• Посилання скопійовано

Договір ЦПХ із громадянином США

Організація запрошує для консультації нерезидента — громадянина США. Чи можна оформити з нерезидентом ЦПД? Чи діятиме обмеження мінімальної суми оплати в 10 МЗП? Чи можна звітувати щодо сплати ПДФО в №1ДФ без наявності IПН у нерезидента?

Так, із нерезидентом можна оформити договір договір ЦПХ. Договір ЦПХ — це угода між підприємством та особою на виконання певної роботи, предметом якого є надання певного результату праці. Фактом виконання робіт (надання послуг) за договором ЦПХ є акт виконаних робіт (наданих послуг). Акт і є первинним документом під час відображення операцій у бухобліку.

Щодо оподаткування ПДФО та відображення у звітності

До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов договору ЦПХ (пп. 164.2.2 ПКУ). Згідно з пп. 170.10.1 ПКУ, доходи з джерелом їх походження в Україні, що нараховуються на користь нерезидентів, оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів. Ставка ПДФО становить 18% бази оподаткування щодо доходів, нарахованих у т. ч., але не виключно у формі: заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород, які нараховуються платнику у зв'язку з трудовими відносинами та за договорами ЦПХ.

Отже, доходи, одержані нерезидентами у вигляді винагород та інших виплат, які виплачуються за договорами ЦПХ, оподатковуються за ставкою 18%. Базою оподаткування є нарахована сума такої винагороди.

Та оподаткування доходів нерезидентів має свої особливості. Якщо міжнародний договір установлює інші правила, ніж зазначено в ПКУ, слід застосовувати правила міжнародного договору (п. 3.2 ПКУ).

Про уникнення подвійного оподаткування

За ст. 14 Конвенції між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки дохід, одержаний фізичною особою, яка є резидентом Договірної Держави, від виконання особистих послуг незалежного характеру, підлягає оподаткуванню тільки в тій Державі, за винятком, якщо:

a) такі послуги надаються чи надавалися в іншій Договірній Державі; та

б) дохід належить до постійної бази, яку фізична особа має або мала з метою регулярного надання таких послуг у тій іншій Державі.

Особисті послуги незалежного характеру

Термін «незалежні особисті послуги» включає, зокрема, незалежну наукову, літературну, художню, освітню або викладацьку діяльність, а також незалежну діяльність лікарів, адвокатів, інженерів, архітекторів, дантистів і бухгалтерів.

У такому разі дохід, який належить до такої постійної бази, може оподатковуватись у тій іншій Державі відповідно до принципів, аналогічних до принципів статті 7 (Прибутки від комерційної діяльності), для визначення суми прибутку від комерційної діяльності та віднесення прибутку від комерційної діяльності до постійного представництва.

Якщо отримані послуги підпадають під вимоги ст. 14 Конвенції, то можуть бути застосовані норми цієї статті.

За ст. 15 Конвенції між Урядом України та Урядом Сполучених Штатів Америки про уникнення подвійного оподаткування та попередження податкових ухилень стосовно податків на доходи та капітал, заробітна плата та інші подібні винагороди, одержувані резидентом однієї Договірної Держави (у нашому випадку — США) у зв'язку з роботою за наймом, оподатковуються тільки у цій Державі, якщо тільки робота за наймом не здійснюється в іншій Договірній Державі (Україні). Через те що такі роботи не здійснюються в Україні, вони оподатковуються тільки в США.

Зверніть увагу!

Згідно з ч. «б» п. 1 ст. 2 Конвенції, її дія поширюється лише на податок на прибуток підприємств та прибутковий податок з громадян. Отже, на нашу думку, за умови надання нерезидентом довідки про його статус у США Конвенція не звільняє від нарахування ЄСВ та оподаткування військовим збором такого доходу.

Відповідно до п. 103.1 ПКУ, правила міжнародного договору України застосовуються шляхом звільнення від оподаткування доходів із джерелом їх походження з України, зменшення ставки податку або шляхом повернення різниці між сплаченою сумою податку і сумою, яку нерезиденту необхідно сплатити згідно з міжнародним договором України.

Підставою для звільнення (зменшення) від оподаткування доходів із джерелом їх походження з України є подання нерезидентом особі (податковому агенту), яка виплачує йому доходи, довідки (або її нотаріально засвідченої копії), яка підтверджує, що нерезидент є резидентом країни, з якою укладено міжнародний договір України, а також інших документів, якщо це передбачено міжнародним договором України (п. 103.4 ПКУ).

Довідка видається компетентним (уповноваженим) органом відповідної країни, визначеним міжнародним договором України, за формою, затвердженою згідно із законодавством відповідної країни, і повинна бути належним чином легалізована, перекладена згідно з законодавством України (п. 103.5 ПКУ).

Вимоги до довідки від нерезидента

Довідка має доказову силу офіційних документів на території України за виконання однієї з умов:

— її легалізації в дипломатичних або консульських установах України у відповідній країні;

— засвідчення штампом апостиль (якщо вона складена на території держави-учасниці Гаазької Конвенції, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів, 1961 року);

— наявності міжнародних договорів про правову допомогу, згідно з положеннями яких офіційні документи іноземних держав-партнерів приймаються без будь-якого підтвердження.

У разі потреби така довідка може бути запитана у нерезидента особою, яка виплачує йому доходи, або контролюючим органом під час розгляду питання про повернення сум надміру сплачених грошових зобов'язань на іншу дату, що передує даті виплати доходів.

У разі потреби особа, яка виплачує доходи нерезидентові, може звернутися до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням (місцем проживання) щодо здійснення центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну фінансову політику, запиту до компетентного органу країни, з якою укладено міжнародний договір України, про підтвердження зазначеної у довідці інформації (п. 103.6 ПКУ).

Довідка дійсна в межах календарного року, в якому вона видана (п. 103.8 ПКУ).

Подання довідки з метою уникнення подвійного оподаткування — обов'язок нерезидента. Резидент не зобов'язаний її вимагати (лист ДПСУ від 18.04.2012 р. №5651/5/12-0016). Якщо нерезидент такої довідки не надав, оподатковуємо його дохід за ставкою 18% (п. 103.10 ПКУ).

Форма №1ДФ

У формі №1ДФ дохід, виплачений за договором ЦПХ, відображають з ознакою «102». Але без наявності в нерезидента IПН звітувати про сплату ПДФО за ф. №1ДФ неможливо.

Якщо фізособа-нерезидент планує отримувати доходи від підприємств на території України, вона повинна (особисто чи через законного представника) подати відповідному контролюючому органу облікову картку фізособи — платника податків за формою №1ДР, яка й буде заявою про реєстрацію в Держреєстрі.

Після реєстрації нерезиденти повинні надавати інформацію про свій реєстраційний номер облікової картки фізичним та юридичним особам, що виплачують їм доходи.

Обмеження мінімальної суми оплати в 10 МЗП не діє у разі укладення договору ЦПХ, бо стосується лише трудових договорів (ст. 42 Закону про зайнятість).

Галина КАЗНАЧЕЙ, «Дебет-Кредит»

До змісту номеру