які підлягають страхуванню на інших підставах або звільняються від сплати ЄСВ відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону про ЄСВ та не беруть добровільної участі у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування, не мають права на отримання доплати.

Доплата надається у таких розмірах:

0,9 мінімального страхового внеску — перший рік;

0,8 мінімального страхового внеску — другий рік;

0,7 мінімального страхового внеску — третій рік;

0,6 мінімального страхового внеску — четвертий рік;

0,5 мінімального страхового внеску — п'ятий рік;

0,4 мінімального страхового внеску — шостий рік;

0,3 мінімального страхового внеску — сьомий рік;

0,2 мінімального страхового внеску — восьмий рік;

0,1 мінімального страхового внеску — дев'ятий та десятий роки.

Самостійна сплата решти суми мінімального страхового внеску є обов'язковою умовою отримання доплати.

Для отримання доплати голова СФГ має подати не пізніше ніж за 5 р. д. до початку місяця до територіального органу ДФС за місцем свого обліку як платника ЄСВ заяви від себе та всіх членів СФГ (крім осіб, які не мають права на отримання доплати) за формами згідно з додатками 1 і 2 до Порядку.

Постанова Кабінету Міністрів України від 22.05.2019 р. №565 набирає чинності з 01.01.2020 р.


Ліцензіатів у сфері виробництва, зберігання і торгівлі пальним внесуть до реєстру

! Платникам акцизного податку

Кабмін затвердив Порядок ведення Єдиного державного реєстру суб'єктів господарювання, які отримали ліцензії на право виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, та місць виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним.

Цей держреєстр — електронна база даних, яка містить інформацію про суб'єктів господарювання, які отримали ліцензії на право виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним, та місця виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним у розрізі суб'єктів господарювання, які провадять діяльність на таких місцях на підставі виданих ліцензій.

Єдиний реєстр формується та ведеться ДФС та її територіальними органами в електронній формі на підставі відомостей, зазначених у документах, які подаються СГ для отримання ліцензії на право виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі пальним відповідно до ст. 3 і 15 Закону №481.

Крім того, викладено у новій редакції Порядок ведення Єдиного державного реєстру витратомірів — лічильників обсягу виробленого спирту етилового, затверджений постановою КМУ від 09.10.2013 р. №806, та Порядок ведення Єдиного реєстру акцизних накладних, затверджений постановою КМУ від 24.02.2016 р. №114.

Також внесено зміни до порядків, затверджених постановами КМУ від 27.12.2010 р. №1215, №1257, від 09.10.2013 р. №806, від 22.11.2017 р. №891, від 17.01.2018 р. №21, та до переліку органів ліцензування, затвердженого постановою КМУ від 05.08.2015 р. №609.

Постанова Кабінету Міністрів України від 19.06.2019 р. №545 чинна з 01.07.2019 р.


Право на конвергенцію телекомунікаційних мереж

! Операторам, провайдерам телекомунікацій

Кабмін вніс зміни до Правил надання та отримання телекомунікаційних послуг, затверджених постановою КМУ від 11.04.2012 р. №295.

Правила доповнено визначенням терміна «конвергенція телекомунікаційних мереж фіксованого та рухомого (мобільного) зв'язку» — це спільне використання операторами, провайдерами телекомунікацій елементів інфраструктури та ресурсів телекомунікаційних мереж фіксованого та рухомого (мобільного) зв'язку для надання телекомунікаційних послуг споживачам.

Оператори, провайдери телекомунікацій отримали право на конвергенцію таких мереж відповідно до законодавства.

Постанова Кабінету Міністрів України від 26.06.2019 р. №547 чинна з 06.07.2019 р.


Невикористані суми субсидій повертаються до бюджету

! Громадянам

Кабмін вніс зміни до Положення про порядок призначення житлових субсидій, затвердженого постановою КМУ від 21.10.95 р. №848.

Згідно з новим абзацом пп. 5 п. 6, у разі коли за даними НКРЕКП виконавцем послуги з постачання та розподілу природного газу всупереч рішенням НКРЕКП щодо заборони під час здійснення комерційних розрахунків за використаний побутовими споживачами природний газ приводити об'єми такого газу у відповідність до стандартних умов відповідні нарахування проведено, заборгованість за таким виконавцем не враховується.

Особи, члени сім'ї яких не зареєстровані за адресою домогосподарства, тепер автоматично отримуватимуть субсидію на наступний період — досі вони мусили щоразу заново подавати документи на субсидію (зміни в абз. 1 п. 16).

Після закінчення сезону невикористана сума житлової субсидії, яка надавалася не у грошовій формі, повертатиметься до державного бюджету (нова редакція п. 18).

Сума житлової субсидії, яка надавалася не у грошовій формі, повертається управителем, об'єднанням, виконавцем комунальних послуг до державного бюджету шляхом зняття відповідних сум з особових рахунків отримувачів субсидії (оновлений абз. 16 п. 22).

Постанова Кабінету Міністрів України від 08.05.2019 р. №528 чинна з 25.06.2019 р.


Системно важливі банки визначають по-новому

! Банкам та їхнім клієнтам

Нацбанк виклав у новій редакції Положення про порядок визначення системно важливих банків, затверджене постановою НБУ від 25.12.2014 р. №863, та вніс зміни до Iнструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні, затвердженої постановою НБУ від 28.08.2001 р. №368.

Нова редакція Положення №863 ґрунтується на принципах, прийнятих в європейському законодавстві, зокрема положеннях Директиви 2013/36/ЄС Європейського Парламенту та Ради від 26.06.2013 р.

Визначення системно важливих банків відбувається в два етапи: на першому етапі показник системної важливості банку розраховується на підставі дев'яти індикаторів для всіх банків, а на другому етапі для банків, які не були визначені системно важливими на першому етапі, — за індикатором «гарантовані вклади фізичних осіб».

Для системно важливих банків встановлено спеціальні (посилені) значення нормативу миттєвої ліквідності (не менше 30%) та нормативу максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (не більше 20%).

НБУ оприлюднює перелік системно важливих банків на сторінках свого офіційного Iнтернет-представництва щороку не пізніше 1 липня.

Нова редакція пункту 3 Iнструкції №368 щодо формування буфера системної важливості набирає чинності з 01.01.2020 р., а дотримуватися вимог цього пункту системно важливі банки будуть зобов'язані з 01.01.2021 р.

Постанова Національного банку України від 19.06.2019 р. №79 чинна з 21.06.2019 р.


Системно важливих банків тепер 14

! Банкам та їхнім клієнтам

Національний банк визначив перелік системно важливих банків відповідно до оновленої методології.

До «Приватбанку», «Ощадбанку» та «Укрексімбанку» додалися ще «Укргазбанк», «Альфа-банк», «Укрсоцбанк», «Райффайзен Банк Аваль», «ПУМБ», «Укрсиббанк», «Таскомбанк», «Універсал банк», «Кредобанк», «ОТП банк», «Південний».

З 01.01.2020 р. системно важливі банки мають виконувати посилені значення таких нормативів:

— нормативу миттєвої ліквідності (Н4) — не менше ніж 30%;

— максимального розміру кредитного ризику на одного контрагента (Н7) — не більше ніж 20%.

Рішення Правління НБУ від 27.06.2019 р. №438-рш чинне з 01.07.2019 р.


Нацбанк скасував низку адміністративних обмежень

! СГ, іноземним інвесторам

Нацбанк вніс зміни до Положення про здійснення операцій із валютними цінностями, затвердженого постановою НБУ від 02.01.2019 р. №2, Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою НБУ від 02.01.2019 р. №5, та Положення про порядок здійснення уповноваженими установами аналізу та перевірки документів (інформації) про валютні операції, затвердженого постановою НБУ від 02.01.2019 р. №8.

Зокрема, скасовано ліміт на фінансування власних закордонних представництв та інших відокремлених підрозділів за кордоном, який досі обмежувався загальним лімітом на інвестування за кордон у 2 млн євро на рік.

Однак для фінансування власних закордонних підрозділів вітчизняні компанії повинні подати банкам розгорнутий кошторис та інші документи на обґрунтування необхідності такої трансакції (новий рядок 20 додатка до Положення №8). До того ж зазначене пом'якшення не поширюватиметься на операції з переказу коштів до країн-агресорів/окупантів, офшорних зон та країн, що не виконують або неналежно виконують рекомендації FATF.

Також спрощено реінвестування доходів іноземних інвесторів від операцій з українськими ЦП: нерезидентам дозволено переказувати кошти, отримані за ЦП, що обліковуються в іноземному банку-депозитарії, з коррахунку цієї установи на власний рахунок в Україні (доповнення до п. 128 і п. 132 Положення №5).

Скасовано заборону розрахунків в готівковій інвалюті для оплати консульських зборів за легалізацію товаросупровідних документів у дипломатичних представництвах або консульських установах країн, які не приєдналися до Гаазької конвенції від 05.10.61 р.

До трансакцій, які дозволено проводити в інвалюті на території України, додано операції між фінустановою та КМУ в межах міжнародних договорів про кредити, гранти, позики (новий абзац 5 пункту 27 розділу IV Положення №2).

Удосконалено ризик-орієнтований нагляд банків у частині перевірок іноземних банків-контрагентів, перерахування яким здійснюють українські компанії. Банки самостійно на підставі інформації з публічних джерел визначатимуть ступінь ризику іноземних банків-контрагентів за валютною операцією (зміна в додатку до Положення №8).

Постанова Національного банку України від 27.06.2019 р. №86 чинна з 02.07.2019 р.


Монети дрібних номіналів вилучатимуть з обігу...

! Усім

Нацбанк зобов'язав банки, яким надано повноваження на зберігання запасів готівки НБУ (уповноважені банки), з 01.10.2019 р.:

— вилучати з готівкового обігу монети номіналами 1, 2 та 5 копійок;

— розпочати вилучення з готівкового обігу монет номіналом 25 копійок (перебуватимуть в обігу до окремого рішення НБУ).

З 01.10.2019 р. монети номіналами 1, 2 та 5 копійок перестають бути засобом платежу під час розрахунків готівкою. З цієї дати Нацбанк припинить підкріплення операційних кас банків монетами номіналами 1, 2, 5 та 25 копійок (монети дрібних номіналів), а банкам буде заборонено видавати з кас монети дрібних номіналів за всіма видами готівкових операцій.

До 30.09.2022 р. банки обмінюватимуть фізособам монети номіналами 1, 2 та 5 копійок на монети і банкноти всіх номіналів, що перебувають в обігу, у сумах, кратних 10 копійкам, без стягнення плати за проведення такого обміну.

СГ повинні:

— припинити з 01.10.2019 р. приймати монети номіналами 1, 2 та 5 копійок за всіма видами готівкових операцій;

— здати до 18.10.2019 р. залишки монет номіналами 1, 2 та 5 копійок до кас банків для зарахування на рахунки;

— проводити округлення загальних (у чеку) сум розрахунків готівкою за товари (роботи, послуги) за правилами, визначеними Постановою НБУ від 15.03.2018 р. №25 «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів».

Постанова Національного банку України від 20.06.2019 р. №82 чинна з 26.06.2019 р.


...натомість введуть тисячегривневу купюру

! Усім

Нацбанк вирішив увести в обіг з 25 жовтня 2019 року банкноти номіналом 1000 гривень зразка 2019 року.

Банкноти номіналом 1000 гривень зразка 2019 року є законним платіжним засобом на території України й обов'язкові до:

— приймання за їх номінальною вартістю всіма фізичними та юридичними особами без будь-яких обмежень на всій території України за всіма видами платежів;

— зарахування на рахунки, вклади, акредитиви;

— здійснення переказів.

Банки України повинні забезпечувати приймання від клієнтів банкнот номіналом 1000 гривень зразка 2019 року та їх видачу без обмежень у порядку, встановленому нормативно-правовими актами НБУ.

Рішення НБУ від 20.06.2019 р. №417-рш чинне з 20.06.2019 р.


Нова заявка на переміщення пального або спирту етилового

! СГ

Мінфін затвердив форму заявки на переміщення пального або спирту етилового транспортними засобами, що не є акцизними складами пересувними, а також Порядок її заповнення.

Заявки складають СГ, які не є розпорядниками акцизних складів та здійснюють переміщення на митній території України власного пального або спирту етилового для потреб власного споживання чи промислової переробки. Заявку складають та надсилають до контролюючого органу в електронній формі з урахуванням вимог законодавства з питань документування управлінської діяльності.

Заявку складають щодо кожної операції з переміщення пального або спирту етилового із зазначенням кількох ТЗ (у разі потреби). На заявку накладається кваліфікований електронний підпис керівника юридичної особи або уповноваженої особи, фізичної особи — підприємця або його представника.

Період переміщення пального або спирту етилового не може перевищувати 30 к. д.

Наказ Мінфіну від 08.05.2019 р. №188 чинний з 01.07.2019 р.


Скасовано вимогу щодо оформлення картки зі зразками підписів

! Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк затвердив зміни до Iнструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті, затвердженої постановою НБУ від 21.01.2004 р. №22.

Зокрема, скасовано вимогу щодо оформлення картки зі зразками підписів. Також визначено, що якщо у розрахунковому документі платник-резидент не заповнив реквізит «Код країни нерезидента» отримувача, то банк повертає такий розрахунковий документ без виконання.

Постанова Національного банку України від 25.06.2019 р. №83 чинна з 27.06.2019 р.


З 1 липня — нові довідники податкових пільг

! Платникам податків

ДФС затвердила нові довідники податкових пільг: Довідник податкових пільг №93/1, що є втратами доходів бюджету станом на 01.07.2019 р., та Довідник інших податкових пільг №93/2 станом на 01.07.2019 р.

У довідниках надано перелік пільг із податку на прибуток, плати за землю, ПДВ, акцизного податку, податку на нерухоме майно, місцевих податків та зборів, державного мита, а також початок та кінець дії пільг.

Нові довідники слід застосовувати вже при звітуванні за шість календарних місяців поточного року.

Листи ДФСУ від 25.06.2019 р. №93/1, №93/2


Визначено ставку внеску на регулювання на III квартал 2019 року

! СГ сфери енергетики та комунпослуг

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, визначила ставку внеску на регулювання на III квартал 2019 року у розмірі 0,029 відсотка.

Постанова НКРЕКП від 21.06.2019 р. №129 чинна з 21.06.2019 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру