• Посилання скопійовано

Що нового

Визначено процедуру надання дозволів на тимчасове мовлення в зоні АТО та на межі з АРК

! Телерадіоорганізаціям

Законом від 07.12.2017 р. №2244-VIII «Про внесення змін до деяких законів України щодо тимчасових дозволів на мовлення в зоні проведення антитерористичної операції та прикордонних районах України» запроваджується процедура надання Національною радою з питань телебачення і радіомовлення дозволів на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення.

Так, дозвіл на тимчасове мовлення, виданий Нацтелерадіо, є достатнім документом, що надає телерадіоорганізації право відповідно до умов такого дозволу здійснювати тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення за умови наявності у володільців радіоелектронних засобів передбачених законом дозволів на їх експлуатацію.

Територіями з особливим режимом мовлення, згідно з цим Законом, є райони України, що межують з тимчасово окупованою територією України (АРК та м. Севастополем), райони Донецької і Луганської областей.

Дозвіл на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення видається на безоплатній основі, без проведення конкурсу — за заявковим принципом.

Порядок видачі та анулювання дозволу на тимчасове мовлення, умови дозволу та порядок здійснення нагляду за додержанням законодавства про телебачення і радіомовлення телерадіоорганізаціями, що здійснюють тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення на підставі відповідного дозволу, визначає Нацтелерадіо.

При видачі дозволів на тимчасове мовлення на територіях з особливим режимом мовлення Нацтелерадіо керується необхідністю захисту інтересів держави, протидії інформаційній агресії, збалансованого та неупередженого інформування аудиторії про суспільно значущі події в Україні. Виходячи з цих пріоритетів Нацтелерадіо визначає відповідні вимоги до програмної концепції мовлення на територіях з особливим режимом мовлення.

Дія Закону поширюється на період проведення АТО та на один рік після дня її завершення.

Закон від 07.12.2017 р. №2244-VIII набирає чинності з 11.02.2018 р.


Реєстрація ТЗ — через центри адмінпослуг

! Власникам ТЗ

Кабмін уніс зміни до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затвердженого постановою КМУ від 07.09.98 р. №1388.

Зокрема, Порядок доповнено нормами, якими визначено, що державна реєстрація (перереєстрація), зняття з обліку ТЗ (крім ТЗ диппредставництв та консульських установ, представництв міжнародних організацій в Україні, їх персоналу та членів сімей персоналу) сервісними центрами МВС може проводитися через центри надання адміністративних послуг (далі — ЦНАП) на основі рішень, узгоджених між сервісними центрами МВС та органами, які прийняли рішення про утворення центрів надання адміністративних послуг.

ЦНАП підключаються до електронних баз даних (реєстрів), необхідних для проведення держреєстрації (перереєстрації) та зняття з обліку ТЗ, з метою прийняття, перевірки та передачі документів, видачі оформлених результатів.

Також визначено, що у разі проведення держреєстрації ТЗ через ЦНАП документи, необхідні для отримання адмінпослуги, приймаються з урахуванням положень інформаційної картки на таку послугу, яка надається сервісними центрами МВС органам, що утворили ЦНАП.

Крім того, передбачено, що укладені та оформлені в ЦНАП у присутності їхніх адміністраторів договори купівлі-продажу (міни, поставки), дарування ТЗ, а також інші договори, на підставі яких здійснюється набуття права власності на ТЗ, є документами, що підтверджують правомірність придбання ТЗ.

Постанова Кабінету Міністрів України від 06.12.2017 р. №1092
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 16.01.2018 р. офіційно не опублікована


Дозволи на спецводокористування видає Держводагентство

! Спецводокористувачам

Кабмін уніс зміни до Порядку видачі дозволів на спеціальне водокористування, затвердженого постановою КМУ від 13.03.2002 р. №321, з метою приведення його у відповідність до законодавства.

Зокрема, визначено перелік документів, необхідних для одержання дозволу; передбачено можливість подання таких документів та видачі дозволу в електронному вигляді; чітко визначено строк розгляду документів, у тому числі для органів, що надають висновок про можливість спецводокористування.

Також установлено, що:

— дозволи на спецводокористування, видані до 03.06.2017 р. включно, діють до моменту закінчення строку їх дії, а їх анулювання з підстав, передбачених законом, здійснюється Держводагентством;

— відомості про видачу дозволу на спецводокористування з 01.01.2019 р. уносяться до ЄДР відповідно до Закону №755.

Крім того, внесено зміни до постанови Кабміну від 11.09.96 р. №1100 (зокрема, її назву змінено на «Про затвердження Порядку розроблення нормативів гранично допустимого скидання забруднюючих речовин у водні об'єкти та перелік забруднюючих речовин, скидання яких у водні об'єкти нормується») та до Положення про Державне агентство водних ресурсів України, затвердженого постановою КМУ від 20.08.2014 р. №393, — визначено, що Держводагентство не надає дозвільним органам висновків щодо можливості видачі дозволів на спеціальне водокористування, а саме видає та анулює ці дозволи.

Постанова Кабінету Міністрів України від 13.12.2017 р. №1091 чинна з 16.01.2018 р.


Затверджено критерії оцінки допустимості держдопомоги на профпідготовку працівників

! Працедавцям

Кабмін затвердив критерії оцінки допустимості державної допомоги суб'єктам господарювання на професійну підготовку працівників.

До критеріїв оцінки допустимості державної допомоги суб'єктам господарювання на професійну підготовку працівників належать:

недопущення суттєвої нерівності умов діяльності конкуруючих між собою суб'єктів господарювання;

збільшення кількості працівників, що проходять професійну підготовку.

Держдопомога на профпідготовку є допустимою у разі, коли вона надається з метою стимулювання роботодавця підвищувати професійний рівень працівників і спрямована на відшкодування госпсуб'єктам витрат на профпідготовку працівників.

Також у критеріях визначено максимальний розмір держдопомоги на профпідготовку, яка може надаватися на відшкодування госпсуб'єктам витрат на профпідготовку працівників, а також витрати, що можуть бути відшкодовані отримувачам держдопомоги.

Постанова Кабінету Міністрів України від 11.01.2018 р. №11
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 16.01.2018 р. офіційно не опублікована


Кабмін рекомендував перенесення робочих днів у зв'язку зі святами

! Працедавцям і працівникам

З метою забезпечення раціонального використання робочого часу і створення сприятливих умов для святкування 8 березня — Міжнародного жіночого дня, 1 травня — Дня праці, 28 червня — Дня Конституції України, 25 грудня — Різдва Христового та у 2019 році 1 січня — Нового року Кабмін рекомендує керівникам підприємств, установ та організацій (за винятком органів ПФУ, УДППЗ «Укрпошта», Держказначейства та банківських установ) для працівників, яким установлено п'ятиденний робочий тиждень з двома вихідними днями в суботу та неділю, перенести у 2018 році в порядку та на умовах, визначених законодавством, робочі дні з:

— п'ятниці 9 березня — на суботу 3 березня;

— понеділка 30 квітня — на суботу 5 травня;

— п'ятниці 29 червня — на суботу 23 червня;

— понеділка 24 грудня — на суботу 22 грудня;

— понеділка 31 грудня — на суботу 29 грудня.

Спеціальний режим роботи банків і їх установ у зазначені дні встановлює НБУ.

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.01.2018 р. №1-р чинне з 11.01.2018 р.


Кабмін затвердив зниження ставок портових зборів

! Портам та судновласникам

Кабмін погодився з пропозицією Мінінфраструктури щодо зниження на 20% ставок корабельного, канального, маякового, санітарного, якірного, причального, адміністративного портових зборів починаючи з 1 січня 2018 року.

Розпорядження Кабінету Міністрів України від 11.01.2018 р. №2-р чинне з 11.01.2018 р.


Затверджено Порядок видачі сертифіката EUR.1

! Експортерам

Мінфін затвердив Порядок заповнення та видачі митницею сертифіката з перевезення (походження) товару EUR.1.

Порядок визначає процедуру заповнення та видачі митницею сертифіката з перевезення (походження) товару EUR.1 відповідно до положень низки міжнародних угод.

Сертифікат з перевезення (походження) товару EUR.1 заповнюється та видається відповідно до положень зазначених угод, ст. 46 гл. 7 розд. II і п. 14 ч. 2 ст. 544 гл. 74 розд. XX МКУ та цього Порядку.

Сертифікат видається у разі, якщо його потрібно пред'явити як доказ, що товар(и) відповідає(ють) вимогам правил визначення преференційного походження, встановлених угодами, при застосуванні преференційних ставок ввізного мита.

Сертифікат видається посадовою особою митниці під час здійснення експорту товару(ів) за місцем здійснення його (їх) митного оформлення або після експорту товару(ів) у випадках, установлених угодами, за місцем здійснення митного оформлення товару(ів) або за місцем державної реєстрації експортера.

Для отримання сертифіката експортер або уповноважений представник повинен подати структурному підрозділу митниці, на який покладено функції з видачі сертифіката, заяву та документи, визначені п. 3 розд. III Порядку.

Рішення про видачу або відмову у видачі сертифіката приймається у найкоротший строк, але не більше восьми робочих годин після реєстрації заяви у структурному підрозділі митниці, на який покладено функції з видачі сертифіката, разом із документами, зазначеними у п. 3 розд. III Порядку.

Наказ Мінфіну від 20.11.2017 р. №950
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 16.01.2018 р. офіційно не опублікований


Доповнено перелік документів для реєстрації випуску акцій

! Акціонерним товариствам

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміну до пп. 7.5 п. 7 Порядку реєстрації випуску акцій акціонерних товариств, що створюються у процесі приватизації та корпоратизації, затвердженого рішенням НКЦПФР від 26.02.2013 р. №248.

Змінами уточнено перелік документів, необхідних для реєстрації випуску акцій АТ. Так, для реєстрації випуску акцій АТ у 10-денний строк з дня держреєстрації має подати до НКЦПФР, окрім інших документів, баланс товариства, складений на дату держреєстрації, та висновок аудитора (аудиторської фірми) щодо формування СК товариства станом на дату держреєстрації або баланс товариства за перший звітний період та аудиторський висновок (звіт незалежного аудитора)/висновок (звіт) щодо огляду проміжної фінзвітності за відповідний період, що містить висновки аудитора щодо відповідності розміру СК установчим документам, формування та сплати СК із зазначенням переліку внесків, унесених в оплату СК (акцій попереднього випуску), реквізитів платіжних документів (у разі оплати коштами) або актів приймання-передавання (при оплаті не грішми).

Рішення НКЦПФР від 28.11.2017 р. №849
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 16.01.2018 р. офіційно не опубліковане


Затверджено ставки плати за стандартне приєднання електроустановок

! Власникам новостворених електроустановок

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила ставки плати за стандартне приєднання електроустановок для Автономної Республіки Крим, областей, міст Києва та Севастополя на 2018 рік. Ставки плати установлені без ПДВ.

Постанова НКРЕКП від 09.01.2018 р. №12
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 16.01.2018 р. офіційно не опублікована


Суб'єктів фінмоніторингу інформуватимуть рекомендованими листами

! Суб'єктам первинного фінмоніторингу

Мінфін затвердив Порядок повідомлення суб'єкта первинного фінансового моніторингу про вручення особі письмового повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, про закриття кримінального провадження та інформування суб'єктів фінансового моніторингу про прийняті судами рішення.

Цей Порядок визначає процедуру повідомлення Держфінмоніторингом суб'єкта первинного фінансового моніторингу (далі — СПФМ) після надходження інформації від судів або правоохоронних органів, уповноважених приймати рішення відповідно до КПКУ, про вручення особі письмового повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, про закриття кримінального провадження, яке розпочато за повідомленням такого СПФМ, що надійшло до Держфінмоніторингу відповідно до вимог ст. 6, 10, 12, 17 Закону про фінмоніторинг, а також інформування СПФМ про ухвалені судами рішення за такими кримінальними провадженнями з одночасним повідомленням відповідного суб'єкта держфінмоніторингу щодо відповідного СПФМ.

Повідомлення щодо вручення особі письмового повідомлення про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, про закриття кримінального провадження, а також інформація про прийняті судами рішення за такими кримінальними провадженнями надаються СПФМ Держфінмоніторингом у місячний строк з моменту їх одержання в такий спосіб:

банкам (філіям іноземних банків) — в електронному вигляді засобами електронної пошти Нацбанку або рекомендованими листами з повідомленнями про їх вручення;

іншим СПФМ — рекомендованими листами з повідомленнями про їх вручення.

Наказ Мінфіну від 16.11.2017 р. №944
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 16.01.2018 р. офіційно не опублікований


Нові вимоги до шоколадних виробів не поширюються на раніше виготовлені

! Торговцям харчовими продуктами

Міністерство аграрної політики та продовольства внесло зміни до свого Наказу від 13.04.2016 р. №157 «Про затвердження Вимог до продуктів з какао та шоколаду».

Змінами встановлено, що надання на ринку продуктів із какао та шоколаду, які введені або будуть введені в обіг до 1 липня 2019 року, не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності всім чи окремим положенням Вимог до закінчення строку придатності таких продуктів.

Наказ Мінагрополітики від 28.12.2017 р. №705 чинний з 10.01.2018 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру