• Посилання скопійовано

Що нового

Державні видатки перерозподілено

! Всім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у газеті «Голос України» 22.03.2019 р. з наступного дня набрав чинності Закон «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2019 рік».

Законом зменшено доходи та видатки Держбюджету на 2019 рік на 9557,3 тис. грн і на цю саму суму зменшено реверсну дотацію, а також перерозподілено бюджетні призначення Міністерству фінансів (загальнодержавні видатки та кредитування) шляхом зменшення фінансування базової дотації на 13426,3 тис. грн (код 3511050) та збільшення фінансування стабілізаційної дотації на 3869 тис. грн (код 3511110).

Причиною такого перерозподілу є те, що на момент ухвалення Закону про бюджет-2019 місцеві ради 52 об'єднаних територіальних громад не набули повноважень.

Закон застосовується з 01.01.2019 р.

Закон України від 28.02.2019 р. №2696-VIII чинний з 23.03.2019 р.


Уряд встановив собі 558 пріоритетів

! Всім

Кабмін затвердив План пріоритетних дій уряду на 2019 рік, що складається з 558 кроків.

Платників податків зацікавить, що пріоритетом за номером 6 є спрощення адміністрування податків, зборів, ЄСВ шляхом запровадження системи сплати з єдиного рахунку платника податків грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податків і зборів, єдиного внеску.

Також уряд хоче спростити реєстрацію розрахункових операцій шляхом реалізації інноваційних технологічних рішень.

Ще одним із пріоритетів у податковій сфері є здійснення заходів щодо впровадження електронних податкових перевірок (е-аудит) із застосуванням відповідного програмного забезпечення.

До речі, що хоча документ набрав чинності з дня прийняття, офіційно опубліковано його було щойно 26.03.2019 р., та й то частково.

Розпорядження КМУ від 18.12.2018 р. №1106-р чинне з 18.12.2018 р.


Скасовано повністю або частково 148 застарілих постанов і розпоряджень

! Усім

Кабмін визнав такими, що втратили чинність, 148 актів Ради Міністрів Української РСР, Кабінету Міністрів Української РСР та Кабінету Міністрів України у сфері цінового регулювання, енергетики і газопостачання та інших суміжних сферах (деякі з них — частково).

Постанова КМУ від 06.03.2019 р. №260
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 03.04.2019 р. офіційно не опублікована


Новий вид соцдопомоги

! Багатодітним сім'ям

З метою поліпшення матеріального становища багатодітних сімей, створення належних умов для виховання дітей, які виховуються в таких сім'ях, постановою КМУ «Деякі питання надання соціальної підтримки багатодітним сім'ям» запроваджено новий вид соціальних виплат — допомога на дітей, які виховуються у багатодітних сім'ях.

З 1 квітня 2019 р. багатодітні сім'ї мають право на отримання щомісячної державної допомоги в розмірі 1700 гривень.

Допомога призначатиметься та виплачуватиметься органами соціального захисту населення за місцем проживання багатодітної родини за рахунок коштів державного бюджету у вигляді субвенції до місцевих бюджетів.

Для призначення допомоги один із батьків, з яким постійно проживає дитина, має подати до органу соцзахисту населення заяву за формою, затвердженою Мінсоцполітики, та копії таких документів:

— посвідчення батьків багатодітної сім'ї (з пред'явленням оригіналу) та посвідчення дитини з багатодітної сім'ї (з пред'явленням оригіналу);

— свідоцтв про народження всіх дітей (з пред'явленням оригіналів).

Постанова мала набрати чинності з 01.04.2019 р., проте її не встигли офіційно опублікувати.

Постанова КМУ від 13.03.2019 р. №250
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 03.04.2019 р. офіційно не опублікована


Затверджено порядок проведення держаудиту

! СГ

Кабмін затвердив Порядок проведення Державною аудиторською службою, її міжрегіональними територіальними органами державного фінансового аудиту діяльності суб'єктів господарювання.

Документ визначає механізм проведення Держаудитслужбою, її міжрегіональними територіальними органами державного фінансового аудиту діяльності суб'єктів господарювання, що спрямований на оцінку законності та ефективності використання державних та/або комунальних коштів і майна, інших активів держави, правильності ведення бухгалтерського обліку і достовірності фінансової звітності, стану внутрішнього контролю.

Дія Порядку не поширюється на бюджетні установи.

Об'єкт аудиту — суб'єкт господарювання державної і комунальної власності, підприємства, утворені в установленому порядку органами державної влади, органами місцевого самоврядування та уповноважені на отримання державних коштів, взяття за ними зобов'язань і здійснення платежів, у тому числі державні, казенні, комунальні підприємства, а також господарські товариства, у статутному капіталі яких державна або комунальна частка акцій (часток, паїв) перевищує 50 відсотків, їх дочірні підприємства, а також підприємства, господарські товариства, у статутному капіталі яких 50 і більше відсотків належить державним, у тому числі казенним, комунальним підприємствам та господарським товариствам, у статутному капіталі яких державна або комунальна частка акцій (часток, паїв) перевищує 50 відсотків, об'єднання таких підприємств.

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.03.2019 р. №252 чинна з 03.04.2019 р.


Критерії ризику у сфері профтехосвіти

! ПТНЗ

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері професійної (професійно-технічної) освіти та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою якості освіти. Ними є:

— строк провадження господарської діяльності у сфері професійної (професійно-технічної) освіти;

— кількість порушень вимог законодавства у сфері професійної (професійно-технічної) освіти, виявлених за результатами заходів державного нагляду (контролю), проведених протягом останніх 5 років, що передують плановому періоду.

СГ відносять до відповідного ступеня ризику з урахуванням суми балів, нарахованих за всіма критеріями, визначеними у додатку 2, за такою шкалою:

від 41 до 100 балів — до високого ступеня ризику;

від 21 до 40 балів — середнього;

від 0 до 20 балів — незначного.

Планові заходи держнагляду (контролю) у сфері професійної (професійно-технічної) освіти здійснюються Державною службою якості освіти з такою періодичністю:

з високим ступенем ризику — не частіше одного разу на 2 роки;

середнім — на 3 роки;

незначним — на 5 років.

Постанова Кабінету Міністрів України від 06.03.2019 р. №253 чинна з 03.04.2019 р.


Зміна в Правилах дорожнього руху

! Водіям

Кабмін вніс зміну до пункту 2.1 Правил дорожнього руху, затверджених постановою КМУ від 10.10.2001 р. №1306, а саме викладено в новій редакції підпункт «ґ» цього пункту.

Відповідно до зміни, водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі чинний страховий поліс (страховий сертифікат «Зелена картка») про укладення договору обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів або чинний внутрішній електронний договір зазначеного виду обов'язкового страхування у візуальній формі страхового поліса (на електронному або паперовому носії), відомості про який підтверджуються інформацією, що міститься в єдиній централізованій базі даних, оператором якої є Моторне (транспортне) страхове бюро України. Водії, які відповідно до законодавства звільняються від обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на території України, повинні мати при собі відповідні підтвердні документи (посвідчення).

Постанова Кабінету Міністрів України від 27.03.2019 р. №258 чинна з 03.04.2019 р.


Затверджено Правила з вогнезахисту

! Будівельникам

МВС затвердило Правила з вогнезахисту.

Правила установлюють основні вимоги щодо виконання робіт з вогнезахисту матеріалів, виробів, будівельних конструкцій та перевірки відповідності вогнезахисту, а також вимоги щодо забезпечення експлуатаційної придатності вогнезахисних покривів (просочування, облицювання) та виробів.

Правилами регламентовано: способи виконання робіт з вогнезахисту (обробляння); класифікацію вогнезахисних засобів; регламент і виконання робіт з вогнезахисту; особливості вогнезахисту деревини та матеріалів на її основі, будівельних конструкцій з металу та залізобетону, електричних кабелів та повітроводів; перевірку відповідності вогнезахисту; забезпечення експлуатаційної придатності вогнезахисних покривів (просочування, облицювання) та виробів.

Наказ МВС від 26.12.2018 р. №1064
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 03.04.2019 р. офіційно не опубліковано


Нові уніфіковані форми актів перевірок МВС

! Зброярам, охоронцям

МВС затвердило уніфіковані форми актів, що складаються за результатами проведення планових (позапланових) заходів державного нагляду (контролю) Міністерством внутрішніх справ України:

Акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері виробництва та ремонту вогнепальної зброї невійськового призначення і боєприпасів до неї, холодної зброї, пневматичної зброї калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів на секунду, торгівлі вогнепальною зброєю невійськового призначення та боєприпасами до неї, холодною зброєю, пневматичною зброєю калібру понад 4,5 міліметра і швидкістю польоту кулі понад 100 метрів на секунду; виробництва спеціальних засобів, заряджених речовинами сльозогінної та подразнювальної дії, індивідуального захисту, активної оборони та їх продажу, що підлягає ліцензуванню;

Акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного нагляду (контролю) щодо дотримання суб'єктом господарювання вимог законодавства у сфері охоронної діяльності, що підлягає ліцензуванню.

Уніфіковані форми актів містять вичерпний перелік питань щодо проведення заходу державного нагляду (контролю).

Водночас втратив чинність наказ МВС від 04.02.2016 р. №85, яким було затверджено попередні форми таких актів.

Наказ МВС від 04.02.2019 р. №82 чинний з 22.03.2019 р.


Перезатверджено державний логотип для органічної продукції

! Харчовикам

Міністерство аграрної політики та продовольства України затвердило державний логотип для органічної продукції та його технічний опис.

Державний логотип для органічної продукції та його технічний опис залишилися тими самими, що були затверджені наказом Мінагрополітики від 25.12.2015 р. №495, який тепер втрачає чинність. Та є й відмінність: у старому наказі говорилося про органічну продукцію (сировину), у новому — про органічну продукцію.

Наказ Мінагрополітики від 22.02.2019 р. №67
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 03.04.2019 р. офіційно не опублікований


Затверджено перелік із 8 новітніх моделей комплексів РРО

! СГ сфери торгівлі та послуг

Міністерство фінансів України затвердило Перелік новітніх моделей програмних та/або програмно-технічних комплексів, призначених для реєстрації розрахункових операцій, які беруть участь в експериментальному проекті.

Перелік складається з 8 позицій.

ДФСУ мала до 01.04.2019 р. забезпечити реєстрацію в Держреєстрі РРО зазначених у Переліку моделей програмних та/або програмно-технічних комплексів, однак станом на 03.04.2019 р. на сайті ДФСУ доступна редакція Держреєстру станом на 09.01.2019 р. Зауважимо, що розробником одного з цих комплексів (системи E-Receipt) є сама ДФСУ.

Вимоги до новітніх моделей комплексів на період експериментального проекту було встановлено пунктом 7 Порядку реалізації експериментального проекту, затвердженого постановою КМУ від 13.06.2018 р. №472.

Згідно з цим порядком новітня модель РРО — технологічне рішення для реєстрації розрахункових операцій у сфері торгівлі, зокрема інтернет-торгівлі, громадського харчування, купівлі-продажу іноземної валюти, автоматів із продажу товарів і послуг, приймання готівки для подальшого переказу, послуг із перевезення пасажирів та інших послуг, яке ще не впроваджено в галузі застосування РРО.

Наказ Мінфіну від 26.03.2019 р. №121 чинний з 26.03.2019 р.


Ставка внеску на регулювання на II квартал 2019 року — 0,032%

! СГ сфери енергетики та комунпослуг

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, визначила ставку внеску на регулювання на II квартал 2019 року у розмірі 0,032%.

Нагадаємо, що відповідно до п. 2 Порядку розрахунку та встановлення ставки внесків на регулювання, затвердженого постановою НКРЕКП від 06.04.2017 р. №491, внески на регулювання сплачуються суб'єктами господарювання, які зазначені в Реєстрі суб'єктів господарювання, що провадять діяльність у сферах енергетики та комунальних послуг, діяльність яких регулюється НКРЕКП, незалежно від форм власності, зокрема:

— з виробництва, передачі, розподілу, постачання електричної енергії;

— з транспортування, розподілу, зберігання (закачування, відбору), надання послуг установки LNG, постачання природного газу;

— з транспортування нафти, нафтопродуктів та інших речовин трубопровідним транспортом;

— з виробництва теплової енергії на теплогенеруючих установках, включаючи установки для комбінованого виробництва теплової та електричної енергії, транспортування її магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами, постачання теплової енергії в обсягах понад рівень, що встановлюється умовами та правилами провадження господарської діяльності (ліцензійними умовами);

— з централізованого водопостачання та водовідведення в обсягах понад рівень, що встановлюється умовами та правилами провадження господарської діяльності (ліцензійними умовами).

Постанова НКРЕКП від 22.03.2019 р. №385 чинна з 22.03.2019 р.


Визначено порядок оформлення матеріалів про порушення авторського права

! Усім

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України затвердило Iнструкцію з оформлення державними інспекторами з питань інтелектуальної власності Міністерства економічного розвитку і торгівлі України матеріалів про адміністративні правопорушення.

Iнструкція встановлює механізм складання та подання державними інспекторами з питань інтелектуальної власності Мінекономрозвитку органам, уповноваженим розглядати справи про адміністративні правопорушення, протоколів та матеріалів про адміністративні правопорушення, передбачені ст. 51-2, 164-9, 164-13, 164-17, 164-18 та 186-7 (у частині недоставляння або порушення строку доставляння обов'язкового безоплатного примірника патентних документів) КУпАП.

Форма протоколу є додатком 1 до Iнструкції, а додатком 2 є Журнал реєстрації протоколів про адміністративні правопорушення у сфері інтелектуальної власності.

Наказ Мінекономрозвитку від 13.02.2019 р. №217
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 03.04.2019 р. офіційно не опублікований

Новини підготувала Анастасія ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру