• Посилання скопійовано

Пільга на електромобілі

З 01.01.2018 р. запроваджується пільга на звільнення від оподаткування ПДВ постачання і ввезення електромобілів. Як застосовувати таку пільгу? Якщо передоплату отримано у грудні, а постачання відбувається в січні, — як визначаються податкові зобов'язання? Якщо електромобілі було ввезено до застосування пільги (за ставкою 20%), а тепер їх реалізовують без ПДВ, чи потрібно визначати ПЗ?

Звільнення від ПДВ ввезення і постачання ТЗ з електричними двигунами

Згідно з п. 64 підр. 2 р. ХХ ПКУ, протягом 2018 року звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України і постачання на митній території України транспортних засобів, оснащених виключно електричними двигунами (одним або кількома), що мають код УКТ ЗЕД 8703 90 10 10.

Тобто звільнення від оподаткування ПДВ поширюється саме на операції з постачання транспортних засобів, що мають відповідний код УКТ ЗЕД. А отже, підприємству не потрібно подавати жодних заяв на застосування такого звільнення чи мати спеціальний КВЕД.

При цьому таке звільнення застосовується в обов'язковому порядку, і відмовитись від нього не можна.

Оподаткування ПДВ, якщо передоплата надійшла у грудні 2017 р. або раніше

Відповідно до п. 187.1 ПКУ податкові зобов'язання з ПДВ виникають на дату події, що сталась раніше:

— дата зарахування коштів від покупця/замовника на банківський рахунок платника податку як оплата товарів/послуг, що підлягають постачанню;

— дата відвантаження товарів.

Відповідно застосовується та ставка податку, що діяла на момент виникнення податкового зобов'язання. При отриманні в грудні передоплати за автомобілі звільнення від оподаткування ще не застосовувалося, а отже, платник податків мав нарахувати податкові зобов'язання на суму передоплати за ставкою 20%. При подальшому постачанні товару на суму, що перевищує суму передоплати, визначаються податкові зобов'язання з урахуванням такого звільнення від оподаткування ПДВ.

Доля податкового кредиту, сплаченого при розмитненні

При імпорті електромобілів до введення в дію звільнення від оподаткування ПДВ, згідно з п. 198.3 ПКУ, імпортер сформував податковий кредит виходячи з договірної (контрактної) вартості товарів (складений зі сум податків, нарахованих (сплачених) платником ПДВ за відповідною ставкою).

Подальший продаж електрокарів після 01.01.2018 р. здійснюється вже із застосуванням звільнення від оподаткування ПДВ, тому на таку операцію поширюється норма п. 198.5 ПКУ. Відповідно до цієї норми підприємство повинне нарахувати податкове зобов'язання з ПДВ. При цьому базу оподаткування ПДВ для такого нарахування встановлено п. 189.1 ПКУ. За цією нормою базою оподаткування для нарахування податкового зобов'язання з ПДВ є вартість придбання товарів (тобто їх договірна (контрактна) вартість).

Тож обов'язок нарахувати податкове зобов'язання з ПДВ у підприємства виникає. При цьому базою оподаткування є саме договірна ціна товару — незалежно від того, на підставі митної вартості чи договірної ціни сплачувався ПДВ та формувався податковий кредит при імпорті. При нарахуванні компенсаційних податкових зобов'язань з ПДВ підприємству доведеться скласти податкову накладну з типом причини «09» — складена на постачання для операцій, які звільнені від оподаткування податком на додану вартість.

Податкова накладна на звільнені операції

ДФСУ у ЗIР (підкатегорія 101.16) роз'яснила, що у податковій накладній, складеній на операції з постачання товарів/послуг, які звільняються від оподаткування податком на додану вартість, у графі «Складена на операції, звільнені від оподаткування» верхньої лівої частини робиться позначка «Без ПДВ».

До розділу Б табличної частини податкової накладної вносяться дані у розрізі номенклатури постачання товарів/послуг. Код ставки ПДВ (гр. 8) — 903.

Крім того, у податковій накладній потрібно зазначити код пільги відповідно до довідника пільг. Зверніть увагу: на сьогодні довідник пільг не містить такої пільги. У такому разі, як зазначено у формі податкової накладної (див. примітку 4 у графі 9 розділу Б), зазначаються відповідні пункти (підпункти), статті, підрозділи, розділи ПКУ та/або міжнародного договору, якими передбачено звільнення від оподаткування.

Відповідно до пп. 7 п. 16 Порядку №1307, у разі здійснення пільгових операцій, не внесених до зазначених довідників (у зв'язку із запровадженням нової пільги) станом на дату складання податкової накладної, у графі 9 проставляється умовний код «99999999», а у відведеному полі примітки 4 зазначаються відповідні пункти (підпункти), статті, підрозділи, розділи ПКУ та/або міжнародного договору (угоди), якими передбачене звільнення від оподаткування.

У цьому випадку там потрібно зазначити, наприклад, таку інформацію: «п. 64 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ».

Звіт про пільги

Здійснення звільнених від оподаткування операцій призводить до виникнення у платника податків обов'язку з подання звіту про пільги. Звіт подається суб'єктом господарювання за три, шість, дев'ять і 12 календарних місяців за місцем його реєстрації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду.

Декларація з ПДВ

Незважаючи на те що податкові зобов'язання з ПДВ за такими операціями не нараховуються, вони відображаються в декларації з ПДВ — у рядку 5 самої декларації з розшифруванням значення цього рядка в таблиці 1 додатка Д6 до декларації. Звісно, якщо ПДВ не нараховується, то і в декларації відображається лише сума самої операції — у колонці А рядка 5 декларації та у графі 4 таблиці 1 додатка Д6. У графі 2 таблиці 1 додатка Д6 слід навести назву операції, у графі 3 — посилання на пункт ПКУ (ст. 196, ст. 197, підр. 2 р. ХХ ПКУ) або міжнародного договору (угоди), згідно з яким операція звільнена або не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Нормативна база

  • ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. №2755-VI.
  • Порядок №1307 — Порядок заповнення податкової накладної, затверджений наказом Мінфіну від 31.12.2015 р. №1307.

Станіслав ГОРБОВЦОВ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру