• Посилання скопійовано

Товари поштою та в ручній поклажі, а що з ПДВ?

Зміни до ПКУ1 з 2018 року вносять низку уточнень до визначення бази оподаткування ПДВ для товарів, що ввозяться на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, у несупроводжуваному багажі. Розглянемо, чого слід очікувати.

Товари у міжнародних поштових та експрес-відправленнях

Нагадаємо: якщо сумарна фактурна вартість товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, не перевищує еквівалента 150 євро (крім підакцизних товарів), товари не є об'єктом оподаткування митними платежами. Якщо сумарна фактурна вартість перевищує еквівалент 150 євро, товари оподатковуються митом відповідно до МКУ та ПДВ відповідно до ПКУ (додатково див. ст. 234 та 374 МКУ).

Підакцизні товари оподатковуються незалежно від вартості.

Визначення бази оподаткування ПДВ

Стаття 191 ПКУ встановлює особливості визначення бази оподаткування для товарів, що ввозяться на митну територію України у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, у несупроводжуваному багажі, та для товарів, що ввозяться на митну територію України фізособами у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі.

Змінами передбачається пп. 191.1.1 ПКУ викласти в новій редакції, і завдяки цьому для визначення бази ПДВ до уваги буде братися, хто є одержувачем ввезених товарів: юрособа чи фізособа, і саме статус одержувача буде основним критерієм для нарахування митних платежів, зокрема ПДВ. Увага: оновлений пп. 191.1.1 ПКУ набирає чинності з 01.01.2019 р. (п. 1 розділу II Прикінцевих та перехідних положень Закону №2245-VIII).

Отже, в майбутньому, якщо ввозить товари:

юрособа, — базою для сплати ПДВ є митна вартість, з урахуванням мита та акцизного податку, що підлягають сплаті. Нагадаємо: митна вартість завжди є більшою за договірну вартість товару. Оподаткування митними платежами товарів, що переміщуються (пересилаються) у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, визначається відповідно до ст. 234 МКУ;

фізособа, — базою для сплати ПДВ є фактурна вартість. Визначається митна вартість під час розмитнення товару, зокрема ввезеного у міжнародних поштових та експрес-відправленнях, у несупроводжуваному багажі відповідно до ст. 374 МКУ.

Датою виникнення ПЗ є дата подання контролюючому органу (митниці) документа, який використовується замість митної декларації. При визначенні бази оподаткування перерахунок іноземної валюти у валюту України здійснюється за курсом валюти, визначеним відповідно до ст. 39-1 ПКУ2 (пп. 191.1.2 та пп. 191.1.3 ПКУ змін не зазнали).

1 Закон України від 07.12.2017 р. №2245-VIII «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році».

2 Застосовується офіційний курс валюти України до іноземної валюти, встановлений НБУ, що діє на 0 годин дня визначення податкових зобов'язань зі сплати митних платежів, ст. 39-1 ПКУ.

Отже, протягом 2018 року для юросіб (про фізосіб поговоримо окремо) ввезення на митну територію України товарів, за якими сумарна фактурна вартість є меншою за 150 євро, від одного відправника на адресу одного одержувача в одній депеші або в одному вантажі експрес-перевізника згідно з пп. 196.1.17 ПКУ не є об'єктом оподаткування.

Особливості бази оподаткування для фізосіб

Підпункт 191.2.3 ПКУ визначає порядок оподаткування ПДВ ввезених товарів фізосіб у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі. З 01.01.2018 р. ця норма зазнала змін. Тепер діє новий підхід до оподаткування, що враховує таке: сумарна фактурна вартість товарів (крім підакцизних товарів та особистих речей) не перевищує еквівалента 500 євро і є меншою за 50 кг, а також скільки часу фізособа була відсутня в Україні або скільки в'їздів в Україну здійснила протягом 72 годин.

Якщо сумарна фактурна вартість товарів перевищує еквівалент 500 євро, базою оподаткування є частина їх сумарної фактурної вартості, що перевищує еквівалент 500 євро, з урахуванням мита, що підлягає сплаті (абз. 1 пп. 191.2.3 ПКУ без змін).

Якщо сумарна фактурна вартість не перевищує еквівалента 500 євро, діють окремі норми (новий абз. 2 пп. 191.2.3 ПКУ). У цьому разі увага насамперед звертатиметься на проміжок часу відсутності фізособи в Україні або кількість в'їздів в Україну протягом певного часу.

Якщо фізособа була відсутня в Україні менше ніж 24 години або в'їжджає в Україну частіше одного разу протягом 72 годин, при цьому сумарна фактурна вартість товарів у супроводжуваному багажі (крім підакцизних та особистих речей):

не перевищує еквівалента 500 євро та сумарна вага товарів не перевищує 50 кг, базою оподаткування є частина сумарної фактурної вартості таких товарів, що перевищує еквівалент 50 євро, з урахуванням мита (новий абз. 2 пп. 191.2.3 ПКУ);

не перевищує еквівалента 50 євро (суму значно зменшено (!) завдяки появі нового пп. 191.2.3 ПКУ) та сумарна вага не перевищує 50 кг, не оподатковуються ПДВ (новий абз. 3 пп. 196.1.18 ПКУ).

Якщо фізособа була відсутня в Україні більше ніж 24 години та в'їжджає в Україну не частіше одного разу протягом 72 годин, при цьому в ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі сумарна фактурна вартість товарів (крім підакцизних та особистих речей) не перевищує еквівалента 500 євро та сумарна вага яких не перевищує 50 кг, операція також не оподатковується ПДВ (новий абз. 2 пп. 196.1.18 ПКУ).

А от фізособи, які перетинають кордон повітряним сполученням, звільняються від оподаткування ПДВ, якщо сумарна фактурна вартість товарів (крім підакцизних та власних) не перевищує еквівалента 1000 євро (ця норма була і раніше, абз. 1 пп. 196.1.18 ПКУ).

З 01.01.2019 р. до уваги братимуться кількість міжнародних поштових відправлень або кількість вантажів експрес-перевізника на адресу фізособи протягом календарного місяця та сумарна фактурна вартість. Не будуть оподатковуватися ПДВ перші три міжнародні посилки протягом місяця, за умови що сумарна фактурна вартість не перевищує еквівалента 150 євро (оновлений пп. 196.1.17 ПКУ).

Отже, у 2018 році зміни безпосередньо стосуються фізосіб. Для юросіб протягом 2018 року при отриманні міжнародних поштових відправлень або експрес-відправлень діють звичні правила: до уваги ще береться сумарна фактурна вартість товару. I якщо вона не перевищує еквівалента 150 євро, операція не оподатковується ПДВ.

Олена ВОДОП'ЯНОВА, «Дебет Кредит»

До змісту номеру