• Посилання скопійовано

Суть справи

«Блокувальний мораторій» завершується
Мінфін оприлюднив три проекти постанов, що безпосередньо стосуються блокування реєстрації ПН та РК у ЄРПН. З огляду на те що з 1 березня 2018 р. постанови вже мають запрацювати, проаналізуємо оглядово ці проекти.

Члени ФГ — платники ЄСВ без права скасування?
Про особливості сплати ЄСВ членами ФГ (фермерських господарств) ми вже писали. Нижче розглянемо окремі питання, які виникають по цій темі.

Звітність неприбуткових організацій
До 1 березня 2018 року неприбуткові організації мають відзвітувати за підсумками своєї діяльності за 2017 рік. Розгляньмо основні ключові моменти такого звіту.

Подаємо звіт про осіб з інвалідністю
Хоча старанні бухгалтери на цей момент за старою звичкою вже встигли подати більшу частину річної звітності, проте розслаблятися не доводиться: ще не всю річну звітність подано. На останній день лютого припадає кінцевий термін подання річної статистичної звітності, а також форми №10-ПI «Звіт про зайнятість і працевлаштування інвалідів» (далі — Звіт).

ТОВ та ТДВ отримали закон про себе
Не всім господарським товариствам українське законодавство приділяє однакову увагу: із 5 видів госптовариств, перелічених у ч. 2 ст. 113 ЦКУ, окремий закон про себе досі мали лише АТ. I ось 6 лютого ВРУ прийняла Закон «Про товариства з обмеженою та додатковою відповідальністю».

Операції без ПДВ у декларації
Деякі операції звільнено від сплати ПДВ. Це зроблено, щоб заохотити платників податків до їх здійснення. З одного боку, це економія на сплаті ПДВ, а з іншого — за неї доводиться «платити» клопотами щодо правильного визначення, оформлення та відображення у звітності таких операцій. Деякі операції взагалі не є об'єктом оподаткування ПДВ, але їх теж слід відображати у звітності.

Плодоносні рослини — об'єкти ОЗ
Саме це сталося на початку нового, 2018-го, року: плодові сади і виноградники тепер слід обліковувати у складі основних засобів (ОЗ). Хоча до цього моменту вони обліковувалися як довгострокові біологічні активи (ДБА). Яка причина, як здійснити перехід, які особливості обліку?

Зайво сплачений внесок краще повернути
Підприємство збільшувало СК за рішенням від 10 жовтня 2017 р. Єдиний власник (фізособа) вносив кошти на р/р підприємства частинами. У грудні 2017 р., вносячи останню частину свого вкладу на поповнення СК, помилився і зайво вніс 50 тис. грн. Виявили цю помилку вже в січні 2018 р. Чи можна це оформити як додатковий внесок до СК? Якщо ні, то що робити — повертати, оподатковувати як дохід?

Виплачуємо дивіденди: облікові аспекти
2017 рік закрито, податкову та фінансову звітність здано. Постає питання виплати дивідендів за результатами діяльності попереднього року.

Навіщо потрібен Кредитний реєстр?
6 лютого Верховна Рада мінімальною кількістю голосів — 226 — прийняла Закон «Про внесення змін до деяких законів України щодо створення та ведення Кредитного реєстру Національного банку України та вдосконалення процесів управління кредитними ризиками банків» (законопроект №7114-д).

Неправильний код УКТ ЗЕД у ПН постачальника
У грудні 2017 року підприємство придбало та продало товар. ПН та три РК до неї постачальник у грудні склав з помилкою в УКТ ЗЕД. Четвертий РК з правильним кодом УКТ ЗЕД відхилено і не зареєстровано. Чи має підприємство право на податковий кредит за такою ПН у грудні? Чи повинне підприємство за грудень декларувати податкове зобов'язання з ПДВ за операцією з продажу таких товарів?

Рахунок в євро оплачений у доларах
Підприємство надало транспортні послуги нерезиденту. Виставлено інвойс з реквізитами SWIFT для оплати в EUR. Платник або банк платника припустився помилки, і валюта пройшла через банк США, внаслідок чого відбулася конвертація валюти з EUR в USD. Як провести цю операцію у бухобліку, адже всі документи виставлені в EUR (договір, інвойс та акт виконаних послуг)?

До змісту номеру