• Посилання скопійовано

Що нового

Зміни у Правилах комісійної торгівлі непродовольчими товарами

! Торговцям непродовольчими товарами

Мінекономрозвитку затвердило зміни до Правил комісійної торгівлі непродовольчими товарами, затверджених наказом МЗЕЗ від 13.03.95 р. №37. Основною метою змін є приведення Правил у відповідність до законодавства.

Відповідно до змін Правила регламентують порядок комісійної торгівлі непродовольчими товарами і поширюються на відносини, що виникають між СГ будь-якої організаційно-правової форми та форми власності (комісіонер), які укладають з фізособами (комітент) договори комісії та здійснюють продаж прийнятих від них нових та вживаних товарів, і споживачами. Натомість вони не поширюються на здійснення комісійної торгівлі транспортними засобами та їх складовими частинами, що мають ідентифікаційні номери, та комісійної торгівлі ювелірними виробами з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння.

Уточнено, що приймання на комісію та реалізація завезених із-за кордону партій уживаних товарів і товарів, що не підлягають обов'язковій сертифікації в державній системі сертифікації, за відсутності даних щодо їх безпечності для здоров'я населення дозволяються лише в разі наявності позитивного висновку державної санітарно-епідеміологічної експертизи щодо ввезення, реалізації та використання сировини, продукції (вироби, обладнання, технологічні лінії тощо) іноземного виробництва.

Товари, на які поширюється дія технічних регламентів, супроводжуються документами про відповідність згідно з вимогами цих технічних регламентів.

Гарантійні строки на нові товари встановлюються нормативно-правовими актами, нормативними документами чи договором та зазначаються в паспорті на товар чи в будь-якому іншому документі, що додається до товару.

Технічно складні побутові товари, на які гарантійні строки не закінчилися, приймаються на комісію разом із техпаспортом або іншим документом, що його замінює, з позначкою про дату продажу та розрахунковим документом, передбаченим Законом про РРО, що під час продажу передаються споживачу. У цьому разі гарантійний строк не продовжується.

Наказ Мінекономрозвитку від 20.12.2017 р. №1850
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 14.02.2018 р. офіційно не опублікований


НБУ оприлюднив графік роботи банків у зв'язку з перенесенням робочих днів

! Банкам та їхнім клієнтам

Нацбанк установив регламент роботи системи електронних платежів НБУ та банківської системи України у зв'язку з перенесенням робочих днів у 2018 році.

Так, дні роботи системи електронних платежів НБУ переносяться з:

— п'ятниці 9 березня — на суботу 3 березня;

— понеділка 30 квітня — на суботу 5 травня;

— п'ятниці 29 червня — на суботу 23 червня;

— понеділка 24 грудня — на суботу 22 грудня;

— понеділка 31 грудня — на суботу 29 грудня.

За потреби 9 березня, 30 квітня, 29 червня, 24 та 31 грудня 2018 року банки можуть здійснювати касові операції з клієнтами без відкриття операційного дня банку.

Також банки мають повідомити клієнтів про власний режим роботи в дні, що зазначаються вище, та організувати роботу щодо своєчасної виплати пенсій, соціальних доплат, інших грошових виплат і забезпечити безперебійну роботу банкоматів, обмінних пунктів та організувати їх підкріплення готівкою різних номіналів.

Рішення Національного банку України від 13.02.2018 р. №89-рш чинне з 13.02.2018 р.


Цензури в нас немає, але за вашу моральність ми дбаємо

! Телерадіоорганізаціям

Національна рада з питань телебачення і радіомовлення затвердила зміни до Плану розвитку національного телерадіоінформаційного простору, затвердженого рішенням Нацтелерадіо від 01.12.2010 р. №1684.

Зокрема, План доповнено нормами, якими визначено, що ліцензіати, які здійснюють діяльність зі створення і розвитку супутникових каналів мовлення та телемереж (DTH-платформ), надають регулятору технічну можливість для проведення моніторингу.

Передбачено, що телерадіоорганізації не мають права транслювати та анонсувати програми або їх відеосюжети, які можуть завдати шкоди фізичному, психічному чи моральному розвитку дітей та підлітків, а також програми, здатні впливати на нормальний фізичний, розумовий або моральний розвиток дітей та юнацтва, і програми, що містять сцени, які викликають жах, сцени вбивства, насилля (фізичного чи психологічного), сцени, звернені до сексуальних інстинктів, крім як протягом ефірного часу в добовому відрізку з 23.00 до 6.00 та на каналах з обмеженим доступом. Такі програми або передачі повинні мати спеціальне попередження, відповідно позначатися в розкладі програм телерадіоорганізацій та спеціально позначатися безпосередньо перед їх трансляцією.

Крім того, удосконалено принципи та порядок переходу до цифрового ефірного телерадіомовлення.

Рішення Нацтелерадіо від 21.12.2017 р. №2428 чинне з 13.02.2018 р.


...і цифровізація економіки

! Усім

Кабмін схвалив Концепцію розвитку цифрової економіки та суспільства України на 2018 — 2020 роки та затвердив план заходів щодо її реалізації.

Концепція передбачає здійснення заходів щодо впровадження відповідних стимулів для цифровізації економіки, суспільної та соціальної сфер, усвідомлення наявних викликів та інструментів розвитку цифрових інфраструктур, набуття громадянами цифрових компетенцій, а також визначає критичні сфери та проекти цифровізації, стимулювання внутрішнього ринку виробництва, використання та споживання цифрових технологій.

Основними рейтинговими цілями реалізації Концепції є досягнення у 2020 році:

30 місця в рейтингу Networked Readiness Index (WEF) (у 2016 році — 64 місце);

40 місця у рейтингу Global Innovation Index (INSEAD, WIPO) (у 2016 році — 56 місце);

50 місця у рейтингу ICT Development Index (ITU) (у 2016 році — 79 місце);

60 місця у рейтингу Global Competitiveness Index (WEF) (у 2016 році — 85 місце).

Фінансування заходів щодо реалізації Концепції здійснюється за рахунок та в межах коштів державного бюджету, затверджених на відповідний рік, а також з інших не заборонених законодавством джерел.

Розпорядження Кабміну від 17.01.2018 р. №67-р чинне з 17.01.2018 р.


Розширено повноваження Держкіно

! Суб'єктам сфери кінематографії

Кабмін уніс зміни до Положення про Державне агентство України з питань кіно, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2014 р. №277, якими передбачено розширення повноважень Держкіно.

Зокрема, до його повноважень віднесено здійснення функцій державного нагляду (контролю) у сфері кінематографії та прийняття рішень про накладення адміністративно-господарських санкцій у формі штрафів.

Постанова Кабміну від 07.02.2018 р. №51 чинна з 10.02.2018 р.


Зміни до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки

! СГ

Кабмін уніс зміни до Порядку видачі дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, затвердженого постановою КМУ від 26.10.2011 р. №1107.

Зокрема, змінами передбачено:

— скорочення переліку машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, експлуатація (застосування) яких вимагає наявності дозволу;

— розширення переліку машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки, що експлуатуються (застосовуються) на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з питань охорони праці;

— скорочення переліку видів робіт підвищеної небезпеки, виконання яких вимагає наявності дозволу;

— розширення переліку видів робіт підвищеної небезпеки, які виконуються на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства з охорони праці;

— урегулювання надання адміністративних послуг в електронній формі.

Крім того, змінами до Переліку певних дій щодо провадження господарської діяльності або видів господарської діяльності, які не можуть провадитися на підставі подання декларації відповідності матеріально-технічної бази суб'єкта господарювання вимогам законодавства, затвердженого постановою КМУ від 25.08.2010 р. №725, установлено, що виконання робіт підвищеної небезпеки та/або експлуатація (застосування) машин, механізмів, устатковання підвищеної небезпеки потребує дозволу (а не погодження).

Постанова Кабміну від 07.02.2018 р. №48 чинна з 08.02.2018 р.


Хто приймає рішення про невипуск боржника за кордон?

! Усім

Мін'юст та МВС затвердили Порядок взаємодії органів та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів, та органів Державної прикордонної служби України під час здійснення виконавчого провадження.

Порядок розроблено з метою узгодження дій органів та осіб, які відповідно до закону здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів, та органів Держприкордонслужби у разі застосування щодо осіб заходів тимчасового обмеження у праві виїзду з України або заборони в'їзду в Україну з використанням відповідної бази даних Держприкордонслужби. Він не поширюється на взаємодію органів та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів, та органів Держприкордонслужби під час здійснення виконавчого провадження, якщо воно пов'язане з виконанням вироку суду.

Так, у разі ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, що відповідно до Закону про виконавче провадження підлягає примусовому виконанню, питання про тимчасове обмеження боржника — фізособи або керівника боржника — юрособи у праві виїзду за межі України вирішує суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, за поданням державного або приватного виконавця, який відкрив відповідне виконавче провадження.

За наявності заборгованості зі сплати аліментів, сукупний розмір якої перевищує суму відповідних платежів за шість місяців, держвиконавець виносить вмотивовану постанову про встановлення тимчасового обмеження боржника у праві виїзду за межі України до погашення заборгованості зі сплати аліментів у повному обсязі.

Наказ Мін'юсту та МВС від 30.01.2018 р. №256/5/65 чинний з 06.02.2018 р.


Оновлено переліки населених пунктів у зоні АТО

! Усім

Кабмін виклав у новій редакції додатки 1 і 2 до свого розпорядження від 07.11.2014 р. №1085:

— перелік населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють своїх повноважень;

— перелік населених пунктів, що розташовані на лінії зіткнення.

Оновлення пов'язане, зокрема, з перейменуванням окремих населених пунктів та районів.

Розпорядження Кабміну від 07.02.2018 р. №79-р чинне з 07.02.2018 р.


Затверджено критерії держдопомоги на розвиток регіонів

! СГ

Кабмін затвердив критерії оцінки допустимості державної допомоги суб'єктам господарювання для забезпечення розвитку регіонів та підтримки середнього та малого підприємництва. Ці критерії застосовуються АМКУ під час прийняття рішення відповідно до ч. 4 ст. 6 Закону від 01.07.2014 р. №1555-VII «Про державну допомогу суб'єктам господарювання». Такими критеріями є:

— недопущення істотної нерівності умов діяльності конкуруючих між собою суб'єктів господарювання;

— збільшення кількості нових робочих місць;

— зменшення кількості безробітних;

— вихід на ринки нових товарів (робіт, послуг).

Критеріями також визначено:

— мету та форми державної допомоги;

— категорії отримувачів державної допомоги;

— максимальний розмір державної допомоги, яка може надаватися;

— умови та спосіб розрахунку сукупного розміру державної допомоги;

— витрати, що можуть бути відшкодовані отримувачам державної допомоги.

Постанова Кабміну від 07.02.2018 р. №57 чинна з 14.02.2018 р.


Дані щодо застрахованих ТЗ перевірятимуть щокварталу

! Страховикам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері ринків фінансових послуг, затвердила зміни до Положення про єдину централізовану базу даних щодо обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів, затвердженого розпорядженням Держфінпослуг від 09.07.2010 р. №566.

Зокрема, уточнено, що контроль якості відомостей, що надаються страховиками — членами МТСБУ до бази даних МТСБУ, виконується шляхом порівняння наданих страховиками даних щодо забезпечених транспортних засобів та про події, що мають ознаки страхових випадків, з відповідними даними держорганів у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Повнота даних перевіряється МТСБУ шляхом проведення звірки програмними засобами бази даних МТСБУ звітних даних страховика щодо здійснення страхової діяльності, що складаються та подаються відповідно до порядку та за формами, визначеними Нацкомфінпослуг, з аналогічною інформацією, отриманою з бази даних МТСБУ, не рідше одного разу на квартал.

Розпорядження Нацкомфінпослуг від 21.12.2017 р. №4600
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 14.02.2018 р. офіційно не опубліковане


Затвердження Вимог до методики розрахунку викупної суми

! Страховикам

Нацкомфінпослуг відповідно до ч. 8 ст. 28 Закону «Про страхування» затвердила Вимоги до методики розрахунку викупної суми за договором страхування життя.

Такі вимоги встановлено окремо для накопичувальних договорів страхування життя та договорів страхування життя, що не є накопичувальними договорами страхування життя.

Викупна сума — це сума, яка виплачується страховиком у разі дострокового припинення дії договору страхування життя та розраховується математично на день припинення договору страхування життя залежно від періоду, протягом якого діяв договір страхування життя, згідно з методикою, яка проходить експертизу в Нацкомфінпослуг, здійснена актуарієм і є невід'ємною частиною правил страхування життя.

Розпорядження Нацкомфінпослуг від 14.11.2017 р. №4258
набирає чинності через 2 місяці після його офіційного опублікування,
станом на 14.02.2018 р. офіційно не опубліковане


Затверджено новий Порядок нагляду за реєстрацією акціонерів

! Учасникам АТ

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку відповідно до ч. 4 ст. 40 Закону від 17.09.2008 р. №514-VI «Про акціонерні товариства» затвердила Порядок нагляду за реєстрацією акціонерів, проведенням загальних зборів, голосуванням та підбиттям його підсумків на загальних зборах акціонерних товариств.

Порядок визначає процедуру здійснення НКЦПФР нагляду за реєстрацією акціонерів, проведенням загальних зборів, голосуванням та підбиттям його підсумків. Для здійснення нагляду НКЦПФР призначає своїх представників.

Рішення про призначення представників НКЦПФР для здійснення нагляду оформлюється відповідним дорученням. Для здійснення нагляду утворюється контрольна група у складі не менше двох осіб.

Представники НКЦПФР здійснюють нагляд на підставі службового посвідчення та доручення.

Рішення НКЦПФР від 19.12.2017 р. №904
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 14.02.2018 р. офіційно не опубліковане

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру