• Посилання скопійовано

Що нового

Акти перевірок — тільки за уніфікованою формою

! СГ

Кабмін затвердив Методику розроблення критеріїв, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності та визначається періодичність проведення планових заходів державного нагляду (контролю), та Методику розроблення уніфікованих форм актів, що складаються за результатами проведення планових (позапланових) заходів державного нагляду (контролю).

Критерії розробляються органом державного нагляду (контролю) у віднесеній до його відання сфері відповідно до вимог законодавства з урахуванням цієї Методики, даних про настання негативних наслідків від провадження господарської діяльності суб'єктів господарювання, пропозицій громадських об'єднань та затверджуються Кабміном.

У разі коли органами, уповноваженими здійснювати державний нагляд (контроль) у відповідних сферах, є місцеві держадміністрації та/або органи місцевого самоврядування, критерії розробляються центральними органами виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у відповідних сферах.

Критерії підлягають перегляду не рідше ніж один раз на три роки;

Уніфікована форма акта перевірки розробляється органом державного нагляду (контролю) та оприлюднюється на його офіційному веб-сайті протягом п'яти робочих днів з дня її затвердження.

У разі коли органами, уповноваженими здійснювати державний нагляд (контроль) у відповідних сферах, є місцеві держадміністрації та/або органи місцевого самоврядування, уніфіковані форми актів перевірок затверджуються центральними органами виконавчої влади, що забезпечують формування державної політики у відповідних сферах.

Перегляд уніфікованої форми акта перевірки, зокрема переліку питань щодо проведення заходу державного нагляду (контролю), здійснюється у разі внесення змін до нормативно-правових актів, на підставі яких розроблений перелік питань щодо проведення заходу державного нагляду (контролю), або прийняття нових нормативно-правових актів у відповідній сфері державного нагляду (контролю).

Водночас утрачає чинність постанова КМУ від 28.08.2013 р. №752, якою було затверджено попередню Методику та уніфіковані форми актів.

Постанова Кабінету Міністрів України від 10.05.2018 р. №342
набирає чинності з 12.06.2018 р.


Слідчі знову можуть подавати клопотання до місцевого суду

! Усім

У зв'язку з офіційним опублікуванням у «Голосі України» від 11.04.2018 р. з наступного дня, 12.04.2018 р., набрав чинності Закон «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо уточнення окремих положень».

Законом вилучено зі ст. 132, 184, 234 КПКУ положення про те, що клопотання щодо застосування заходів забезпечення кримінального провадження, проведення обшуку чи обрання запобіжних заходів, призначення експертизи подається виключно на підставі ухвали слідчого судді і тільки до місцевого суду, у межах територіальної юрисдикції якого перебуває (зареєстрований) орган досудового розслідування як юрособа. Ці положення були внесені до згаданих статей з 15.03.2018 р. Законом від 03.10.2017 р. №2147-VIII.

Тепер такі клопотання знову подаються до місцевого загального суду, у межах територіальної юрисдикції якого перебуває орган досудового розслідування.

Проте клопотання слідчих, прокурорів про застосування заходів забезпечення кримінального провадження або проведення обшуків, які подані до відповідних судів до набрання чинності цим Законом, розглядаються в порядку, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Закон України від 22.03.2018 р. №2367-VIII чинний з 12.04.2018 р.


Визначено порядок організації готівкового обігу в банках в особливий період

! Банкам

З огляду на соціально-політичну ситуацію в Україні, істотні структурні зміни в НБУ та прийняття низки нормативно-правових і розпорядчих актів НБУ затвердив Положення про організацію готівкового обігу і ведення емісійно-касових операцій у банківській системі в особливий період.

Зокрема, у зв'язку з централізацією та вилученням зі структури НБУ територіальних управлінь унормовано дії представників НБУ в регіонах в особливий період, а також порядок роботи в цей період відділів (управління) грошового обігу Департаменту грошового обігу в регіонах.

Крім того, врегульовано порядок роботи з готівкою уповноважених та залучених банків в особливий період.

Водночас утратили чинність попереднє Положення, затверджене постановою НБУ від 12.02.2004 р. №46, та постанови НБУ від 18.05.2007 р. №189 і від 03.03.2015 р. №157, якими до нього вносилися зміни.

Постанова Національного банку України від 05.05.2018 р. №51 чинна з 11.05.2018 р.


Зміни в Порядку експертизи реєстраційних матеріалів на лікарські засоби

! Фармацевтичним підприємствам

Міністерство охорони здоров'я внесло зміни до Порядку проведення експертизи реєстраційних матеріалів на лікарські засоби, що подаються на державну реєстрацію (перереєстрацію), а також експертизи матеріалів про внесення змін до реєстраційних матеріалів протягом дії реєстраційного посвідчення, затвердженого наказом МОЗ від 26.08.2005 р. №426.

Змінами, зокрема, передбачено, що реєстраційну форму заявник подає до Державного експертного центру у паперовому та електронному вигляді.

Додано визначення терміна «непорівнювальний біотехнологічний лікарський засіб» — лікарський засіб, який розроблявся без повних порівняльних досліджень з безпеки та ефективності та який не демонструє свою подібність в усіх трьох фундаментальних сферах (якість, безпека, ефективність) до референтного (біотехнологічного) лікарського засобу.

Наказ МОЗ України від 13.04.2018 р. №711 чинний з 15.05.2018 р.


Визначено новий перелік ліків, які відпускаються без рецептів з аптек

! Фармацевтам, громадянам

Міністерство охорони здоров'я затвердило Перелік лікарських засобів, дозволених до застосування в Україні, які відпускаються без рецептів з аптек та їх структурних підрозділів.

Перелік з 3090 позицій містить лікарські засоби, які внесені до Державного реєстру лікарських засобів України станом на 18.03.2018 р.

Водночас утратив чинність попередній Перелік, затверджений наказом МОЗ від 19.01.2017 р. №41.

Наказ МОЗ України від 02.04.2018 р. №599 чинний з 15.05.2018 р.


Держава підтримає патріотичні кінопроекти...

! Кінопродюсерам

Міністерство культури України затвердило Порядок проведення відбору кінопроектів патріотичного спрямування, для виробництва (створення) та розповсюдження яких надається державна фінансова підтримка.

Патріотична спрямованість кінопроекту передбачає, що його зміст відповідає принаймні одній із таких ознак: пов'язаний із популяризацією прав, свобод, обов'язків людини і громадянина, сприяє розвиткові національної свідомості, патріотичних почуттів, консолідації українського суспільства навколо ідей спільного майбутнього, захисту територіальної цілісності України, ідеалів свободи, загальнолюдських та сімейних цінностей, зміцненню взаємної поваги і толерантності в українському суспільстві, посиленню відчуття гордості за власну державу, її історію, культуру, науку і спорт, поширенню правдивої інформації про обставини збройної агресії Російської Федерації на території України.

Конкурсний відбір проводиться Експертною радою при Мінкультури з відбору кінопроектів для надання державної фінансової підтримки на виробництво (створення) та розповсюдження фільмів патріотичного спрямування.

Наказ Мінкультури від 27.04.2018 р. №370
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 15.05.2018 р. офіційно не опублікований


...і кінематографію загалом

! Кінопродюсерам

Кабмін затвердив Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті для державної підтримки кінематографії.

Порядок визначає механізм використання коштів, передбачених у загальному і спеціальному фондах державного бюджету за програмою «Державна підтримка кінематографії».

Головним розпорядником бюджетних коштів є Мінкультури, розпорядником нижчого рівня та відповідальним виконавцем бюджетної програми є Держкіно.

Бюджетні кошти спрямовуються, зокрема, на виробництво (створення) та розповсюдження документальних, просвітницьких, анімаційних фільмів, фільмів для дитячої аудиторії, авторських фільмів та фільмів-дебютів (до 100%), виробництво (створення) та розповсюдження телефільму, телесеріалу (до 50%), проведення кінофестивалів, кіноринків, кіноконференцій, кіносемінарів та інших кіномистецьких заходів, проведення днів українського кіно за кордоном та днів кіно зарубіжних країн в Україні.

Водночас утрачають чинність дев'ять постанов КМУ, якими були затверджені окремі порядки використання бюджетних коштів на потреби кінематографії.

Постанова Кабінету Міністрів України від 18.04.2018 р. №339
чинна з дня офіційного опублікування,
станом на 15.05.2018 р. офіційно не опублікована


Мінсоцполітики подбало про безпеку працівників під час роботи з дисплеями

! Роботодавцям

Міністерство соціальної політики України затвердило Вимоги щодо безпеки та захисту здоров'я працівників під час роботи з екранними пристроями.

Вимоги розроблено на основі Директиви 90/270/ЄЕС від 29.05.90 р. про мінімальні вимоги безпеки та здоров'я при роботі з екранними пристроями.

Вимоги поширюються на всіх госпсуб'єктів незалежно від форм власності, організаційно-правової форми і видів діяльності та встановлюють мінімальні вимоги безпеки та захисту здоров'я під час здійснення роботи, пов'язаної з використанням екранних пристроїв незалежно від їхнього типу та моделі. Роботодавці мають право встановлювати більш жорсткі та/або спеціальні вимоги, якщо це не суперечить чинному законодавству.

Вимоги не поширюються на:

— робочі місця здобувачів освіти у комп'ютерних класах (кабінетах, аудиторіях тощо) закладів освіти;

— робочі місця пілотів, водіїв або операторів транспортних засобів, обладнані екранними пристроями у системах оброблення даних на борту засобів сполучення, екранні пристрої у складі машин і обладнання, що переміщуються в процесі роботи;

— робочі місця працівників, які займаються обслуговуванням, ремонтом і налагодженням екранних пристроїв;

— портативні системи оброблення даних, якщо вони не постійно використовуються на робочому місці;

— обчислювальні машинки (калькулятори), касові апарати та прилади з невеликими пристроями індикації даних або результатів вимірювання;

— цифрові друкувальні машини, обладнані візуальними дисплейними терміналами (дисплейні друкувальні машини);

— планшети, смартфони, мобільні телефони.

Наказ Мінсоцполітики від 14.02.2018 р. №207
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 15.05.2018 р. офіційно не опублікований


Авіаперевезення товарів військового призначення — за спецдозволом

! Авіаперевізникам

Державна авіаційна служба України затвердила Авіаційні правила України «Порядок надання, припинення дії, відмови у наданні дозволів на виліт повітряного судна для перевезення товарів військового призначення та подвійного використання».

Правила обов'язкові для виконання всіма суб'єктами авіаційної діяльності незалежно від форм власності та відомчої підпорядкованості, які залучені до процесу повітряних перевезень товарів військового призначення та подвійного використання цивільними повітряними суднами.

Водночас утрачає чинність наказ Мінтрансу від 17.07.2001 р. №447 «Про затвердження Порядку оформлення вильоту повітряного судна для перевезення товарів військового та подвійного призначення».

Наказ Державіаслужби від 29.03.2018 р. №288
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 15.05.2018 р. офіційно не опублікований


Нове Положення про конкурсну комісію з відбору радників у процесі приватизації

! Учасникам приватизації

Фонд державного майна затвердив Положення про конкурсну комісію з відбору радників у процесі приватизації об'єктів державної власності.

Положення визначає порядок роботи конкурсної комісії з відбору радників у процесі приватизації об'єктів великої приватизації для надання послуг з підготовки до приватизації та продажу таких об'єктів.

Метою Положення є забезпечення конкурентності, справедливості, неупередженості, послідовності та високого професійного рівня в підготовці і проведенні конкурсів з відбору радників відповідно до Порядку залучення радників у процесі приватизації об'єктів державної власності.

Водночас утрачає чинність попереднє Положення, затверджене наказом ФДМУ від 06.02.2017 р.

Наказ ФДМУ від 29.03.2018 р. №458
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 15.05.2018 р. офіційно не опублікований


Затверджено Перелік продуктів, які підлягають держконтролю на кордоні

! Суб'єктам ЗЕД

Міністерство аграрної політики та продовольства України на виконання ч. 4 ст. 41 Закону «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров'я та благополуччя тварин» затвердило Перелік продуктів, які підлягають державному контролю на призначених прикордонних інспекційних постах.

Наказ Мінагрополітики від 26.03.2018 р. №159
чинний з дня офіційного опублікування,
станом на 15.05.2018 р. офіційно не опублікований


Плата за доступ до елементів інфраструктури кабельної каналізації електрозв'язку

! Власникам (володільцям) кабельної каналізації електрозв'язку та операторам, провайдерам телекомунікацій

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері зв'язку та інформатизації, затвердила Методику визначення плати за доступ до елементів інфраструктури кабельної каналізації електрозв'язку.

Методика визначає механізм формування та встановлення плати за доступ до елементів інфраструктури кабельної каналізації електрозв'язку та поширюється на об'єкти доступу всіх форм власності.

Дія Методики поширюється на відносини між власниками (володільцями) кабельної каналізації електрозв'язку, які не є операторами, провайдерами телекомунікацій, та іншими суб'єктами господарювання (операторами, провайдерами телекомунікацій або уповноваженими ними особами), що виникають під час здійснення доступу до елементів інфраструктури кабельної каналізації електрозв'язку.

Методикою встановлено формування плати за доступ до елементів інфраструктури ККЕ, визначення одноразової та періодичної плати, підстави для перегляду розміру плати та строки сплати.

Рішення НКРЗI від 10.04.2018 р. №203
чинне з дня його офіційного опублікування,
станом на 15.05.2018 р. офіційно не опубліковане


Затверджено Порядок підготовки галузевих переліків документів

! Юрособам

Мін'юст відповідно до ст. 6 Закону «Про Національний архівний фонд та архівні установи» затвердив Порядок підготовки галузевих переліків документів із зазначенням строків їх зберігання.

Порядок встановлює єдині вимоги щодо підготовки галузевих переліків документів із зазначенням строків їх зберігання органами державної влади, центральними органами державного управління для підприємств, установ, організацій (далі — установа) певної галузі чи сфери діяльності.

Галузевий перелік використовується при складанні типових (примірних) та власних номенклатур справ установ лише разом із типовим переліком.

Галузевий перелік має відповідати таким основним вимогам:

— охоплювати документацію певної галузі;

— не містити типову документацію, що включена до типових переліків;

— мати чітку схему, побудовану з урахуванням конкретних функцій або основних напрямів діяльності установ галузі, що відповідають їх цільовому призначенню;

— визначати конкретні строки зберігання певних груп або видів документів, систематизованих за ланками установ галузі, з урахуванням ступеня повторюваності (дублетності) документної інформації;

— мати чіткі назви статей, що унеможливлюють різночитання або подвійне тлумачення змісту;

— містити чітко сформульовані загальні положення щодо його застосування.

Наказ Мін'юсту від 23.04.2018 р. №1244/5
чинний з дня його офіційного опублікування,
станом на 15.05.2018 р. офіційно не опублікований

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру