• Посилання скопійовано

Чергові оновлення в СМКОР1

Чергові оновлення в СМКОР1

Немає меж досконалості... СМКОР настільки «сира» та недопрацьована (хоча на відпрацювання її алгоритмів роботи податківці мали вдосталь часу), що за фактом нині маємо внесення змін до Критеріїв оцінки ступеня ризиків, достатніх для зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в ЄРПН уже вдруге за місяць.

Наказ Мінфіну від 18.09.2017 р. №776 (див. «ДК» №42/2017), який набрав чинності 13 жовтня, вносить зміни до Критеріїв у частині блокування ПН/РК для аграріїв (у т. ч. у новій редакції викладені п. 3 та Додаток). Завдяки змінам платник податку має право подати до ДФС інформацію за встановленою формою щодо:

— видів економічної діяльності відповідно до КВЕД ДК 009:2010;

— кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД, що на постійній основі постачаються (виготовляються) та/або придбаваються (отримуються) платником податку;

— кодів послуг згідно з Державним класифікатором продукції та послуг (ДК 016-2010), що на постійній основі постачаються (виготовляються) та/або придбаваються платником податку.

I ось маємо черговий проект змін2. Мотивація цього проекту не досить чітко виписана: «Проект Наказу розроблено відповідно до пп. 201.16.1 ПКУ з метою забезпечення додержання прав, законних інтересів та рівних умов платників податків...». Абстрактні речі, які за умови якісно опрацьованого алгоритму роботи навіть не повинні були порушуватися, а мали би сприйматися апріорі як належне.

1 Система моніторингу відповідності ПН/РК критеріям оцінки ступеня ризиків.

2 https://www.minfin.gov.ua/news/view/proekty-normatyvnopravovykh-aktiv--?category=aspekti-roboti&subcategory=proekti-dokumentiv.

Новаціями, зокрема, пропонується ввести ще два нові критерії:

— наявність обвинувального вироку суду щодо службової особи (службових осіб) суб'єкта господарювання за статтею 205 або 212 ККУ;

— розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка складена на отримувача — платника ПДВ, якщо передбачається зміна вартості товару/послуг більше ніж у два рази та/або зміни номенклатури товарів/послуг (для кодів товарів згідно з УКТ ЗЕД, — зміна перших чотирьох цифр коду, а для кодів послуг відповідно до Державного класифікатора продукції та послуг — перших двох цифр кодів).

Крім того, передбачається автоматичне врахування таблиці СМКОР, але тільки у тих, у кого:

— значення показників D та P, розрахованих у порядку, наведеному у пп. 4 п. 5 цих Критеріїв, мають такі розміри: D > 0,02, P < Pм х 1,3. Передбачається, що значення показників D та P обраховуватимуться ДФС автоматично кожного 10 числа календарного місяця, наступного за звітним, та стають доступними платнику в Електронному кабінеті;

— обсяг постачання товарів/послуг у ПН/РК, складених з 1 січня 2017 року в Реєстрі, зазначених в інформації згідно з додатком до цих Критеріїв, становить понад 25% від загального обсягу постачання за відповідний період.

Критерій моніторингу обсягу постачання також зазнає змін.

Нова редакція абз. 8 пп. 4 п. 5 Критеріїв передбачає факт неврахування інформації Комісії при проведенні моніторингу. Якщо надійшла інформація, що свідчить про надання платником недостовірної інформації згідно з таблицею, або інша податкова інформація, що свідчить про ризиковість операції, Комісія ДФС має право прийняти рішення про неврахування інформації. Якщо ж така інформація була врахована системою моніторингу автоматично, то після прийняття Комісією ДФС рішення про неврахування інформації вона не підлягатиме автоматичному врахуванню. Якщо за результатами моніторингу визначено, що ПН/РК відповідає одній з умов, зазначених у пп. 2, 3, 4 п. 6 Критеріїв, реєстрація такої ПН/РК зупиняється в автоматичному режимі згідно з п. 201.16 ПКУ.

Юлія КЛОВСЬКА, головний редактор

До змісту номеру