• Посилання скопійовано

Реєстрація ФОП за місцем оренди — неправомірно?

Фізособа зареєструвалася підприємцем через електронну реєстрацію за місцем оренди квартири (оренда без договору). Орендодавця до відома не поставила та дозволу не питала. Чи правомірні дії фізособи? Який фіскальний орган має взяти її на облік (основне/неосновне)? Які наслідки для ФОПа та орендодавця, якщо дії фізособи неправомірні? Чи може орендодавець змусити змінити адресу реєстрації (різні області), у т. ч. у судовому порядку?

Коротко про електронну реєстрацію

Чинне законодавством надає можливість подання електронних документів1 для проведення таких реєстраційних дій:

— держреєстрація фізособи, яка має намір стати підприємцем;

— держреєстрація новоутвореної юрособи.

Для подання електронних документів для проведення держреєстрації використовується комп'ютерна програма «Реєстраційний портал».

Реєстраційний портал — програмне забезпечення, представлене у формі інтернет-сторінки, що забезпечує формування та подання документів, необхідних для проведення держреєстрації юросіб або фізосіб-підприємців, передбаченої Законом №7552.

1 http://irc.gov.ua/ua/el_reg.

2 Закон України від 15.05.2003 р. №755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань».

Для роботи з реєстраційним порталом необхідно самостійно створити індивідуальний обліковий запис заявника — запис, який створюється заявником шляхом реєстрації на Реєстраційному порталі та використовується для ідентифікації заявника на Реєстраційному порталі, перегляду заявником інформації про стан розгляду надісланих ним електронних документів для проведення держреєстрації юрособи або фізособи-підприємця, а також для отримання заявником електронних документів, які надіслані йому держреєстратором.

Спосіб електронної ідентифікації — ЕЦП.

Документи для проведення реєстраційних дій щодо фізосіб-підприємців в електронній формі подаються особисто заявником через персональний кабінет на веб-сайті «Онлайн будинок юстиції», доступний за посиланням https://online.minjust.gov.ua.

Перелік документів, необхідних для держреєстрації повнолітньої фізособи — підприємця, зазначено у ч. 1 ст. 18 Закону №755:

1) заява про держреєстрацію фізособи підприємцем;

2) заява про обрання фізособою спрощеної системи оподаткування та/або реєстраційна заява про добровільну реєстрацію як платник ПДВ (за бажанням заявника).

На відміну від подання документів на держреєстрацію особисто до ЦНАП, коли фізособа має пред'явити паспорт або інший документ, який посвідчує особу, електронна реєстрація такого не передбачає — копія паспорта чи інших документів, що посвідчують особу, не сканується та не надсилається.

Отже, зазначення місця реєстрації — по суті, на совісті самого майбутнього ФОПа.

При цьому слід пам'ятати, що держреєстратор надсилає дані до органу ДФС, який і становить на облік у відповідному районі за місцем реєстрації. Фактичне місце реєстрації (прописка, зазначена у паспорті) до уваги не береться.

Дозвіл від орендодавця — якщо виявиться, що він проти?

На жаль, цю проблему чинне законодавство не лише не врегульовує, а й не вирішує. На практиці виникає дуже багато запитань, якщо, наприклад, юрособа зареєстрована за адресою одного із засновників, який виходить зі складу та просить перереєструватися — змінити юридичну адресу. Через те що це завжди тягнуло за собою багато проблем — від внесення змін до статуту (якщо у статуті така адреса зазначена) до переоформлення договорів, дозвільних документів тощо.

I якщо на сьогодні це виглядає вже не так страшно, позаяк сама юрадреса є лише відомостями в ЄДР та може хіба що створити проблеми фіскальному органу, який має передати за новим місцем обліку справу такого платника податків, то питання щодо нерухомого майна — квартири засновника залишається відкритим.

Річ у тім, що закон не зобов'язує у разі виходу засновника зі складу юрособи змінювати юрадресу. Це прерогатива загальних зборів засновників.

Не виглядає іншою й ситуація з фізособами-підприємцями — реєстрація ФОПом за місцем навіть тимчасової реєстрації (за умови укладення договору оренди квартири та внесення таких відомостей до паспорта) не потребує дозволу орендодавця чи його згоди (усної чи письмової). Щоправда, ті орендодавці, які вже мали такі прикрі випадки, вписують у договори оренди квартир заборону на такі дії з боку орендарів-фізосіб. Утім, жодним законом не передбачено обов'язкової наявності таких домовленостей.

Проте проблему тут слід шукати не у питанні реєстрації ФОПом за адресою власника орендованої квартири, який не надавав згоди, а в наслідках — як бути, якщо особа з'їхала з квартири, а реєстрація залишилась? Чи порушує це права власника квартири?

Орендодавець має заборонити реєстрацію ФОПом ще у договорі

Звісно, якщо власник дізнається, що його орендар зареєструвався за адресою орендованої квартири, він має право:

1) вимагати здійснити перереєстрацію;

2) звернутися до суду за захистом порушеного права.

Щодо першого, то таке право цілком відповідає праву підприємця знятися з реєстрації (змінити її).

Закон №755 оперує терміном «місцезнаходження фізособи-підприємця», хоча не дає йому визначення. Натомість відповідно до ч. 2 ст. 1 Закону №755 інші терміни вживаються у значеннях, наведених у ГКУ, ЦКУ та інших законодавчих актах.

Якщо звернутися до ЦКУ, то ним визначено місце проживання фізичної особи — це житло, в якому вона проживає постійно або тимчасово (ч. 1 ст. 29 ЦКУ).

ГКУ при врегулюванні діяльності громадянина як суб'єкта господарювання не піднімає цього питання в принципі.

Тому якщо розуміти місце реєстрації саме як житло, в якому фізособа постійно чи тимчасово проживає, то, по суті, стверджувати про неправомірність дій такої фізособи наразі неможливо.

Утім, не можна не згадати й про те, що фізособа, яка покидає квартиру, за адресою якої зареєструвалася підприємцем, має пам'ятати, що всі органи державної, виконавчої та судової влади, органи місцевого самоврядування, інші госпсуб'єкти матимуть зв'язок з нею за такою офіційною адресою. Відповідно, неотримання важливої кореспонденції може мати вкрай негативні наслідки як для госпсуб'єкта, так і для фізособи.

Увага!

Платник податків зобов'язаний повідомляти контролюючі органи про зміну місцезнаходження юридичної особи та зміну місця проживання фізичної особи — підприємця.

Підпункт 16.1.11 ПКУ

Щодо другого, то тут варто застерегти орендодавців — річ у тім, що при зверненні до суду слід наводити докази того, що факт реєстрації сторонньою фізособою за адресою орендованої квартири порушує ваші права та у чому саме полягає такі порушення.

Загалом, це не впливає на режим використання майна (квартири), не порушує права розпорядження майном.

Тож звернутися до суду та вимагати перереєстрації підприємця за іншою адресою — справа не з легких. I не факт, що орендодавець отримає позитивне для себе рішення. Наразі про такі спори нам не відомо.

Порада!

Радимо врегульовувати ці питання ще в договорах оренди, встановлюючи при цьому відчутні штрафи за порушення заборони на реєстрацію фізособи підприємцем за адресою орендованої квартири. I хоча це, можливо, і не зупинить орендаря від реєстрації підприємцем, натомість принаймні дасть орендодавцеві певну сатисфакцію.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру