• Посилання скопійовано

Електронний посадковий талон

Податківці наполягали, що для підтвердження електронного квитка необхідна наявність оригіналу посадкового талона. Але завдяки наказу Державіаслужби від 26.11.2018 р. №1239 тепер витрати підтвердить і мобільний посадковий талон.

Згідно з пп. «а» пп. 170.9.1 ПКУ, не є доходом платника податку — фізособи, яка перебуває у трудових відносинах зі своїм роботодавцем, сума відшкодованих йому у встановленому законодавством порядку витрат на відрядження в межах фактичних витрат, зокрема на проїзд (у т. ч. перевезення багажу, бронювання транспортних квитків) як до місця відрядження і назад, так і за місцем відрядження (у т. ч. на орендованому транспорті). При цьому зазначені витрати не є об'єктом оподаткування ПДФО лише за наявності підтвердних документів, що засвідчують вартість цих витрат, у вигляді:

— транспортних квитків або транспортних рахунків (багажних квитанцій), у тому числі електронних квитків за наявності посадкового талона, якщо його обов'язковість передбачена правилами перевезення на відповідному виді транспорту;

— розрахункових документів про їх придбання.

Тобто ПКУ вимагає, щоб до авіаквитка обов'язково додавався посадковий талон. Але все більше людей не отримують посадкового талона в паперовому вигляді, а мають його на смартфоні. Як бути в цьому випадку?

Ситуація до 15.03.2019 р.

На жаль для платників податків, позиція податківців не відповідала сучасним технологіям. Зокрема, в IПК ОВПП ДФС від 29.03.2018 р. №1275/IПК/28-10-01-03-11 зазначалось, що для підтвердження витрат на придбання електронного квитка необхідними є:

— оригінал розрахункового або платіжного документа, що підтверджує здійснення розрахункової операції у готівковій чи безготівковій формі (платіжне доручення, розрахунковий чек, касовий чек, розрахункова квитанція, виписка з карткового рахунку, квитанція до прибуткового касового ордера);

— роздрук на папері частини електронного авіаквитка із зазначеним маршрутом (маршрут-квитанція);

оригінали відривної частини посадкових талонів пасажира;

— посадковий документ, перевізний документ, роздрукований на паперовому носії (транспортні квитки).

Ситуація після 15.03.2019 р.

З 15.03.2019 р. набрав чинності Наказ №1239, яким надано визначення поняття «мобільний посадковий талон» з огляду на сучасні технологічні засоби, такі як смартфон.

Посадковий талон (boarding pass) — документ (паперовий або мобільний), який підтверджує право пасажира на посадку до повітряного судна, що надається на підставі реєстрації пасажира на рейс.

Мобільний посадковий талон (Mobile Boarding Pass) — адаптований для відображення на екрані електронного пристрою посадковий талон, який, крім особистих даних, містить інформацію про рейс та спеціальний штрихкод для зчитування сканером в аеропорту. Повідомлення на електронну пошту або SMS-повідомлення не є мобільним посадковим талоном.

Мобільний посадковий талон ототожнили з посадковим талоном за умови наявності у ньому: особистих даних особи, яка здійснює переліт; інформації про рейс; спеціального штрихкоду для зчитування сканером аеропорту.

Зіставивши вимоги пп. 170.9.1 ПКУ та наведеного вище визначення, можна дійти висновку, що фактично посадковий талон може бути як у паперовому, так і в електронному вигляді (мобільний посадковий талон). В останньому випадку працівник для підтвердження витрат на переліт може надати роздруківку електронного посадкового талона, прикріпивши до неї маршрут-квитанцію. Та зазначимо, що наразі такий підхід ще не підтверджено роз'ясненнями податківців.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру