• Посилання скопійовано

Суть справи

Нові критерії блокування ПН/РК
Остання декада березня принесла платникам ПДВ немало змін. Не всі з них можна назвати позитивними.

Захист від наслідків податкових перевірок
Верховний суд зробив декілька висновків на користь платника податку і проти контролюючого органу, які стануть корисними для кожного. Зокрема, щодо незаконності ППР через скасування наказу на перевірку та недоліки в акті перевірки.

Господарські та «негосподарські» витрати
Рекламна роздача товарів, придбання та використання продовольчих товарів (чаю, кави, цукру, цукерків, печива, питної води) для офісних потреб підприємства, а також придбання для офісу певної побутової техніки (кавоварок, чайників, мікрохвильовок, холодильників) — усі ці витрати, на перший погляд, є невід'ємною частиною господарської діяльності підприємства. Утім, податківці дуже рідко з цим погоджуються. Тим часом госпдіяльний статус витрат має неабияке значення для податкового обліку...

Коригування митних платежів та ПДВ при імпорті
Під час ввезення товарів імпортери сплачують мита та «імпортний» ПДВ. Згодом з певних причин ці суми можуть збільшуватись або зменшуватися. Розповімо, як оформлюється коригування митних платежів і ПДВ та як воно відображається в обліку.

Ризики для неприбутковості ГО
Громадська організація отримала статус неприбутковості, має виключно один КВЕД 94.99. Діяльність ГО спрямована на створення умов для розвитку компетенцій та лідерських якостей, а також задоволення та захист економічних та інших спільних інтересів членів цієї організації. Чи має право така ГО самостійно проводити конференції, семінари тощо за договорами про надання інформаційно-консультаційних послуг з наданням учасникам актів та рахунків на вартість семінару? Чи можна виплачувати доповідачам кошти за договорами ЦПХ, якщо доповідачі — учасники/засновники ГО?

Перевірка донарахувала податок на прибуток
Перевірка ДФС виявила завищення витрат за 9 місяців 2017 р., донараховано податок на прибуток, у грудні 2017 отримано ППР. Як у бухобліку відобразити донараховану суму ПЗ з податку на прибуток? Чи сторнувати завищені витрати на підставі акта перевірки? Як заповнити рядок 18 декларації про прибуток: із урахуванням донарахованої суми ПЗ чи ні?

Виправлення у звіті з ЄСВ: готовність №1
Найближчим часом нам обіцяють нову форму звіту з ЄСВ. Бухгалтери не раз відчували на собі зміни форм звітів. Ще більше це стає відчутним, коли йдеться про виправлення помилок за минулі періоди, тобто до нової звітності. Тож, аби полегшити собі життя, рекомендуємо бухгалтерам перевірити додаток 4 та внести виправлення вже тепер.

Робоче місце для працівника з інвалідністю
У «ДК» №8/2018 ми розповіли про заповнення Звіту про виконання нормативу працевлаштування інвалідів форми №10-ПI. Тепер розглянемо, як має бути облаштоване місце праці для особи з інвалідністю, чи потрібно його атестувати, а також як отримати дотацію на його створення.

Договір ЦПХ із громадянином США
Організація запрошує для консультації нерезидента — громадянина США. Чи можна оформити з нерезидентом ЦПД? Чи діятиме обмеження мінімальної суми оплати в 10 МЗП? Чи можна звітувати щодо сплати ПДФО в №1ДФ без наявності IПН у нерезидента?

До змісту номеру