• Посилання скопійовано

Що нового

Опубліковано постанову НБУ про нові правила округлення загальних сум у чеку

! Усім

Офіційно опубліковано постанову НБУ «Про оптимізацію обігу монет дрібних номіналів», яка прийнята з метою поліпшення організації готівкового обігу, оптимізації витрат на підтримання готівкового обігу (див. «ДК» №14-15/2018).

Відповідно до постанови, з 1 липня 2018 року НБУ припиняє додатковий випуск у готівковий обіг монет номіналами 1, 2, 5 і 25 копійок, а під час готівкових розрахунків відбувається округлення сум розрахунків до десятків копійок. Під час безготівкових розрахунків округлення не здійснюють.

Постанова Національного банку України від 15.03.2018 р. №25 набирає чинності з 01.07.2018 р.


Унесено зміни до законів щодо передання доріг у концесію

! Учасникам дорожнього руху, шляховикам

Законом «Про внесення змін до деяких законів України щодо будівництва та експлуатації автомобільних доріг» унесено зміни до законів України «Про джерела фінансування дорожнього господарства України», «Про концесії», «Про автомобільні дороги», «Про концесії на будівництво та експлуатацію автомобільних доріг», «Про відчуження земельних ділянок, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, які перебувають у приватній власності, для суспільних потреб чи з мотивів суспільної необхідності».

Метою прийняття закону є вдосконалення законодавчого врегулювання будівництва та експлуатації автомобільних доріг загального користування державного значення на умовах концесії.

Зокрема, уточнено, що довжина автодоріг, окремих їх ділянок, що забезпечують альтернативний безоплатний проїзд, не може перевищувати більш ніж удвічі довжину платної автодороги (крім випадків, коли понад 50% протяжності платної автодороги становлять мости, тунелі, шляхопроводи).

Уточнено також зміст рішення КМУ щодо будівництва та експлуатації новозбудованих автомобільних доріг, які можуть бути передані у концесію, а також рішення про проведення концесійного конкурсу.

Крім того, удосконалено положення щодо викупу земельної ділянки (її частини) для будівництва, капітального ремонту, реконструкції та обслуговування автомобільних доріг, мостів, естакад та об'єктів, необхідних для їх експлуатації.

Закон України від 27.02.2018 р. №2304-VIII чинний з 25.03.2018 р.


Припинено економічну співпрацю з Росією

! Суб'єктам ЗЕД

Кабмін припинив дію Програми економічного співробітництва України і Російської Федерації на 2011 — 2020 роки, вчиненої 7 червня 2011 р. у м. Москві.

Постанова Кабінету Міністрів України від 21.03.2018 р. №191
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 27.03.2018 р. офіційно не опублікована


Оновлено критерії оцінювання ступеня ризику у сфері охорони прав на сорти рослин

! Суб'єктам рослинництва

Кабмін затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від провадження господарської діяльності у сфері охорони прав на сорти рослин та визначається періодичність здійснення планових заходів державного нагляду (контролю) Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.

Такими критеріями є:

1) набуття та використання юридичними та фізичними особами прав інтелектуальної власності на сорти рослин згідно з вимогами законодавства з охорони прав на сорти рослин щодо:

майнових прав інтелектуальної власності на сорт рослин, засвідчених патентом на сорт рослин;

майнового права інтелектуальної власності на поширення сорту рослин, засвідченого свідоцтвом про державну реєстрацію сорту рослин;

особистого немайнового права інтелектуальної власності, засвідченого свідоцтвом про авторство на сорт рослин;

2) проведення експертизи заявки на сорт рослин;

3) ввезення в Україну садивного матеріалу (насіння) не зареєстрованих в Україні сортів рослин.

Відповідно до встановлених критеріїв СГ належать до одного з трьох ступенів ризику: високого, середнього та незначного. Планові заходи державного нагляду (контролю) за діяльністю суб'єктів господарювання з високим ступенем ризику здійснюються не частіше одного разу на 2 роки, із середнім — на 3 роки, з незначним — на 5 років.

Постанова Кабінету Міністрів України від 21.03.2018 р. №200
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 27.03.2018 р. офіційно не опублікована


Затверджено Кодекс комерційного обліку електроенергії

! Учасникам ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила Кодекс комерційного обліку електричної енергії.

Цей Кодекс визначає принципи організації комерційного обліку електричної енергії на ринку електричної енергії України, процеси та процедури для забезпечення формування даних щодо обсягу виробленої, переданої, розподіленої, спожитої, імпортованої та експортованої електричної енергії з метою використання таких даних на ринку електричної енергії, права та обов'язки сторін стосовно організації комерційного обліку електричної енергії та отримання точних і достовірних даних комерційного обліку для здійснення комерційних розрахунків із дотриманням рівних прав і без дискримінації учасників ринку електричної енергії.

Дія Кодексу поширюється на всіх учасників ринку електричної енергії та постачальників послуг комерційного обліку, що ними залучаються.

Для виконання зобов'язань, визначених Кодексом, учасникам ринку дозволяється наймати треті сторони (постачальників послуг комерційного обліку), що мають відповідну кваліфікацію та, у передбачених Кодексом випадках, відповідну реєстрацію в адміністратора комерційного обліку.

Постанова НКРЕКП від 14.03.2018 р. №311
набирає чинності з наступного дня за днем офіційного опублікування,
станом на 27.03.2018 р. офіційно не опублікована


Зміни в Положенні про функціонування фондових бірж

! Учасникам ринку ЦП

Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку внесла зміни до Положення про функціонування фондових бірж, затвердженого рішенням НКЦПФР від 22.11.2012 р. №1688.

Зокрема, пункт 2 розділу I Положення доповнено визначеннями термінів «накопичений купонний (процентний) дохід за облігацією (НКД)», «поточна ціна цінного папера», «процентний пункт», «ціна облігації», «чиста» ціна облігації».

Уточнено, що допуск ЦП до торгівлі на фондовій біржі здійснюється шляхом їх унесення до біржового списку (крім випадку, якщо ініціатором аукціону є член фондової біржі, у якого щодо ЦП укладено договір із ФГВФО). Допуск інших фінансових інструментів до торгівлі на фондовій біржі здійснюється шляхом їх унесення до біржового списку фінансових інструментів.

Також Положення доповнено нормами, якими передбачено, що фондова біржа встановлює для ЦП, які перебувають у лістингу, та/або ЦП, які використовуються для розрахунку біржового фондового індексу, граничні значення зміни ціни, сформованої на підставі адресних заявок, у бік збільшення або зменшення не більше ніж на 20% (для держоблігацій України — не більше ніж на 10%) від останньої ціни закриття торговельного дня цінного папера. У разі перевищення цих значень фондова біржа здійснює перевірку та інформує НКЦПФР про її результати.

Рішення НКЦПФР від 16.02.2018 р. №92
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 27.03.2018 р. офіційно не опубліковане


Затверджено Правила експлуатації та типові норми належності вогнегасників

! СГ, власникам автотранспорту

Міністерство внутрішніх справ затвердило Правила експлуатації та типові норми належності вогнегасників. Ці Правила встановлюють вимоги до експлуатації переносних вогнегасників повною масою до 20 кг та пересувних вогнегасників повною масою до 450 кг, призначених для гасіння пожеж класів A, B, C, D, F, та електроустановок, що перебувають під напругою до 1000 В, та норми їх належності на об'єктах суб'єктів господарювання незалежно від форм власності.

Правила поширюються на будинки і приміщення різного призначення, що експлуатуються, підприємства, установи та організації (незалежно від виду їх діяльності та форм власності), механічні транспортні засоби і є обов'язковими для виконання посадовими особами (власниками).

Водночас Правила не поширюються на:

— об'єкти, в яких зберігаються, виробляються або є в обігу вибухові речовини і засоби підривання, небезпечні хімічні речовини, радіаційні та бактеріологічні засоби;

— підземні споруди підприємств гірничодобувної промисловості;

— електрорухомий склад, шахти, тунелі та підземні споруди метрополітену;

— транспортні засоби залізничного, повітряного, річкового та морського транспорту.

Правилами встановлено загальні вимоги до експлуатації вогнегасників, організаційні заходи щодо забезпечення експлуатації вогнегасників, вимоги безпеки під час експлуатації вогнегасників, вимоги до оснащення об'єктів вогнегасниками та вказівки щодо вибору типу та необхідної кількості вогнегасників.

Наказ МВС від 15.01.2018 р. №25
набирає чинності з дня офіційного опублікування,
станом на 27.03.2018 р. офіційно не опублікований


Затверджено Правила роздрібного ринку електричної енергії

! Учасникам ринку електроенергії

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, затвердила Правила роздрібного ринку електричної енергії.

Ці Правила регулюють відносини, які виникають під час купівлі-продажу електричної енергії між електропостачальником (електропостачальниками) та споживачем (для власного споживання), а також їх відносини з іншими учасниками роздрібного ринку електричної енергії, визначеними Правилами.

Учасниками роздрібного ринку є: електропостачальники, оператор системи передачі, оператори систем розподілу, у тому числі оператори малих систем розподілу, споживачі, основні споживачі, субспоживачі, виробники електричної енергії, які підпадають під визначення розподіленої генерації, та інші учасники ринку, які надають послуги, пов'язані з постачанням електричної енергії споживачу з метою використання ним електричної енергії на власні потреби.

Правила є обов'язковими для виконання всіма учасниками роздрібного ринку.

Правила роздрібного ринку електричної енергії набирають чинності з 11.06.2018 р., з цієї самої дати втрачає чинність Постанова Національної комісії з питань регулювання електроенергетики від 31.07.96 р. №28 «Про затвердження Правил користування електричною енергією».

Постанова НКРЕКП від 14.03.2018 р. №312
набирає чинності з дня, наступного за днем офіційного опублікування,
станом на 27.03.2018 р. офіційно не опублікована


Затверджено новий Технічний регламент безпечності іграшок

! Виробникам та імпортерам іграшок

Кабмін затвердив Технічний регламент безпечності іграшок, яким встановлюються вимоги до безпечності іграшок та їх обігу на території України.

Дія цього Технічного регламенту поширюється на продукцію, що розроблена або призначена для використання у грі дітьми віком до 14 років. Водночас його дія не поширюється на:

— обладнання для ігрових майданчиків, призначене для громадського користування;

— гральні автомати, призначені для громадського користування, незалежно від того, чи приводяться вони в дію за допомогою монет, чи ні;

— іграшкові транспортні засоби, оснащені двигунами внутрішнього згоряння;

— іграшки з паровими двигунами;

— пращі та катапульти.

З набранням чинності цією постановою втрачає чинність постанова КМУ від 11.07.2013 р. №515, якою було затверджено попередній Технічний регламент безпечності іграшок.

Установлено, що надання на ринку іграшок, які відповідають вимогам Технічного регламенту безпечності іграшок, затвердженого постановою Кабміну №515, та введені в обіг до дня набрання чинності Постановою №151, не може бути заборонено або обмежено з причин невідповідності іграшок вимогам Технічного регламенту, затвердженого Постановою №151.

Постанова Кабінету Міністрів України від 28.02.2018 р. №151 набирає чинності з 21.09.2018 р.


Визначено ставку внеску на регулювання на II квартал 2018 року

! СГ зі сфери регулювання НКРЕКП

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, визначила ставку внеску на регулювання на II квартал 2018 року у розмірі 0,020%.

Ставку внеску визначено відповідно до Порядку розрахунку та встановлення ставки внесків на регулювання, затвердженого постановою НКРЕКП від 06.04.2017 р. №491.

Постанова НКРЕКП від 22.03.2018 р. №345 чинна з 22.03.2018 р.


Визначено процедуру реєстрації проектів угоди про розподіл продукції

! Учасникам угод про розподіл продукції

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України відповідно до ст. 11 і 15 Закону «Про угоди про розподіл продукції» затвердило Порядок реєстрації проектів угоди про розподіл продукції та державної реєстрації угоди про розподіл продукції.

Порядок визначає процедуру реєстрації першого та остаточного варіантів проектів угоди про розподіл продукції, а також державної реєстрації такої угоди після її укладення.

Реєстрація першого й остаточного варіантів проектів угоди про розподіл продукції, а також державна реєстрація такої угоди проводяться Міненерговугілля.

Міненерговугілля у 15-денний строк видає інвестору (кожному інвестору), який є стороною угоди про розподіл продукції, свідоцтво про державну реєстрацію угоди про розподіл продукції.

Наказ Міненерговугілля від 12.09.2017 р. №602 чинний з 23.03.2018 р.


Iнструкція щодо забезпечення дослідними зразками експертизи заявки на сорт рослин

! Суб'єктам рослинництва

Міністерство аграрної політики та продовольства затвердило Iнструкцію щодо забезпечення дослідними зразками експертизи заявки на сорт рослин.

Iнструкція встановлює порядок постачання та вимоги до дослідних зразків сортів, які надаються для цілей експертизи заявки на сорт рослин відповідно до Закону «Про охорону прав на сорти рослин». Вона поширюється на фізичних та юридичних осіб, що постачають дослідний зразок з метою експертизи заявки на сорт рослин, експертний заклад, який уповноважений центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері охорони прав на сорти рослин, на проведення науково-технічної експертизи заявки на сорт рослин.

Наказ Мінагрополітики від 26.10.2017 р. №576 чинний з 20.03.2018 р.


Мінекономрозвитку оновило форму акта перевірки

! СГ

Міністерство економічного розвитку і торгівлі України виклало в новій редакції уніфіковану форму акта, що складається за результатами проведення планової (позапланової) перевірки призначеного органу з оцінки відповідності чи визнаної незалежної організації щодо відповідності вимогам до призначених органів з оцінки відповідності чи визнаних незалежних організацій і виконання ними своїх обов'язків, установлених Законом України «Про технічні регламенти та оцінку відповідності» та відповідними технічними регламентами, затверджену наказом Мінекономрозвитку від 01.08.2016 р. №1262.

Уніфікована форма акта містить вичерпний перелік питань щодо проведення перевірки призначеного органу з оцінки відповідності чи визнаної незалежної організації.

Наказ Мінекономрозвитку від 31.01.2018 р. №114 чинний з 23.03.2018 р.

Новини підготував Андрій ПОРИТКО, головний редактор

До змісту номеру