• Посилання скопійовано

Що нового

Подано на ратифікацію протокол про зміни до конвенції зі Швейцарією

! Суб'єктам ЗЕД

Кабінет Міністрів прийняв рішення подати на ратифікацію Протокол між Урядом України і Швейцарською Федеральною Радою про внесення змін до Конвенції між Урядом України і Швейцарською Федеральною Радою про уникнення подвійного оподаткування стосовно податків на доходи і на капітал.

Протоколом, зокрема, передбачено:

— збільшення розміру ставок оподаткування процентів та роялті — з 0% до 5%;

— доповнення новою статтею щодо вдосконалення процедури взаємного узгодження (вирішення податкових спорів) за допомогою арбітражу;

— нову редакцію статті щодо обміну інформацією, якою передбачається значне розширення можливостей договірних держав щодо обміну податковою інформацією без застережень щодо вимог національного податкового інтересу чи банківської таємниці;

— норму щодо застосування права на отримання переваг — переваги не надаватимуться стосовно виду доходу або майна, якщо однією з головних цілей будь-якої домовленості чи угоди між суб'єктами господарської діяльності було безпосереднє або опосередковане отримання ними такої переваги.

Розпорядження КМУ від 08.05.2019 р. №289-р чинне з 08.05.2019 р.


Порядки проведення перевірок Держпраці визнано незаконними

! Працедавцям

Шостий апеляційний адмінсуд м. Києва скасував постанову КМУ від 26.04.2017 р. №295, якою було затверджено Порядок здійснення державного контролю за додержанням законодавства про працю та Порядок здійснення державного нагляду за додержанням законодавства про працю.

Оскільки йдеться про рішення апеляційної інстанції, постанова набрала законної сили з дня прийняття. Отже, будь-які інспекційні відвідування та невиїзні інспектування, які тривають або призначені згідно з цією постановою, мають бути зупинені та/або скасовані. Надалі перевірки Держпраці, а також робота місцевих інспекцій з праці здійснюватимуться в межах Закону про держнагляд.

Кабмін, який виступав відповідачем у справі, має право подати касаційну скаргу, але це не зупиняє виконання рішення апеляційного суду.

Докладніший аналіз постанови суду та її наслідків див. у наступному номері «ДК».

Це не перше таке судове рішення за останній час: нещодавно рішенням Окружного адмінсуду м. Києва від 26.04.2019 р. у справі №640/1240/19 ДФСУ було зобов'язано відкликати лист від 05.11.2018 р. №4065/99-99-07-05-04-18, яким було визначено критерії ризиковості платника податку, ризиковості здійснення операцій та показники позитивної податкової історії платника податку. Докладніше про це див. «ДК» №20/2019.

Постанова Шостого апеляційного адміністративного суду від 14.05.2019 р.
у справі №826/8917/17 набрала законної сили з 14.05.2019 р.


Порядок розслідування нещасних випадків, профзахворювань та аварій

! Працедавцям

Уряд затвердив Порядок розслідування та обліку нещасних випадків, професійних захворювань та аварій на виробництві.

Документом удосконалено механізми розслідування та обліку нещасних випадків та аварій на виробництві відповідно до вимог чинного законодавства, а також урегульовано питання розслідування професійних захворювань та отруєнь на виробництві.

Постановою, зокрема, спрощено процедуру оформлення документів, необхідних для встановлення факторів, що пов'язують нещасний випадок чи захворювання із професійною діяльністю, визначення переліку випадків, які підлягають розслідуванню, встановлення строку давності для розслідування нещасних випадків на виробництві, визначення вимог до санітарно-гігієнічних умов праці, а також функцій і повноважень Держпраці із ведення обліку аварій, нещасних випадків, гострих і хронічних професійних захворювань та отруєнь і причин їх виникнення.

Водночас втратить чинність попередній аналогічний порядок, затверджений постановою КМУ від 30.11.2011 р. №1232.

Постанова КМУ від 17.04.2019 р. №337 набере чинності 01.07.2019 р.


Зміни в порядку призначення одноразової допомоги військовим

! Громадянам

Кабінет Міністрів України вніс зміни до Порядку призначення і виплати одноразової грошової допомоги у разі загибелі (смерті), інвалідності або часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності військовослужбовців, військовозобов'язаних та резервістів, які призвані на навчальні (або перевірочні) та спеціальні збори чи для проходження служби у військовому резерві, затвердженого постановою КМУ від 25.12.2013 р. №975.

Урегульовано питання призначення та виплати такої одноразової грошової допомоги у разі смерті особи, звільненої зі строкової військової служби, якщо смерть настала протягом року після звільнення її з військової служби внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, пов'язаних із виконанням обов'язків військової служби або з проходженням військової служби, а також у випадках отримання військовослужбовцем строкової служби, військовозобов'язаним або резервістом захворювання під час виконання ним обов'язків військової служби, що призвело до часткової втрати працездатності без установлення інвалідності (в тому числі у разі звільнення, але не пізніше ніж через три місяці після звільнення).

Постанова КМУ від 17.04.2019 р. №334 чинна з 24.04.2019 р.


Зміни в положенні про рух коштів ЄСВ

! Платникам ЄСВ

Міністерство фінансів внесло зміни до Положення про рух коштів єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Мінфіну від 12.02.2016 р. №54.

Метою змін є приведення Положення у відповідність до норм Постанови КМУ від 28.03.2018 р. №296 «Про реформування територіальних органів Державної фіскальної служби».

Зокрема, викладено у новій редакції розділи II «Порядок відкриття рахунків для зарахування страхових коштів» та IV «Порядок надання інформації про рух страхових коштів» Положення.

Наказ застосовується з 02.05.2019 р.

Наказ Мінфіну від 03.04.2019 р. №135 чинний з 19.04.2019 р.


Зміни в порядку проведення перевірок діяльності платіжних систем

! Фінустановам

Національний банк України вніс зміни до Положення про порядок проведення перевірок щодо дотримання об'єктами нагляду (оверсайта) вимог законодавства України з питань діяльності платіжних систем в Україні, затвердженого постановою НБУ від 09.12.2013 р. №503.

Відповідно до змін Нацбанк повідомляє об'єкти перевірки про проведення планових виїзних перевірок не пізніше ніж за 20 днів до початку такої перевірки (до змін — за 10 днів), а також надає їм програми таких перевірок.

Постанова Національного банку України від 18.04.2019 р. №61 чинна з 20.04.2019 р.


Кошти на стягнення аліментів арештовуватимуться автоматично

! Громадянам

Мінюст затвердив Порядок автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів.

Порядок визначає процедуру автоматизованого арешту коштів боржників на рахунках у банках за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів за допомогою автоматизованої системи виконавчого провадження шляхом інформаційної взаємодії державних або приватних виконавців та банків.

Автоматизований арешт коштів боржників на рахунках у банках за виконавчими провадженнями про стягнення аліментів передбачає накладення/зняття виконавцем арешту на/з кошти(ів) шляхом винесення постанов про арешт коштів чи про зняття арешту з коштів боржника у формі електронного документа та прийняття їх до виконання банками.

ДП «Національні інформаційні системи» у тримісячний строк з дня набрання чинності цим наказом має розробити регламент інформаційної взаємодії в електронному вигляді та оприлюднити його на своєму веб-сайті, а також вжити заходів для забезпечення готовності автоматизованої системи виконавчого провадження до інформаційної взаємодії в електронному вигляді, про що повідомити НБУ.

До запровадження інформаційної взаємодії в електронному вигляді обмін документами між державними, приватними виконавцями та банками здійснюється у паперовому вигляді засобами поштового зв'язку.

Наказ Мін'юсту від 16.04.2019 р. №1203/5 чинний з 03.05.2019 р.


Ліміт на репатріацію дивідендів підвищено до 12 млн євро на місяць

! Iноземним інвесторам

З метою поліпшення інвестиційного клімату в Україні Нацбанк вніс зміну до пп. 3 п. 93 розд. IX Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті, затвердженого постановою НБУ від 02.01.2019 р. №5, підвищивши ліміт на репатріацію дивідендів з 7 до 12 млн євро на місяць.

Постанова Національного банку України від 07.05.2019 р. №66 чинна з 08.05.2019 р.


Затверджено типову форму договору (декларації) про створення сімейного ФГ

! Фермерам

Міністерство аграрної політики та продовольства України відповідно до ч. 6 ст. 8-1 Закону про фермерське господарство затвердило типову форму договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства.

Договір про створення сімейного фермерського господарства укладається фізособою спільно з членами її сім'ї в письмовій формі і підлягає нотаріальному посвідченню за місцем розташування майна та земельних ділянок фермерського господарства.

Декларація про створення сімейного фермерського господарства (у разі одноосібного ведення такого господарства) складається фізособою самостійно в письмовій формі.

Докладно про створення сімейного фермерського господарства на основі цього договору читайте в наступному номері «ДК».

Наказ Мінагрополітики від 05.04.2019 р. №177 чинний з 14.05.2019 р.


Удосконалено Положення про екстрену підтримку Нацбанком ліквідності банків

! Банкам

Нацбанк вніс зміни до Положення про екстрену підтримку Національним банком України ліквідності банків, затвердженого постановою НБУ від 14.12.2016 р. №411.

Зокрема, Положення доповнено новим додатком 2 «Вимоги до застави за кредитом для екстреної підтримки ліквідності», додаток 1 «Перелік майна/гарантій, яке(і) є прийнятним(и) для забезпечення виконання зобов'язань за кредитом для екстреної підтримки ліквідності, та порядок його врахування» викладено в новій редакції, а колишні додатки 2 — 6 стали додатками 3 — 7 відповідно.

Тепер НБУ має право відмовити в прийнятті на забезпечення виконання зобов'язань банку за кредитом для екстреної підтримки ліквідності майна та гарантій, які не відповідають вимогам цього Положення та додатка 2.

Банк до припинення застави за договором застави майнових прав зобов'язаний не здійснювати зарахування зустрічних вимог за кредитами боржників, майнові права за якими передані в заставу Нацбанку, без письмового дозволу НБУ.

Постанова Національного банку України від 26.04.2019 р. №64 чинна з 03.05.2019 р.


НКРЗI підкоригувала правила взаємодії операторів телекомунікацій

! Операторам телекомунікацій

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, внесла зміни до Порядку взаєморозрахунків між операторами телекомунікацій, затвердженого рішенням НКРЗ від 09.07.2009 р. №1586, та Правил взаємоз'єднання телекомунікаційних мереж загального користування, затверджених рішенням НКРЗ від 08.12.2005 р. №155.

Метою змін, зокрема, є забезпечення функціонування послуги перенесення абонентського номера. Так, зміною до правил уточнено, що договір про взаємоз'єднання має містити також зобов'язання сторін щодо транзиту трафіку на перенесені абонентські номери.

Новою редакції п. 4.1 розд. IV Порядку визначено, що у точці взаємоз'єднання оператори телекомунікацій можуть надавати такі послуги:

— початок з'єднання;

— транзит трафіку, у тому числі на перенесені абонентські номери;

— термінація трафіку, у тому числі на перенесені абонентські номери.

Рішення НКРЗI від 02.04.2019 р. №160 чинне з 14.05.2019 р.


Нацбанк визначився, як взаємодіятиме з інноваційними компаніями та проектами

! Фінансовим інноваторам

Нацбанк затвердив Положення про порядок взаємодії Національного банку України з інноваційними компаніями та проектами.

Зокрема, визначено, що компанією-ініціатором упровадження інноваційних фінансових продуктів та/або послуг можуть бути суб'єкти господарювання (резиденти або нерезиденти), що розробили та/або планують запровадити інноваційні фінансові продукти та/або послуги на фінансовому ринку України.

Компанією-ініціатором може бути як особа, що надає певні фінансові/банківські, технологічні послуги на підставі відповідних дозвільних документів, так і особа, що планує надання відповідних послуг та отримання необхідних дозвільних документів після реалізації послідовних взаємопов'язаних заходів, спрямованих на впровадження інноваційного фінансового продукту та/або послуги.

Постанова Національного банку України від 23.04.2019 р. №63 чинна з 08.05.2019 р.


Схвалено Концепцію реалізації державної політики щодо запобігання фальсифікації ліків

! Усім

Кабмін схвалив Концепцію реалізації державної політики щодо запобігання фальсифікації лікарських засобів та план заходів з її реалізації.

Метою Концепції є визначення механізмів запобігання фальсифікації лікарських засобів, встановлення строків впровадження ефективної системи запобігання фальсифікації лікарських засобів з метою захисту прав споживачів на якісні та безпечні лікарські засоби.

Механізмами запобігання фальсифікації лікарських засобів є:

поступове впровадження маркування контрольними (ідентифікаційними) знаками упаковок лікарських засобів згідно з переліком, визначеним МОЗ;

створення єдиної системи проведення моніторингу обігу лікарських засобів;

забезпечення перевірки кінцевим споживачем достовірності інформації про лікарський засіб.

Реалізація Концепції здійснюється протягом 2019 — 2023 років трьома етапами.

Розпорядження КМУ від 03.04.2019 р. №301-р чинне з 03.04.2019 р.


Новий порядок перевірки фітосанітарних сертифікатів

! Iмпортерам/експортерам насіння і садивного матеріалу

Кабмін затвердив Порядок проведення перевірки сертифікатів та підтверджень у разі ввезення та/або вивезення насіння і садивного матеріалу, дослідних зразків сортів державним фітосанітарним інспектором під час здійснення фітосанітарного контролю.

Порядок має створити сприятливі умови при перевірці держфітосанінспектором насіння та садивного матеріалу при його імпорті та/або експорті з використанням механізму «єдиного вікна»:

— сертифікатів країни-експортера, що засвідчують якість насіння та/або садивного матеріалу, сертифіката ОЕСР і сертифіката ISTA для насіння та садивного матеріалу за умови належності його до сорту, занесеного до Реєстру сортів рослин України та/або Переліку сортів рослин ОЕСР тих сільськогосподарських рослин, до схем сортової сертифікації яких приєдналася Україна;

— підтвердження на ввезення насіння і садивного матеріалу для селекційних, дослідних робіт та експонування, підтвердження (повідомлення) на ввезення дослідних зразків сортів рослин для проведення експертизи заявки.

Це має зменшити час, необхідний для здійснення експортно-імпортних операцій.

Постанова КМУ від 08.05.2019 р. №383 чинна з 14.05.2019 р.

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру