• Посилання скопійовано

Що нового

Поголовне запровадження газових лічильників знову відстрочили

! Усім

Закон від 21.12.2017 р. №2260-VIII «Про внесення змін до Закону України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу» щодо порядку встановлення лічильників споживачам природного газу» удосконалює принципи комерційного обліку природного газу, врегульовує окремі питання встановлення лічильників, у тому числі в багатоквартирних будинках.

Згідно із Законом остаточне переведення споживачів, які використовують газ тільки для приготування їжі, на лічильники перенесено на 3 роки — до 1 січня 2021 року.

Громадяни, які встановлять лічильники протягом 2018 року, отримають компенсацію за них протягом 12 місяців.

Уточнено, що в разі ненадання співвласниками багатоквартирного будинку згоди на встановлення загальнобудинкового лічильника газу припинення розподілу природного газу таким споживачам забороняється.

Закон України від 21.12.2017 р. №2260-VIII чинний з 19.01.2018 р.


Запроваджується моніторинг публічних закупівель

! Учасникам публічних закупівель

Закон «Про публічні закупівлі» доповнено новою статтею, якою визначається порядок здійснення моніторингу публічних закупівель.

Моніторинг закупівлі — аналіз дотримання замовником законодавства у сфері публічних закупівель на всіх стадіях закупівлі з метою запобігання порушенням законодавства у сфері публічних закупівель.

Моніторинг закупівлі здійснюють центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері державного фінансового контролю, та його територіальні органи.

Моніторинг закупівлі здійснюється протягом проведення процедури закупівлі, укладання договору про закупівлю та його виконання.

Рішення про початок моніторингу закупівлі приймає керівник органу державного фінансового контролю або його заступник за наявності однієї або кількох визначених Законом підстав, у т. ч. інформації, отриманої від громадських об'єднань, про наявність ознак порушення (порушень) законодавства у сфері публічних закупівель, виявлених за результатами громадського контролю у сфері публічних закупівель відповідно до ст. 9 Закону.

Строк здійснення моніторингу закупівлі не може перевищувати 15 робочих днів з дати оприлюднення рішення про початок моніторингу закупівлі в електронній системі закупівель.

Закон України від 21.12.2017 р. №2265-VIII чинний з 27.01.2018 р.


Держорганів знову побільшало

! Підприємствам водного транспорту

Кабмін утворив Державну службу морського та річкового транспорту України і затвердив положення про неї.

Державна служба морського та річкового транспорту України (Морська адміністрація) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабміном через міністра інфраструктури і який реалізує державну політику у сферах морського та річкового транспорту, торговельного мореплавства, судноплавства на внутрішніх водних шляхах, навігаційно-гідрографічного забезпечення мореплавства, а також у сфері безпеки на морському та річковому транспорті (крім сфери безпеки мореплавства суден флоту рибної промисловості).

Установлено, що Державна служба морського та річкового транспорту України здійснює повноваження та виконує функції з реалізації державної політики у визначеній сфері з дня набрання чинності актом Кабміну про можливість забезпечення здійснення нею повноважень та виконання функцій.

Відповідні зміни внесено до восьми постанов Кабміну.

Постанова Кабінету Міністрів України від 06.09.2017 р. №1095 чинна з 17.01.2018 р.


Продати валюту можна через будь-який уповноважений банк

! Банкам і їхнім клієнтам

Нацбанк уніс зміни до Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою та Правил функціонування Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України Національного банку України та перерахування (зарахування) коштів за окремими операціями з іноземною валютою і банківськими металами, затверджених постановою НБУ від 10.08.2005 р. №281.

Зокрема, відповідно до змін клієнти банків мають право подавати заяву про продаж інвалюти до будь-якого уповноваженого банку за власним вибором (незалежно від наявності поточного рахунку в інвалюті, відкритого в цьому банку).

Також змінами уточнено строки продажу банком інвалюти клієнтів. Як і раніше, уповноважений банк зобов'язаний за дорученням клієнта здійснювати продаж його власних коштів в інвалюті не пізніше ніж за 5 банківських днів починаючи з дня списання коштів з поточного рахунку клієнта, відкритого в цьому банку. При цьому у разі, якщо кошти для продажу перераховуються клієнтом з іншого уповноваженого банку, продаж цієї валюти здійснюється у 5-денний строк з дня зарахування таких коштів на кореспондентський рахунок уповноваженого банку.

Постанова Національного банку України від 25.01.2018 р. №7 чинна з 27.01.2018 р.


Перехід на МСФЗ 9 не несе загроз для банків

! Банкам

Нацбанк з 1 січня до 31 березня 2018 року (включно) не застосовує до банків заходів впливу за порушення ними вимог Iнструкції про порядок регулювання діяльності банків в Україні, Положення про порядок встановлення Національним банком України лімітів відкритої валютної позиції та контроль за їх дотриманням уповноваженими банками, Правил організації статистичної звітності, що подається до НБУ, якщо такі порушення пов'язані з перекласифікацією і зміною оцінки фінансових інструментів відповідно до МСФЗ 9 «Фінансові інструменти».

Постанова Національного банку України від 12.01.2018 р. №1 чинна з 17.01.2018 р.


НБУ підняв облікову ставку

! СГ

Нацбанк з 26 січня 2018 року підняв розмір облікової ставки з 14,5% річних до 16%.

Рішення НБУ від 25.01.2018 р. №43-рш


Удосконалено загальні підходи до визначення кредитного ризику за активами

! Банкам

Нацбанк затвердив зміни до Положення про визначення банками України розміру кредитного ризику за активними банківськими операціями, затвердженого постановою НБУ від 30.06.2016 р. №351.

Зокрема, змінами удосконалено загальні підходи до визначення кредитного ризику за активами; загальні вимоги до визначення кредитного ризику за кредитами на індивідуальній основі; порядок визначення значення коефіцієнта ймовірності дефолту боржника-юрособи (крім банку, бюджетної установи та юрособи — боржника за кредитом під інвестпроект); критерії та принципи прийнятності забезпечення за кредитними операціями з метою зменшення кредитного ризику; загальні вимоги до визначення розміру кредитного ризику за ЦП; особливості визнання, припинення визнання банком дефолту боржника/контрагента.

Уточнено, що НБУ має право під час здійснення банківського нагляду вимагати від банку приведення розміру кредитного ризику за активом/активами у відповідність до вимог цього Положення.

Нацбанк має право прийняти рішення про неефективність та неадекватність систем управління кредитним ризиком у банку, а також застосування до банку адекватних заходів впливу в разі відсутності в банку чи неподання для ознайомлення Нацбанку на його запит або уповноваженим працівникам Нацбанку під час здійснення інспекційної перевірки внутрішньобанківських положень, кредитної документації (справи) боржника/контрагента, суджень банку.

Постанова Національного банку України від 23.01.2018 р. №3
чинна з 24 січня 2018 року (окремі зміни набирають чинності з 20.03.2018 р.).


Затверджено Типові правила благоустрою території населеного пункту

! Власникам і користувачам земельних ділянок на території населених пунктів

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України затвердило Типові правила благоустрою території населеного пункту. На їх підставі органи місцевого самоврядування розроблятимуть власні правила благоустрою, а в разі їх незатвердження застосовуватимуться ці Типові правила.

Типовими правилами визначено, зокрема, порядок здійснення благоустрою та утримання територій об'єктів благоустрою, вимоги до впорядкування територій підприємств, установ, організацій у сфері благоустрою населених пунктів, вимоги до утримання зелених насаджень на об'єктах благоустрою — територіях загального користування, вимоги до санітарного очищення території, розміри меж прилеглих до підприємств, установ та організацій територій, порядок розміщення малих архітектурних форм, порядок здійснення самоврядного контролю у сфері благоустрою населених пунктів.

Громадяни та юрособи є відповідальними за порушення цих Типових правил та правил благоустрою територій населених пунктів згідно з вимогами законодавства України.

Наказ Мінрегіону від 27.11.2017 р. №310
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 30.01.2018 р. офіційно не опубліковано


НКРЕКП зайнялася питаннями обліку у своїх ліцензіатів

! Водоканалам

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила Правила організації та ведення обліку за ліцензованими видами діяльності суб'єктами господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення.

Дія цих Правил поширюється на суб'єктів природних монополій, які провадять (мають намір провадити) госпдіяльність з централізованого водопостачання та/або водовідведення та є ліцензіатами НКРЕКП.

Правила визначають мету, завдання, принципи, процедури, механізми і єдині методичні засади організації та ведення обліку за ліцензованими видами діяльності у сфері централізованого водопостачання та водовідведення окремо від інших видів діяльності ліцензіата, у тому числі держрегулювання яких здійснює НКРЕКП.

Положення Правил не змінюють і не відміняють бухгалтерський облік, а також вимоги чинного законодавства до формування фінансової та податкової звітності.

Постанова НКРЕКП від 27.12.2017 р. №1474
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 30.01.2018 р. офіційно не опублікована


Скорочено перелік фондових бірж, яким довіряє Україна

! Iноземним емітентам ЦП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку виклала в новій редакції Перелік іноземних фондових бірж, на яких мають бути допущені до обігу цінні папери іноземних емітентів, що мають намір отримати допуск до обігу цінних паперів на території України, затверджений рішенням НКЦПФР від 10.09.2013 р. №1754.

Тепер цей перелік замість 69 пунктів містить лише 5: 1) мережа фондових бірж, що входять до Nasdaq, Inc.; 2) New York Stock Exchange (NYSE); 3) фондові біржі країн, що входять до ЄС, 4) London Stock Exchange; 5) Hong Kong Exchanges and Clearing.

Рішення НКЦПФР від 07.12.2017 р. №870
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 30.01.2018 р. офіційно не опубліковано


Оновлено положення про допуск іноземних ЦП до обігу в Україні

! Iноземним емітентам ЦП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку виклала в новій редакції Положення про допуск цінних паперів іноземних емітентів до обігу на території України, затверджене рішенням НКЦПФР від 22.11.2012 р. №1692.

Положення встановлює умови допуску ЦП іноземних емітентів до обігу на території України, перелік документів, що подаються до НКЦПФР для прийняття рішення про допуск ЦП іноземних емітентів до обігу на території України, а також порядок прийняття НКЦПФР рішення про допуск.

Дія цього Положення поширюється на емісійні ЦП іноземних емітентів, у тому числі депозитарні розписки.

Рішення про допуск приймається НКЦПФР за заявою іноземного емітента ЦП або Центрального депозитарію цінних паперів щодо всіх цінних паперів відповідного випуску емітента.

Рішення про допуск або про відмову в допуску приймається НКЦПФР протягом 30 к. д. з дати отримання відповідних документів.

Обіг ЦП іноземного емітента на території України може здійснюватися з наступного робочого дня після оприлюднення рішення про допуск на офіційному веб-сайті НКЦПФР.

Рішення НКЦПФР від 07.12.2017 р. №871
набирає чинності з дня його офіційного опублікування,
станом на 30.01.2018 р. офіційно не опубліковано


Затверджено зміни до Положення про провадження депозитарної діяльності

! Депозитаріям, власникам та емітентам ЦП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку затвердила зміни до Положення про провадження депозитарної діяльності, затвердженого рішенням НКЦПФР від 23.04.2013 р. №735.

Депозитарні установи, в системі депозитарного обліку яких на рахунках у ЦП власників, що обслуговуються на підставі договору з емітентом, обліковуються ЦП зі збереженим режимом обтяження ЦП зобов'язаннями, який був до їх переведення у бездокументарну форму накладений реєстроутримувачем, зобов'язані на підставі оригіналу або нотаріально засвідченої копії свідоцтва про смерть власника не пізніше 3-х місяців з дня набрання чинності цим рішенням здійснити дії щодо розблокування таких ЦП.

Центральний депозитарій ЦП та депозитарні установи протягом 3-х місяців повинні привести свої внутрішні документи у відповідність до змін, передбачених цим рішенням.

Рішення НКЦПФР від 21.12.2017 р. №914 чинне з 30.01.2018 р.


Ставки портових зборів — з коефіцієнтом 0,8

! Підприємствам водного транспорту

Мінінфраструктури затвердило коефіцієнт 0,8 до ставок портових зборів, установлених Порядком справляння та розмірами ставок портових зборів, які затверджено наказом Мінінфраструктури від 27.05.2013 р. №316. Коефіцієнт 0,8 не застосовується при справлянні портових зборів із суден і плавучих споруд у таких випадках:

— під час суднозаходу у морські порти України для виконання операцій навантаження та (або) розвантаження вантажів, які прямують транзитом між кінцевими пунктами відправлення та призначення, розташованими поза межами території України;

— для пасажирських суден групи Б, визначених у додатку 1 до Порядку;

— під час суднозаходу у морські порти України, розташовані в усті та на р. Дунай;

— для нафтоналивних суден у закордонному плаванні, які здійснюють перевезення (транспортування) транзитних нафтопродуктів за варіантом «море — берег — море» (завезення/вивезення вантажів виключно водним транспортом, вивантаження/навантаження з використанням причалів, розташованих у межах морських портів Чорноморськ, Миколаїв, Одеса, Южний), та для нафтоналивних суден у закордонному плаванні, які здійснюють перевезення (транспортування) транзитної нафти з використанням морського нафтового термінала «Південний», розташованого у межах морського порту Южний.

Коефіцієнт 0,8 застосовується до ставок усіх видів портових зборів, крім маякового.

При цьому передбачено зниження ставок маякового збору, крім як для вищезгаданих нафтоналивних суден у закордонному плаванні.

Наказ Мінінфраструктури від 27.12.2017 р. №474
чинний з 30.01.2018 р. та застосовується з 01.01.2018 р.


Унесено зміни до Положення про розкриття інформації емітентами ЦП

! Емітентам ЦП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміни до Положення про розкриття інформації емітентами цінних паперів, затвердженого рішенням НКЦПФР від 03.12.2013 р. №2826.

Зокрема, Положення доповнено новим розділом, яким встановлюється порядок опублікування відомостей про створення АТ однією особою або про придбання однією особою усіх акцій товариства.

Так, передбачено, що у разі створення АТ однією особою емітент цінних паперів зобов'язаний опублікувати відомості про це в офіційному друкованому виданні НКЦПФР.

Відомості про створення АТ однією особою опубліковуються протягом 15 днів з дати отримання свідоцтва про державну реєстрацію випуску акцій.

Водночас утратило чинність рішення КЦПФР від 20.10.2009 р. №1207 «Про порядок реєстрації та опублікування відомостей про створення акціонерного товариства однією особою або про придбання однією особою усіх акцій товариства».

Рішення НКЦПФР від 28.11.2017 р. №850 чинне з 04.02.2018 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру