• Посилання скопійовано

Суть справи

Термінали самообслуговування
Програмно-технічні комплекси самообслуговування (далі — ПТКС) у наші дні зустрічаються чи не на кожному кроці. До них належать і ті пристрої, що можна зустріти в банках, і ті, що розміщені в магазинах, офісах чи просто на вулиці. Вони можуть бути брендованими або ні, мати різний набір виконуваних операцій, можуть належати банкам, комерційним агентам або іншим фінустановам.

Iмпорт за договором комісії
Комітент має намір придбати товар в іноземного постачальника за посередництвом комісіонера. Комітент та комісіонер — резиденти України, платники податків (у т. ч. ПДВ) на загальних підставах. Як оподатковуються такі операції?

Списання пені за рахунок переплати без ППР
Проведено планову виїзну податкову перевірку товариства органами ДФС та встановлено факт заниження ПЗ з прибутку за 2015 р. та завищення ПЗ за 2016 р. Складено ППР за формою «Р», в якому було зроблено перерахунок зобов'язань та зменшено суму грошового зобов'язання з податку на прибуток, штрафні санкції нуль грн 00 коп. Через місяць в електронному кабінеті платника в IКП автоматично було зменшено суму переплати з податку на прибуток на суму пені. Якщо розрахунок пені та штрафів не додано до ППР, чи правомірні дії органу ДФС?

Закон про ЕЦП версії 2.0
6 листопада Президент підписав Закон України від 05.10.2017 р. №2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» (далі — Закон №2155). Хоча до набрання ним чинності залишається ще рік, ознайомитися з цим законом принаймні в загальних рисах варто вже тепер.

Як відкрити магазин
Підприємство працює вже певний час та веде оптову торгівлю, а тепер вирішило розпочати новий вид діяльності — роздрібну торгівлю. Для цього відкривається мережа магазинів у різних населених пунктах. Про ці магазини слід повідомити податківців, зареєструвати РРО, встановити ліміт каси та вирішити питання із внесенням виручки на рахунок у банку. Про це і піде мова у статті.

Створив ФГ — а що з землею?
Стандартна ситуація для фермерського господарства (ФГ): громадянин отримує в оренду земельну ділянку для ведення ФГ або ж має у власності таку ділянку і надалі створює ФГ. Після створення ФГ починає користуватися такою ділянкою. Постає запитання: а яким чином передати цю ділянку до ФГ? На перший погляд, просте запитання, а насправді неоднозначне і недоврегульоване. Поміркуймо про цю проблему стосовно ФГ, створених у формі юридичних осіб.

Повернення товару — зменшення податку
Майже кожен платник податку на прибуток наприкінці звітного періоду вишукує додаткові варіанти, аби зменшити свої доходи, як наслідок, зменшити фінрезультат і податок на прибуток. Одним із таких варіантів є повернення товару. Як оформити документально, на що слід звернути увагу і як відобразити в обліку цю операцію, піде мова у статті.

Розкриття бенефіціарів за кордоном
Чи можуть виникнути проблеми з ДФСУ, якщо українці є власниками бізнесу в іншій країні? Ці фізособи в Україні працюють підприємцями. Чи можуть в Україні стягуватися податки з них через володіння закордонним бізнесом?

Iндексація в запитаннях та відповідях-2
У попередньому номері ми розпочали знайомитися з актуальними питаннями індексації. Нині продовжимо вивчати цю тему.

До змісту номеру