• Посилання скопійовано

Суть справи

Iз чим ми входимо у 2018 рік
7 грудня 2017 року ВРУ прийняла в цілому Закон «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» (законопроект №6776-д). Пропонуємо вашій увазі короткий огляд новацій.

УПК у 2018 році
Iз 2015 року ми всі вже навіть скучили за узагальнюючими податковими консультаціями. Ми справді сподіваємося, що УПК матимуть більш виважену позицію, будуть якісніше підготовлені, на противагу відповідям у ЗIР, і будуть справді дієвим механізмом спілкування бізнесу та держрегуляторів.

Вийшов у поле і побачив МСФЗ
З початку нового, 2018 року окремі сільгосппідприємства муситимуть перейти на складання фінансової звітності за міжнародними стандартами. Iнші охочі перейдуть за власним бажанням. Давайте глянемо, хто зобов'язаний буде перейти і в чому основні відмінності обліку біологічних активів за нашим і міжнародним стандартом.

Якщо банк вимагає звітність з ЄП
ФОП на єдиному податку 5% зареєстрований у вересні 2017 р. Банк, посилаючись на постанови НБУ №351 та №417 та низку законів щодо повноважень банків зі здійснення фінмоніторингу, вимагає надати податкову звітність за III кв. 2017 р. (конкретно — Звіт з єдиного податку). Наголошує, що в разі ненадання може розірвати договірні відносини та припинити обслуговування. Чи правомірні вимоги банку?

Перерахунок ПДФО
Закінчується рік 2017 — і, як завжди, у бухгалтерів безліч запитань, які треба вирішити. Серед них — річний перерахунок ПДФО. Тож розгляньмо, коли не треба робити перерахунок, як його проводити, які податкові наслідки проведення або непроведення перерахунку.

Корпоратив в обліку підприємства
Проведення корпоративу — це свято. А для бухгалтера — зайвий клопіт, адже така операція потребує уважного оформлення. Розгляньмо кілька варіантів, як відобразити в обліку такий захід та які податкові наслідки при цьому можуть виникати.

Новорічний ярмарок
Напередодні новорічних свят виникає можливість не тільки ознайомити покупців зі своєю продукцією, а й налагодити партнерські відносини. У будь-якому разі кожна операція повинна оформлюватися належним чином. Власне про документальне оформлення та про облік такого заходу і піде мова.

Звітність про квоти
Усі підприємства, що мають середньооблікову кількість штатних працівників на рівні 20 осіб і більше, повинні виконувати квоту на працевлаштування і звітувати до центру зайнятості. Звіт подається до 1 лютого року, наступного за звітним. Форму звіту наведено у додатку до Порядку №271. Поговоримо про цю звітність більш предметно.

Добував воду і не гадав, що МСФЗшник
Якесь звичайне середньостатистичне невелике комерційне підприємство добуває, приміром, воду зі свердловини і ні слухом, ні духом, що з нового року воно повинне вести облік за міжнародними стандартами. Чому так і що робити?

В очікуванні дива
Зазвичай підприємство вітає не тільки своїх працівників, а й їхніх дітей. Оподаткування дитячих подарунків на Новий рік та Різдво має свої нюанси.

До змісту номеру