• Посилання скопійовано

Суть справи

Рахунок пенсійний як підприємницький
Фізособа є пенсіонером та підприємцем — платником ЄП 2-ї групи. Види діяльності: 1) здавання власного майна в оренду під офіс (10 кв. м) іншому ФОПу; 2) перевезення пасажирів міжміського сполучення (найнято 1 працівника-водія за трудовою угодою). Фізособа відкрила в банку рахунок на фізособу (не ФОПа!), на який зараховують пенсію (рахунок пенсійний). Який порядок використання такого рахунку щодо доходів підприємця та особистої пенсії?

Оновлено критерії блокування ПН/РК
Постановою №391 внесено зміни до Постанови КМУ від 21.02.2018 р. №117 «Про затвердження порядків з питань зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних».

Критерії ризиковості визнано незаконними
При блокуванні реєстрації ПН/РК ДФС проводить моніторинг щодо ризиковості та податкової історії платника ПДВ, який надіслав ці документи до ЄРПН. Та Окружний адмінсуд м. Києва зобов'язав ДФС відкликати лист від 05.11.2018 р. №4065/99-99-07-05-04-18, у якому ці критерії та показники було визначено.

IТ-послуги за кордон
До редакції надійшов запит від нашого передплатника: ФОП — платник ЄП надає послуги з супроводу та підтримки ПЗ (автором якого він є) до Казахстану. Який порядок оподаткування? Чи потрібно сплачувати ПДВ?

МШП та МНМА: податковий облік
Чи слід платникам податку на прибуток коригувати свій фінрезультат на суму введеної в експлуатацію малоцінки? Чи треба визнавати ПЗ з ПДВ у разі їх списання? Коли для працівників видані МШП та МНМА будуть оподаткованим доходом? Відповіді на ці три запитання читайте далі.

Переведення ТОВ на новий модельний статут
Кабмін надав можливість бізнесу реєструватись он-лайн без будь-якої паперової бюрократії. Однак і не забрав право подавати документи у паперовій формі через ЦНАПи та інших суб'єктів держреєстрації. I це все реалізовано через модельний статут.

Статут ТОВ: модельний чи власний?
28.04.2019 р. на сайті КМУ з'явилася затверджена версія модельного статуту, яка, на відміну від свого попередника, передбачає можливість вибору варіантів, що найбільше відповідають потребам учасників ТОВ. Тож яку версію статуту обрати: модельну чи власно створену?

Як перевірити контрагента
Ніхто не зобов'язаний перевіряти свого контрагента на предмет його фіктивності. Завжди є вибір: зробити все самостійно чи дізнатися про це від фіскальної служби під час податкової перевірки. Стаття буде корисна тим, хто не бажає отримувати від контролюючого органу сюрпризи у вигляді інформації про фіктивний статус своїх контрагентів.

Документальне оформлення відряджень
Починаємо цикл статей про відрядження. У першій статті з'ясуємо такі питання: які документи слід складати при направленні працівників у відрядження? Коли кошторис є обов'язковим документом? У які строки потрібно звітувати після завершення відрядження? Як правильно скласти наказ про відрядження?

Придбання ТМЦ у відрядженні за кордон
Чи може працівник, перебуваючи у закордонному відрядженні, придбати товари для підприємства за готівкову інвалюту або за допомогою корпоративної картки? З'ясуймо, що змінилось у зв'язку з тим, що з 07.02.2019 р. запрацювало нове валютне регулювання.

Немає позначки, що ПН зведена: Що з ПК з ПДВ?
Ознака зведеної ПН не є обов'язковим реквізитом ПН, визначеним у ПКУ. Але у покупців часто виникає запитання: чи не втрачається через відсутність такої ознаки право на ПК? Відповідь знайдемо в IПК ДФСУ від 18.04.2019 р. №1671/6/99-99-15-03-02-15/IПК (див. «ДК» №20/2019).

Місяць відпрацьовано не повністю
Здавалося б, все дуже просто. Якщо працівникові оплату праці встановлено за відпрацьований час, то в разі якщо він відпрацював неповний місяць, то й оплату має бути нараховано лише за фактично відпрацьовані дні (години). Але на практиці у роботодавців при цьому виникає чимало додаткових запитань. На частину з них відповіло Мінсоцполітики в листі від 15.04.2019 р. №533/0/206-19 (див. «ДК» №20/2019).

До змісту номеру