• Посилання скопійовано

Рахунок в євро оплачений у доларах

Підприємство надало транспортні послуги нерезиденту. Виставлено інвойс з реквізитами SWIFT для оплати в EUR. Платник або банк платника припустився помилки, і валюта пройшла через банк США, внаслідок чого відбулася конвертація валюти з EUR в USD. Як провести цю операцію у бухобліку, адже всі документи виставлені в EUR (договір, інвойс та акт виконаних послуг)?

Згідно зі ст. 6 Закону про ЗЕД, договір укладається суб'єктом ЗЕД у простій письмовій формі, якщо інше не передбачено міжнародним договором України чи законом. У Положенні №201 наведено основні умови ЗЕД-договору.

У розділах «Ціна та загальна вартість договору» та «Умови платежів» слід чітко визначити валюту ціни та валюту платежу. Відповідно до визначень з Iнструкції №136, валюта ціни — це будь-яка валюта, в якій встановлюється, згідно з умовами договору, ціна товару. Валюта платежу — це будь-яка валюта, в якій здійснюється, згідно з умовами договору, оплата товару. У наведеному випадку валюта ціни (валюта — євро, зазначена в інвойсі) відрізняється від валюти платежу (долар США, яким фактично здійснено платіж). Постанова №444 наголошує: «Якщо в договорі (контракті) валюта ціни не буде відповідати валюті платежу, у платіжних умовах договору (контракту) додатково зазначається курс перерахунку валюти ціни у валюту платежу».

Пунктом 1.5 Iнструкції №136 визначено: якщо згідно з умовами договору валюта платежу відрізняється від валюти ціни, то банк з метою контролю за повнотою розрахунків за цією операцією використовує передбачені у договорі умови перерахування валюти ціни у валюту платежу.

За відсутності у договорі умов, які дають змогу однозначно визначити курс (крос-курс), за яким здійснюється перерахування, банк з метою контролю використовує:

а) офіційний курс гривні до іноземних валют, установлений НБУ на дату платежу, якщо однією з валют є гривня;

б) курс, що склався на Московській міжбанківській валютній біржі або встановлений центральним банком країни СНД чи Балтії на дату платежу, якщо одна з валют є валютою країни СНД чи Балтії, а інша — не є гривнею;

в) курс на останню дату публікації у «Financial Times», яка передує даті платежу — у решті випадків.

У нашому випадку банк буде використовувати курс на останню дату публікації у «Financial Times», яка передує даті платежу, якщо сторони в договорі не погодять інші умови.

Особливістю ситуації є те, що валюту платежу було змінено не за договором, а внаслідок помилки. На нашу думку, сторони можуть погодити умови перерахунку євро у долари у додатковій угоді до ЗЕД-договору, яка буде укладена вже після проведення розрахунків, або відповідно до пп. «в» п. 1.5 Iнструкції №136 взяти курс на останню дату публікації у «Financial Times», яка передує даті платежу.

У бухобліку курсові різниці, що виникнуть внаслідок перерахунку євро у долари, відображаються за субрахунками 714 та 945 у кореспонденції з субрахунком 362.

Нормативна база

  • Закон про ЗЕД — Закон України від 16.04.91 р. №959-XII «Про зовнішньоекономічну діяльність».
  • Iнструкція №136 — Iнструкція про порядок здійснення контролю за експортними, імпортними операціями, затверджена постановою Правління НБУ від 24.03.99 р. №136.
  • Положення №201 — Положення про форму зовнішньоекономічних договорів (контрактів), затверджене наказом Мінекономіки від 06.09.2001 р. №201.
  • Постанова №444 — Постанова КМУ та НБУ від 21.06.95 р. №444 «Про типові платіжні умови зовнішньоекономічних договорів (контрактів) і типові форми захисних застережень до зовнішньоекономічних договорів (контрактів), які передбачають розрахунки в іноземній валюті».

Юлія ЄГОРОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру