• Посилання скопійовано

Суть справи

Резерв сумнівних боргів: облік та оподаткування
Чим відрізняється безнадійна дебіторська заборгованість в бухгалтерському та податковому обліку? Коли та як створювати резерв сумнівних боргів? Які факти свідчать про неповернення заборгованості боржником і що дає підстави для списання боргу?

Практика справляння туристичного збору
З 01.01.2019 р. порядок нарахування та сплати туристичного збору кардинально змінено. Ясна річ, враховуючи нові підходи, час від часу це потребує роз'яснень з боку податкових органів. Маємо чергову IПК від 20.03.2019 р. №1124/IПК/04-36-12-04-21 (див. «ДК» №14/2019).

Помилково отримані кошти: чи складати ПН?
Чи потрібно виписувати ПН при зарахуванні помилкових коштів? За яких умов платник податку в такому випадку не нараховує ПЗ з ПДВ? Відповіді на ці запитання — в IПК від 15.03.2019 р. №1069/6/99-99-15-03-02-15/IПК (див. «ДК» №14/2019).

Відступлення права вимоги
У діяльності кожного суб'єкта господарювання трапляються випадки, коли боржник не поспішає погашати борги перед ним. Діяти в такому випадку можна по-різному. У цій статті розповімо про один із варіантів: «продаж» дебіторської заборгованості іншому кредитору.

Поворотна фіндопомога: надаємо правильно
Розгляньмо питання, що виникають у бухгалтера підприємства, яке надає поворотну фіндопомогу, а саме: який порядок її надання? В які строки її мають повертати? Як оподатковується її надання? Які наслідки виникають при прощенні поворотної фіндопомоги?

Підтвердження ліквідації ОЗ
В IПК ДФСУ від 22.03.2019 р. №1203/6/99-99-15-03-02-15/IПК (див. «ДК» №14/2019) розглянуто питання щодо визначення суми ПДВ при ліквідації основних виробничих або невиробничих засобів (далі — ОЗ) та документального підтвердження такої операції.

Засновник може бути керівником без зарплати
Маємо судове рішення, яким прямо сказано, що засновник на період нормалізації діяльності підприємства може виконувати обов'язки керівника без оплати праці та без оформлення трудового договору (контракту). Розгляньмо це рішення докладніше.

Електронний посадковий талон
Податківці наполягали, що для підтвердження електронного квитка необхідна наявність оригіналу посадкового талона. Але завдяки наказу Державіаслужби від 26.11.2018 р. №1239 тепер витрати підтвердить і мобільний посадковий талон.

Штрафи від нерезидента: а чи є податок?
Чи слід сплачувати податок на доходи нерезидента у випадку сплати йому штрафів та пені за невиконання або неналежне виконання умов ЗЕД-контракту? Чи вважаються такі виплати доходом нерезидента? Поміркуймо разом.

Внески до СК ТОВ: облік та оподаткування
Яке майно можна вносити до статутного капіталу ТОВ? Що буде у разі несвоєчасного внесення? Як відобразити в обліку внески до статутного капіталу? Які наслідки виникають з ПДФО, ПДВ та податку на прибуток?

Iндексація новоприйнятого працівника
З'ясуймо, як нараховувати індексацію працівнику, прийнятому на роботу посеред місяця.

До змісту номеру