• Посилання скопійовано

В очікуванні дива

Зазвичай підприємство вітає не тільки своїх працівників, а й їхніх дітей. Оподаткування дитячих подарунків на Новий рік та Різдво має свої нюанси.

Основоположним документом, що регулює питання оподаткування дитячих подарунків у період новорічно-різдвяних свят, є Закон №21171. Цей закон регулює окремі питання фінансування заходів, пов'язаних із організацією новорічних і різдвяних свят для дітей і підлітків, як виняток із загальних положень ПКУ. Його суть зводиться до того, щоб отримати пільгу із ПДВ2, ПДФО3 від моменту придбання підприємством подарунка до його вручення батькам чи безпосередньо дітям. Згідно зі ст. 3 та 4 Закону №2117, вартість святкових подарунків та квитків на новорічно-різдвяні заходи, отриманих дітьми за цим законом від перелічених у ст. 1 установ та організацій, не включається до сукупного оподатковуваного доходу батьків. При цьому максимальна неоподатковувана вартість подарунка становитиме у 2017 році 128 грн (8% прожиткового мінімуму для працездатної особи у 2017 році — 1600 грн х 8% = 128 грн) і на період 01.01.2018 р. — 15.01.2018 р. — 1762 грн х 8% = 140,96 грн.

1 Закон України від 30.11.2000 р. №2117 «Про звільнення від оподаткування грошових коштів, які спрямовуються на проведення новорічно-різдвяних свят для дітей та на придбання дитячих святкових подарунків».

2 Виробничі та торгові підприємства отримують її, якщо подарунки закуповуються за рахунок коштів Фонду СС з ТВП, профспілкових комітетів підприємств та організацій, інших неприбуткових організацій.

3 Хоча безпосередньо військовий збір і не згадується, але на пільгу з військового збору теж можна розраховувати.

Під дитячими святковими подарунками слід розуміти набори товарів, які містять лише кондитерські вироби та іграшки вітчизняного виробництва і фрукти.

Дія цього нормативного акта досить обмежена у часі — з 15 листопада поточного року і до 15 січня наступного року.

Але в ПКУ є цікавіші та зручніші для нас норми. Так, за пп. 165.1.39 ПКУ будь-які подарунки фізособам (крім коштів) не включатимуться до оподатковуваного доходу фізосіб та не оподатковуватимуться військовим збором за умови, що їх розмір не перевищує у 2017 році 800 грн і на період 01.01.2018 р. — 15.01.2018 р. — 3723 грн х 25% = 930,75 грн.

Стаття 2 Закону №2117 звільняє від ПДВ продаж дитячих святкових подарунків, а також квитків на новорічно-різдвяні заходи для дітей, але, увага, які закуповуються за рахунок коштів Фонду соцстраху, профспілок підприємств та організацій, інших неприбуткових організацій. Пільга передбачена саме для виробничих і торгових підприємств! При цьому суми ПДВ, сплачені виробниками дитячих святкових подарунків за придбану сировину й матеріали для їх виробництва, належать до складу податкових витрат і до ПК не входять (ст. 2 Закону №2117). Ця норма суперечить ПКУ: з 01.07.2015 р. увесь вхідний ПДВ потрапляє до ПК, а частину ПК, що припадає на негоспдіяльні й неоподатковувані придбання, компенсують ПЗ з ПДВ згідно з п. 198.5 ПКУ. Жодних спецнорм для новорічних подарунків ПКУ не містить.

За загальним правилом пп. 14.1.191 ПКУ постачання новорічних подарунків, зокрема передача подарунків працівникам, — звичайне постачання за ставкою 20% виходячи з ціни таких подарунків, але не нижче від ціни придбання. У звичайних підприємств вхідний ПК з ПДВ буде сформований на підставі зареєстрованої в ЄРПН податкової накладної від постачальника, проте оскільки далі йдеться про постачання подарунків, то на суму їх постачання слід нарахувати ПЗ з ПДВ як при звичайному постачанні: Д-т 949 К-т 641/ПДВ. Треба скласти дві ПН: одну — на суму поставки (нульова сума) і другу — на мінімальну базу відповідно до абз. 2 п. 188.1 ПКУ — на суму придбання.

Зверніть увагу: весь склад подарункового набору (номенклатура, гр. 2 ПН) описувати не слід. ГУ ДФС у Дніпропетровській області в IПК від 10.11.2017 р. №2576/IПК/04-36-12-01-16 відступила від принципової позиції розписувати поштучно із відокремленням кожної позиції подарункового набору — зазначаємо так, як зафіксовано у первинних документах, наприклад, «Новорічний подарунок». Якщо подарунок містить кілька видів однієї товарної позиції та один (чи декілька) видів іншої товарної позиції, у ПН відображається одним рядком код УКТ ЗЕД основного складника набору — 1806, 1704 тощо.

Згідно зі ст. 1 Закону №2117, суми коштів, які перераховуються платниками податків на придбання дитячих святкових подарунків органам державної влади, місцевого самоврядування, громадським (у т. ч. профспілковим) організаціям і створеним ними закладам освіти, охорони здоров'я та культури, що утримуються за рахунок коштів відповідних бюджетів, включаються до складу податкових витрат, але тільки в розмірі, що не перевищує 4% оподатковуваного прибутку попереднього (звітного) періоду. Уже три роки поспіль розділ III ПКУ, присвячений податку на прибуток, не оперує терміном «податкові витрати», тож тепер об'єкт оподаткування з податку на прибуток визначається виходячи з бухгалтерського фінрезультату й коригується на різниці (якщо підприємство застосовує різниці). Єдина різниця для подарунків визначена пп. 140.5.9 ПКУ, але вона тут не може бути застосована, бо в ній ідеться про подарунки неприбутковим організаціям, а в нашому випадку йдеться про постачання (в деяких випадках може виникнути різниця за пп. 140.5.4 ПКУ).

Тим платникам податку на прибуток, хто не застосовує податкові різниці, слід відобразити в обліку витрати на подарунки в повній сумі у складі бухгалтерських витрат (субрах. 949). Тобто незалежно від вартості подарунка вся сума вплине на об'єкт оподаткування податком на прибуток.

Щодо ПДФО, то для оподаткування негрошових подарунків можемо скористатися пільгою — у 2017 році це 800 грн (пп. 165.1.39 ПКУ). Військовий збір у такому разі не утримується, бо немає бази оподаткування. У ф. №1ДФ такий подарунок слід показати з ознакою доходу «160». Якщо сума подарунка перевищує 800 грн, то сума перевищення підлягає оподаткуванню (утримується ПДФО в розмірі 18% із суми перевищення (п. 167.1 ПКУ) з урахуванням натурального коефіцієнта 1,219512 (п. 164.5 ПКУ) і відображається у ф. №1ДФ з ознакою доходу «126»1.

1 Але податківці у «Віснику» №47/2016 пп. 165.1.39 ПКУ трактують буквально: не є об'єктом оподаткування вартість подарунка, якщо вона не перевищує зазначеного обмеження. Це положення можна розуміти й так: якщо вартість подарунка вища за встановлене обмеження, то вона оподатковується повністю.

Якщо отримувачами подарунків є діти, то є можливість уникнути сплати ЄСВ, бо йдеться про виплати особам, які не мають трудових відносин із цим підприємством. Крім того, п. 8 розд. II Переліку №1170 виводить із оподаткування ЄСВ вартість подарунків до свят для дітей працівника. Якщо дитині вже більше 18 років, то виплата подарунка прирівнюється до зарплати, а отже, доведеться нараховувати ЄСВ.

У бухобліку під час придбання подарунків їх оприбутковують на субрах. 209 «Iнші матеріали». Оприбуткування проводиться за первісною вартістю, яка формує витрати, безпосередньо пов'язані з придбанням подарунків. При передачі подарунків батькам робиться проведення Д-т 949 К-т 209. Це означає, що вартість подарунків дітям працівників відобразиться в бухобліку у складі витрат і через витрати вплине на фінрезультат і на об'єкт оподаткування податком на прибуток.

Документальне забезпечення

До складу документального оформлення новорічних подарунків входить:

— наказ про видачу дитячих подарунків — тут слід чітко зафіксувати, хто буде отримувачем подарунків (працівник чи його дитина*), до речі, СКУ визначає дитиною особу до 18 років;

— копії свідоцтв про народження дітей (у разі коли отримувачами подарунків будуть зазначені батьки);

— первинні документи на придбання подарунків (договір, рахунок, накладна на отримання);

— відомість роздачі подарунків.

* Ми рекомендуємо отримувачами подарунка зазначати саме працівників (їх ідентифікаційні коди є на підприємстві).

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру