• Посилання скопійовано

Переведення ТОВ на новий модельний статут

Кабмін надав можливість бізнесу реєструватись он-лайн без будь-якої паперової бюрократії. Однак і не забрав право подавати документи у паперовій формі через ЦНАПи та інших суб'єктів держреєстрації. I це все реалізовано через модельний статут.

Перехідні положення для ТОВ за модельним статутом

Незважаючи на те що новий Закон про ТОВ/ТДВ діє з 17.06.2018 р., Кабмін менш ніж за два місяці до закінчення строку приведення статутів ТОВ у відповідність до вимог закону наважився опублікувати новий модельний статут, що відповідає приписам нового закону.

Чи запізнилися ті суб'єкти, які працюють за модельним статутом чи вирішили перейти з власної редакції статуту на модельний?

Якщо читати саму Постанову №367, то нею передбачені перехідні положення на випадок, коли у госпсуб'єктів не вистачить часу для приведення своїх «старих» модельних статутів у відповідність до закону.

Так, якщо госпсуб'єкти не виявили активних дій щодо своїх модельних статутів, не збиралися та не вирішували на загальних зборах долю «старих» модельних статутів, у постанові сказано, що такі госпсуб'єкти автоматично переводяться на нову редакцію модельного статуту. Таке автоматичне переведення відбуватиметься з 18.06.2019 р.

Кабміном передбачено, що всі чинні модельні статути в редакції постанови КМУ від 16.11.2011 р. №1182 застосовуються лише до 18.06.2019 р., якщо до цієї дати госпсуб'єкти не перейшли на власні затверджені учасниками статути.

Зауважимо, що нова редакція модельного статуту та порядок його обрання/заповнення забезпечують поліваріантність його положень — тобто обрання з кількох запропонованих варіантів дій учасників одного, який максимально відповідає потребам учасників.

Отже, враховуючи опцію вибору найзручнішого та потрібного варіанта, скористатись ним можуть лише ті, хто активно діятиме та затвердить нову редакцію модельного статуту.

Решта «безініціативних» учасників автоматично отримують нову редакцію з обранням варіанта «за замовчуванням», який наведено у тексті з позначкою «*».

Щоб було зрозуміліше, про що йдеться, наведемо приклади.

Приклад 1 Статутний капітал та вклади учасників Товариства

«7. Кожен учасник Товариства повинен повністю внести свій вклад протягом:

7.1) одного місяця з дати державної реєстрації Товариства;

7.2) трьох місяців з дати державної реєстрації Товариства;

7.3) шести місяців з дати державної реєстрації Товариства*;

7.4) одного року з дати державної реєстрації Товариства».

Варіант 7.3 застосовується «за замовчуванням». Активні користувачі можуть обрати будь-який із запропонованих варіантів.

Приклад 2 Статутний капітал та вклади учасників Товариства

«15. Учасник Товариства:

<...> 15.2) має переважне право на придбання частки (частини частки) іншого учасника Товариства, що продається третій особі*.

<...> 15.2.3. Учасник Товариства, який отримав від іншого учасника повідомлення про намір продати частку (частину частки), має право повідомити про свій намір скористатися переважним правом або про відмову від його реалізації протягом:

15.2.3.1) 10 днів з дати отримання повідомлення;

15.2.3.2) 20 днів з дати отримання повідомлення;

15.2.3.3) 30 днів з дати отримання повідомлення*».

У прикладі 2 обираємо 15.2 та один з варіантів пп. 15.2.3 — «за замовчуванням» обирається пп. 15.2.3.3.

Письмова та електронна форма модельного статуту

У разі подання документів на державну реєстрацію або переходу на діяльність на підставі модельного статуту учасникам ТОВ надається право подати або електронну, або письмову форму пакета документів: ідеться про протокол учасників, реєстраційну заяву форми 3 та заяви про обрання системи оподаткування (ПДВ, єдиний податок).

Зверніть увагу!

Не слід забувати, що на сьогодні скористатися будь-якими електронними послугами на порталі електронних сервісів можуть лише ті, хто має власний електронний підпис, оформлений на виконання Закону про електронні довірчі послуги.

При цьому є також можливість подати всі такі документи і в паперовому вигляді: коли ви обираєте ваш варіант модельного статуту, затверджуєте нову редакцію модельного статуту загальними зборами чи рішенням одноосібного власника та разом із реєстраційною заявою з відповідними позначками для обрання діяльності за модельним статутом подаєте особисто або через представника до ЦНАПу або іншого суб'єкта державної реєстрації.

Важливо: самої редакції модельного статуту немає у паперовій формі. Подаючи пакет документів у паперовій формі, модельний статут не друкують та не подають. Вважається, що заявником (госпсуб'єктом) обрано варіанти «за замовчуванням».

Власні варіанти при поданні документів у паперовій формі Кабміном не передбачено.

Формат «запитання-відповіді»

Мін'юст не пізніше 15.05.2019 р. має забезпечити модернізацію порталу електронних сервісів у частині, пов'язаній з державною реєстрацією створення ТОВ, що діє на підставі модельного статуту, а також перехід ТОВ на діяльність на підставі модельного статуту, що передбачає:

1) під час вчинення реєстраційної дії можливість спілкування із заявником у форматі «запитання-відповідь» та формування через портал електронних сервісів на основі отриманих відповідей усіх документів, необхідних для державної реєстрації створення ТОВ за модельним статутом або переходу на його застосування;

2) надання заявнику підказок щодо юридичних наслідків вибору тієї чи іншої відповіді на запитання;

3) доступ до редакції модельного статуту конкретному ТОВ та до інформації про відповідний цифровий код модельного статуту, що дає можливість ідентифікувати редакцію відповідного модельного статуту, а також оприлюднення зазначеної інформації у формі відкритих даних.

Увага!

ТОВ, які тепер працюють за власним статутом, мають право будь-коли перейти на модельний. Правда, насамперед варто звернутися за додатковими консультаціями на портал електронних сервісів вже з 15.05.2019 р.

На нашу думку, ситуація не зміниться, — ТОВ, яке бажає перейти на модельний статут, подає держреєстратору реєстраційну форму №2 «Про державну реєстрацію переходу юридичної особи на діяльність на підставі власного установчого документа або модельного статуту». Очевидно, таку заяву слід подати на порталі в електронній формі, де є можливість обрати потрібні варіанти положень модельного статуту. Її можна подати і в паперовому вигляді, але тоді вважатиметься, що обрано варіанти «за замовчуванням».

А до 1 вересня 2019 р. Мін'юст має забезпечити можливість вибору заявником інтерфейсу (англійською мовою) порталу електронних сервісів, який включає переклад англійською мовою запитань, відповідей, підказок та тексту модельного статуту.

Нормативна база

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру