• Посилання скопійовано

Суть справи

ТЦУ та пов'язані з ним податкові різниці
Не оминули зміни, внесені Законом №2245, і контрольовані операції та трансфертне ціноутворення. Розглянемо новації докладніше.

Обчислюємо резерв сумнівних боргів
Щойно бухгалтерське питання стосується сфери оподаткування, це стає добрим стимулом для бухгалтера з'ясувати і впорядкувати свої знання у цьому напрямі. Комусь це потрібно виключно для правильного відображення в бухобліку та, як наслідок, правдивості фінзвітності, а комусь — для планування та оптимізації податку на прибуток.

Головбух без бухгалтерської служби
Нещодавно кілька спеціалістів, коментуючи новітні листи Мінсоцполітики та Мінфіну про неможливість головбуха без бухгалтерської служби, вирішили, що це порушення законодавства. Автор із цим не згоден, і ця стаття є спробою висвітлити ситуацію та заспокоїти наших читачів.

Нараховуємо резерв відпусток
Нарахування резервів є одним із обов'язків підприємства (п. 7 П(С)БО 26, п. 13 П(С)БО 11).

Договір суборенди землі — відповідає орендар
За згодою виконкому орендар земельної ділянки комунальної власності передав її в суборенду. Чи потрібна згода орендодавця? Коли та про що потрібно повідомити орган ДФС? Це має зробити орендар чи орендодавець? У які терміни — на дату укладення договору суборенди чи на дату винесення рішення органами місцевого самоврядування про передачу землі орендодавцю? Хто має сплачувати плату за землю та подавати звітність?

Пільга на електромобілі
З 01.01.2018 р. запроваджується пільга на звільнення від оподаткування ПДВ постачання і ввезення електромобілів. Як застосовувати таку пільгу? Якщо передоплату отримано у грудні, а постачання відбувається в січні, — як визначаються податкові зобов'язання? Якщо електромобілі було ввезено до застосування пільги (за ставкою 20%), а тепер їх реалізовують без ПДВ, чи потрібно визначати ПЗ?

Переоцінка землі у постійному користуванні
Сільгосппідприємство має у постійному користуванні земельні ділянки, які обліковує у складі нематеріальних активів. Нормативна вартість цих ділянок зростає (по-перше, індексація, по-друге, може бути проведено нову оцінку). Чи потрібно такі ділянки переоцінювати в бухобліку? А чи можна їх обліковувати якось інакше?

Торговельний знак від керівника юрособи
Чи можна орендувати торговельний знак у фізичної особи (не ФОП)? Орендодавцем торговельного знака є наш директор. Чи потрібен дозвіл засновників ТОВ? Які мають бути документи від директора?

Перехід на МСФЗ та нові звіти великих підприємств
З 1 січня 2018 р. набрали чинності зміни до Закону про бухоблік, які внесені Законом №2164 і про які багато писав «Дебет-Кредит» упродовж останніх кількох місяців. Серед наших передплатників продовжують виникати питання, які саме підприємства будуть зобов'язані перейти на МСФЗ згідно з цим законом та подавати впроваджені змінами нові доповнення до фінансової звітності — звіт про платежі на користь держави і звіт про управління.

Повернення товару і чек РРО
Покупець під час купівлі товару у ФОП-«загальносистемника» здійснив оплату з використанням платіжної картки. Продавець видав фіскальний чек РРО та термінальний чек оплати за товар. Через певний час покупець повернув придбаний товар. Чи повинен продавець вимагати, крім фіскального чека РРО, ще термінальний чек оплати, щоб провести повернення товару?

Троянський кінь під банківську таємницю
5 січня на сайті офіційного видання ДФСУ з'явилася інформація про оприлюднення Мінфіном законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів щодо критеріїв визначення осіб з високими статками». Відразу скажемо: ця назва вводить в оману.

Спільна діяльність замість оренди землі
ФОП на другій групі ЄП має в оренді земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Власних ресурсів обробляти ці ділянки не вистачає. Чи може він надати ці землі в суборенду ФОПу на третій групі ЄП, платнику ПДВ, для здійснення сільгоспдіяльності? Якщо ні, які ще є варіанти вирішення проблеми?

До змісту номеру