• Посилання скопійовано

Оплата праці за роботу у вихідні та свята

У «ДК» №50/2017 ми докладно розглянули, як залучити працівників до роботи у вихідний день та як це оформити документально. А сьогодні розглянемо різні ситуації оплати за роботу у вихідні та святкові дні.

Роботу у вихідний згідно зі ст. 72 КЗпП можна компенсувати, за згодою сторін, наданням іншого дня відпочинку або в грошовій формі у подвійному розмірі. Якщо працівник обрав як компенсацію за роботу у вихідний інший день відпочинку, роботу у вихідний слід буде оплатити в одинарному розмірі (лист Мінпраці від 19.09.2012 р. №321/13/133-12, див. «ДК» №52/2012).

Робота у вихідний, святковий та неробочий день згідно з нормами ст. 107 КЗпП оплачується у подвійному розмірі:

— відрядникам — за подвійними відрядними розцінками;

— працівникам, праця яких оплачується за годинними або денними ставками, — у розмірі подвійної годинної або денної ставки;

— працівникам, які одержують місячний оклад, — у розмірі одинарної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота у святковий і неробочий день проводилась у межах місячної норми робочого часу, і в розмірі подвійної годинної або денної ставки понад оклад, якщо робота провадилась понад місячну норму.

Зверніть увагу на відмінності надання компенсації за роботу у вихідний день від компенсації за роботу у святковий і неробочий день.

У разі роботи у вихідний працівник має вибір: або подвійна оплата, або день відпочинку (ст. 72 КЗпП).

Робота у святковий і неробочий день завжди оплачується в подвійному розмірі (норми ст. 107 КЗпП) й не може бути замінена іншим днем відпочинку, який надається за бажанням працівника додатково.

Та не все так просто з оплатою у вихідні.

Необхідно також при оплаті за місяць, у якому була робота у вихідний, враховувати нез'явлення працівників, дозволені і не дозволені законом (лікарняний, відпустка, прогул тощо).

А саме необхідно:

— розподілити години нез'явлень на дозволені й недозволені згідно із законодавством;

— розрахувати годинну або денну ставку для оплати роботи у вихідний;

Денна чи годинна ставка?

Ця норма, на жаль, у законодавстві не врегульована. Тож вважаємо, що денна ставка визначається, якщо працівник працював у вихідний вісім годин, так само як у звичайний день, а якщо менше чи більше, то слід визначати годинну. Цю норму можна зазначити у колдоговорі або наказі.

— визначити, чи проводилася робота у вихідний у межах місячної норми чи понад норму робочого часу;

— розрахувати розмір оплати праці, виходячи зі встановленого працівникові окладу;

— обчислити розмір оплати за роботу у вихідний.

Детальніше розгляньмо на прикладах.

Приклад 1 За роботу у вихідний працівник обрав день відпочинку.

Оклад працівника — 5000,00 грн. Місячна норма тривалості робочого часу за п'ятиденного робочого тижня у листопаді 2017 р. — 22 робочі дні. Працівник 1 день відпрацював у вихідний. Компенсація була обрана у вигляді іншого дня відпочинку. Всього відпрацьовано 22 дні (22 + 1 - 1).

Таким чином, робота за місяць оплачується згідно з окладом — 5000,00 грн.

Якщо працівник обирає додатковий день відпочинку, замість подвійної оплати в такому випадку оплата за роботу у вихідний здійснюється в одинарному розмірі.

Приклад 2 Працівник відпрацював у вихідний 1 день у листопаді 2017, а відгул узяв у грудні 2017, тоді:

у листопаді 2017 відпрацьовано 23 р. д. (22 р. д. + 1), оплату проводимо за 22 робочі дні;

у грудні 2017 — 19 р. д. (20 р. д. - 1), оплату проводимо за 20 робочих днів.

У чинному законодавстві не встановлено терміну давності для надання працівникам іншого дня відпочинку за роботу у вихідний день.

Найчастіше день відпочинку або, як його називають, відгул надається найближчим часом. Дата відгулу погоджується з працівником і зазначається в наказі про залучення його до роботи у вихідний день.

Також може бути домовленість про надання іншого дня відпочинку пізніше, а саме приєднавши його, наприклад, до початку або закінчення відпустки. Такий відгул оплачуватися не буде.

Тимчасові працівники та робота у вихідний

Тимчасових робітників і службовців, які уклали трудовий договір на строк не більше шести днів, може бути в межах цього строку залучено до роботи у вихідні дні без дозволу профспілкового комітету підприємства, установи, організації, а також до роботи в святкові дні.

За роботу в ці дні інші дні відпочинку не надаються, а оплата праці провадиться в одинарному розмірі.

Пункт 9 Указу Президії ВР СРСР від 24.09.74 р. №311-09
«Про умови праці тимчасових робітників і службовців» (зі змінами)

Приклад 3 За роботу у вихідний працівник обрав подвійну оплату.

Оклад працівника — 5000,00 грн. Місячна норма тривалості робочого часу за п'ятиденного робочого тижня у листопаді 2017 р. — 22 робочі дні. Працівник 1 день відпрацював у вихідний за наказом керівництва. Компенсація була обрана у вигляді оплати у подвійному розмірі.

У цьому разі робота у вихідний перевищила місячну норму. Таким чином, робота оплачується в розмірі подвійної денної ставки понад оклад.

Зарплата за місяць становить:

за окладом — 5000,00 грн;

доплата за роботу у вихідний день: 5000,00 грн : 22 х 1 х 2 = 454,55 грн.

Зарплата працівника за місяць становить: 5454,55 грн (5000,00 грн + 454,55).

Далі розглянемо ситуації оплати праці у вихідний у випадку перебування працівника у відпустці, його хвороби, прогулу тощо. А також як діяти, якщо працівник не виконав календарної місячної норми робочого часу.

Якось фахівці Мінсоцполітики повідомляли (на жаль, це роз'яснення не було викладено та закріплено окремим листом-консультацією), що під час підрахунку нормальної (встановленої місячної норми) кількості робочих годин за місяць виключаються дні, що припадають на час, протягом якого працівник згідно із законодавством був звільнений від виконання своїх трудових обов'язків. Такий порядок рекомендуємо закріпити у колдоговорі як норму.

Зверніть увагу: дні прогулу не виключаються (роз'яснення немає, тому можна тільки повірити автору на слово).

Наприклад, стосовно підсумованого обліку робочого часу в абзаці третьому п. 12 Методрекомендацій №138 розміщена аналогічна інформація щодо визначення розрахункової норми робочого часу. «Загальна кількість надурочних годин за обліковий період визначається як різниця між фактично відпрацьованим часом і нормою годин за цей період. При підрахунку нормальної кількості робочих годин облікового періоду виключаються дні, які за графіком або розпорядком роботи припадають на час, упродовж якого працівник відповідно до законодавства був звільнений від виконання своїх трудових обов'язків (відпустка, виконання державних або громадських обов'язків, тимчасова непрацездатність тощо)».

Приклад 4 Працівник перебував у відпустці, хворів та працював у вихідний.

Як розрахувати розмір оплати за роботу у вихідний день при поденному обліку робочого часу за 5-денного робочого тижня у листопаді 2017 р. працівнику, якому встановлено місячний оклад у розмірі 7000,00 грн, за таких умов:

варіант 1: працівник 10 листопада 2017 перебував у відпустці за власний кошт, а 18 листопада 2017 працював у вихідний вісім годин;

варіант 2: працівник з 6 до 10 листопада 2017 р. хворів, а 18 листопада 2017 працював у вихідний вісім годин.

На основі прикладу 4 розгляньмо дві ймовірні ситуації.

Якби відповідно до прикладу 4:

1) працівник відпрацював усю календарну норму робочого часу, в т. ч. вісім годин у вихідний у межах норми, оплата праці становитиме: 7318,16 грн (7000,00 грн + (39,77 грн х 8));

2) працівник відпрацював всю календарну норму робочого часу, а також вісім годин у вихідний понад норму: 7636,32 грн (7000,00 грн + (39,77 грн х 8 х 2)).

Для наочності покажемо у таблиці.

Таблиця

Розрахунок оплати роботи у вихідний (до прикладу 4)

№ з/п Дані для розрахунку Оклад 7000,00 грн на місяць при 5-денному, 40-годинному робочому тижні
10.11 перебував у відпустці за власний кошт, а 18.11 працював у вихідний 8 год. з 6.11 до 10.11 хворів, а 18.11 працював у вихідний 8 год.
1. Календарна норма робочого часу, год. 176 176
2. Нез'явлення, дні 1 5
3. Нез'явлення, години 8 40
4. Розрахункова норма робочого часу (рядок 1 — рядок 3) 168 136
5. Фактично відпрацьовано/годин 176 144
Понад розрахункову місячну норму, годин 8 8
З них у вихідний 8 8
6. Годинна тарифна ставка (7000 : 176) 39,77 39,77
7. Оплата роботи згідно із розрахунковою нормою годин виходячи з окладу, грн (рядок 6 х рядок 4) 6681,36 5408,72
8. Оплата роботи у вихідний (рядок 6 х 8 х 2), грн 636,32 636,32
9. Оплата за роботу всього, грн (рядок 7 + рядок 8) 7317,68 6045,04

Відповідаємо на запитання

За яких умов можливо у межах місячної норми робочого часу відпрацювати у вихідний день, не мати іншого дня відпочинку й отримати компенсацію в розмірі одинарної денної ставки понад оклад?

Така ситуація можлива, якщо відпрацьовано у вихідний день у місяці, але разом з тим у працівника був прогул. Прогул, враховуючи позицію Мінсоцполітики, не вилучається з календарної норми робочого часу. Тож робота у вихідний буде входити до календарної місячної норми годин.

У такій ситуацій розрахунок годин буде таким: 176 год. = (176 год. - 8 год. + 8 год.).

Прогул і відгул

У КЗпП, на жаль, не надається визначення прогулу.

Прогулом вважається відсутність працівника на роботі як протягом усього робочого дня, так і більше трьох годин безперервно або сумарно протягом робочого дня без поважних причин (п. 24 Постанови №9).

Відгул — це день відпочинку, що за трудовим законодавством надається працівникам як компенсація за роботу або чергування в неробочий час, а також в інших випадках, передбачених чинним законодавством.

Як слід відображати у табелі нез'явлення через прогул та роботу у вихідний?

Якщо місячна календарна норма робочого часу — 176 годин, працівник має прогул 1 день (8 годин), у табелі у графі «Відпрацьовано за місяць годин» слід зазначати 168 год.?

А якщо є прогул (8 год.) і робота у вихідний (8 год.), у табелі у графі «Відпрацьовано за місяць годин» слід зазначати 176 год.?

Так, у табелі слід відображати дані щодо кількості відпрацьованих годин, а саме:

— за місячної календарної норми робочого часу, що становить 176 годин, та восьмигодинного прогулу — 168 годин;

— за восьмигодинного прогулу і восьмигодинної роботи у вихідний — 176 год.

Відповідно до типової форми табеля відображати також можна літерними та цифровими кодами:

— години роботи, передбачені у колективному договорі, в тому числі роботу у вихідний, — «Р», «01»;

— відпустка без збереження заробітної плати — «НА», «18»;

— відгул за роботу у вихідний — «IН», «22»;

— прогул — «ПР», «24».

Чи може бути відгул за роботу більшої тривалості, ніж 1 день, у разі відпрацювання у вихідний день 12 годин, тимчасом як звичайний графік — 8 годин? Як слід оплатити таку роботу?

Тривалість дня відпочинку, що надається у випадку надурочної роботи у вихідний, святковий, неробочий день, не може перевищувати нормальної тривалості робочого.

Попри те що робота у вихідний день була 12 годин, відгул однаково 1 день. Якщо компенсація буде обрана у вигляді оплати, то восьмигодинна робота у вихідний буде оплачуватися в одинарному розмірі, а чотири години надурочної роботи — у подвійному розмірі годинної ставки відповідно до ст. 106 КЗпП.

Працівник за підсумованого обліку робочого часу відпрацював 70 годин надурочно, у святкові дні понад установлену норму робочого часу — 77 годин. Обліковий період становить 1 рік. Як нарахувати заробітну плату?

Відповідно до ст. 107 КЗпП, відпрацьовані у святкові дні 77 годин оплачуються в подвійному розмірі. В такому випадку також уточнюється загальна кількість надурочних годин за обліковий період, яка визначається як різниця між фактично відпрацьованим часом та нормою годин за період згідно із Методрекомендаціями №138.

Відповідно до п. 11 Методрекомендацій №138, під час підрахунку надурочних годин у разі підсумованого обліку робочого часу робота у святкові й неробочі дні, виконана понад установлену норму робочого часу, за обліковий період не враховується, бо вже оплачена в подвійному розмірі. Уявімо, надурочних годин відпрацьовано 70. За підсумованого обліку робочого часу робота у святкові і неробочі дні за графіком включається до норми робочого часу за обліковий період, встановленої на підприємстві. Години роботи, що перевищують таку норму, є надурочними й оплачуються в подвійному розмірі.

Тож з урахуванням вищезгаданого у разі відпрацювання в обліковому періоді надурочно 70 годин та оплати в подвійному розмірі 77, відпрацьованих у святкові дні, 70 надурочних годин додатковій оплаті не підлягають.

А от якщо в обліковому періоді надурочно відпрацьовано не 70 годин, а 80, і також 77 годин — у святкові дні, у такому разі в подвійному розмірі будуть оплачуватися 3 надурочні години (80 год. - 77 год. = 3 год.).

Нормативна база

  • КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р. №322-VIII.
  • Методрекомендації №138 — Методичні рекомендації щодо застосування підсумованого обліку робочого часу, затверджені наказом Мінпраці від 19.04.2006 р. №138.
  • Постанова №9 — Постанова Пленуму ВСУ від 06.11.92 р. №9 «Про практику розгляду судами трудових спорів».

Галина КАЗНАЧЕЙ, бухгалтер-експерт

До змісту номеру