• Посилання скопійовано

Неприбуткові ГО можуть мати депозити

Чи може неприбуткова громадська організація укладати депозитні договори? Чи не тлумачитимуться отримані відсотки як дохід, що призведе до зняття ознаки неприбутковості? Чи потрібно у статуті прописувати відповідні умови про використання коштів, у т. ч. на депозиті?

Вимоги до статуту ГО

Вимоги до змісту статуту громадської організації встановлює стаття 11 Закону України від 22.03.2012 р. №4572-VI «Про громадські об'єднання» (далі — Закон про ГО), яка закріплює основні вимоги до статуту організації. Згідно з цією статтею статут має містити, окрім іншої інформації, відомості про:

— мету (цілі) та напрями діяльності об'єднання;

— джерела надходження і порядок використання коштів та іншого майна громадського об'єднання.

Виходячи з умов запитання громадське об'єднання має ознаку неприбутковості, тож під час приведення статуту у відповідність до вимог ПКУ громадська організація мала врахувати приписи п. 133.4 ПКУ, а саме:

— заборону розподілу отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників (крім оплати їхньої праці, нарахування єдиного соціального внеску), членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб. При цьому не вважається розподілом отриманих доходів (прибутків) фінансування видатків, визначених пп. 133.4.2 цього пункту;

— передачу активів одній або кільком неприбутковим організаціям відповідного виду або зарахування до доходу бюджету у разі припинення юридичної особи (у результаті її ліквідації, злиття, поділу, приєднання або перетворення), окрім ОСББ;

— доходи (прибутки) неприбуткової організації використовуються виключно для фінансування видатків на утримання такої неприбуткової організації, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами.

Отже, для виконання вимог ПКУ щодо збереження ознаки неприбутковості ГО повинні всі свої доходи (прибутки) використовувати тільки для реалізації мети, цілей, завдань та напрямів діяльності. Таким чином, по суті, важливими є відповідні розділи статуту, де визначено мету (цілі) діяльності, її завдання і напрями, а також джерела формування майна ГО (див. зразок).

Зверніть увагу!

Управління державної реєстрації* зазначають, що громадським організаціям слід не лише звернути увагу на пункти статутів, де прописано мету (цілі) діяльності, її завдання і напрями діяльності, але й переглянути, наскільки вони узгоджуються з джерелами фінансування організації, бо джерела фінансування — це доходи (прибутки). Доходи повинні витрачатися на статутні напрями діяльності. I джерела фінансування повинні бути зазначені, чітко регламентовані у кожному статуті неприбуткової організації (п. 8 ч. 1 ст. 11 Закону про ГО).

* http://rszp.gov.ua/01-02-2018-статут-громадської-організації-зі/.

Зразок

Розділ «Майно та кошти організації» у статуті ГО

5.1. У власності Організації можуть бути кошти, цінні папери та інше майно, майнові та немайнові права, матеріальні та нематеріальні активи та інше майно, що є необхідними для виконання статутної діяльності.

5.2. Майно Організації формується за рахунок:

— передачі коштів та іншого майна, майнових прав засновниками, членами або державою;

— членських внесків членів Організації;

— безповоротної фінансової допомоги чи добровільних пожертв, у тому числі внесків від спонсорів;

— благодійної (у тому числі гуманітарної) та міжнародної технічної допомоги, грантів українських, зарубіжних підприємств, установ та організацій та фізичних осіб;

— майна та коштів, набутих внаслідок господарської та іншої комерційної діяльності, створених Організацією установ, організацій, заснованих підприємств;

— інших джерел, не заборонених законом.

5.3. Кошти Організації спрямовуються на виконання статутних завдань, утримання штатного апарату, закупівлю обладнання та інвентарю, іншого майна та майнових прав, нематеріальних та інших активів для забезпечення статутної діяльності Організації.

5.4. Забороняється використовувати майно та кошти, цінні папери, інше майно, отримане ГО, на цілі, не пов'язані з виконанням статутних завдань, у т. ч. розподіл отриманих доходів (прибутків) або їх частини серед засновників (учасників), членів такої організації, працівників, членів органів управління та інших пов'язаних з ними осіб.

Зокрема, судом1 визнано таким, що відповідає вимогам ПКУ, статут Фонду соцстраху, в якому прямо зазначено, що формування коштів Фонду здійснюється за рахунок прибутку, одержаного від розміщення тимчасово вільних коштів Фонду, у т. ч. на депозитному рахунку.

1 Ухвала Київського апеляційного адміністративного суду від 20.06.2017 р. у справі 825/2220/16, http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/67349861.

На нашу думку, наведена редакція розділу 5 статуту ГО цілком відповідає вимогам ПКУ — прописувати прямо у статуті таке джерело надходження коштів, як доходи (проценти) за депозитом, без потреби (закон не вимагає встановлення виключного переліку надходжень чи їх конкретизації). Посилання на інші джерела формування майна ГО, не заборонені законом, не суперечитиме принципам утворення та діяльності ГО, зокрема принципу самоврядності та відсутності майнового інтересу їхніх членів (учасників). Утім, для будь-якої юрособи статут — це локальний нормативний акт, яким вона керується у своїй діяльності. I чим докладніше статут буде виписано, тим легше буде вирішувати спірні питання.

Самоврядність

Самоврядність передбачає право членів (учасників) громадського об'єднання самостійно здійснювати управління діяльністю громадського об'єднання відповідно до його мети (цілей), визначати напрями діяльності (ч. 3 ст. 3 Закону про ГО).

Проценти за депозитом не впливають на неприбутковість

Відповідно до пп. 14.1.206 ПКУ, проценти — дохід, який сплачується (нараховується) позичальником на користь кредитора як плата за використання залучених на визначений або невизначений строк коштів або майна. До процентів, зокрема, включається платіж за використання коштів, залучених у депозит.

Проте, на нашу думку, важливим для збереження ознаки неприбутковості є не сам факт укладення договору, а використання цих процентів на статутні цілі — інакше такі доходи слід оподаткувати.

Відповідну позицію висловлено й у листі ДФСУ від 19.10.2015 р. №21971/6/99-99-19-02-02-15: пасивні доходи у вигляді відсотків від депозитного вкладу, отримані профспілковою організацією, яка перебуває в Реєстрі, не є об'єктом оподаткування податком на прибуток за умови, що ці доходи (прибутки) використовуються такою профспілковою організацією виключно для фінансування видатків на її утримання, реалізації мети (цілей, завдань) та напрямів діяльності, визначених її установчими документами (пп. 133.4.2 ПКУ).

У разі нецільового використання коштів неприбутковою організацією така неприбуткова організація зобов'язана подати у термін, визначений для місячного податкового (звітного) періоду, звіт про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації за період з початку року до останнього дня включно місяця, в якому вчинено таке порушення, та зазначити суму самостійно нарахованого податкового зобов'язання з податку на прибуток.

Податкове зобов'язання розраховується виходячи зі суми операції нецільового використання коштів.

При цьому така неприбуткова організація втрачає статус неприбуткової та підлягає вилученню з Реєстру.

Наталія КАНАРЬОВА, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру